„Liviu Dragnea a alocat ilegal banii la şcoala din Ardeoani, iar afaceristul Viorel Rusu a indus în eroare DNA“, a spus, sub jurământ, fostul ministru Gabriel Berca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru Gabriel Berca a declarat sub jurământ, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe baza hârtiilor, că lucrările la Şcoala nr. 1 din Ardeoani făcute de firma Conextrust au fost achitate ilegal prin semnătura lui Liviu Dragnea. Berca este judecat pentru trafic de influenţă.

Gabriel Berca, fost ministru al Internelor, fost senator şi Secretar General al Guvernului, a prezentat joi, 2 martie, în faţa Curţii Supreme, detaliile incendiare din spatele lucrărilor la Şcoala nr 1 din Ardeoani, investiţie începută  şi derulată de Primăria Ardeoani, în 2010, fără sursă de finanţare, după o licitaţie făcută discret.

Mai mult, potrivit unor documente, firma Conextrust a omului de afaceri băcăuan Viorel Rusu, a primit numai în 2009- 2010, de la Primăria Ardeoani, nouă contracte publice cu o valoare ce se aproape de 10 milioane de lei. Banii pentru lucrările la Şcoala nr 1 din Ardeoani au fost achitaţi ilegal, prin Ordinul secretizat semnat de Liviu Dragnea, iar situaţia a fost acoperită, ulterior, printr-o Hotărâre de Guvern.

Curtea de Conturi a României a constatat în primăvara anului 2015 că banii au fost plătiţi ilegal la Ardeoani. Prejudiciul, mai mare de un milion de euro, a ajuns ca sesizare la DNA. Incrimat direct de situaţie, afaceristul Viorel Rusu, care controlează firma Conextrust, a formulat un denunţ împotriva deputatului Mihai Banu şi indirect împotriva lui Gabriel Berca, în care afirmă că ar fi avut promsiuni de la Banu pentru decontarea lucrărilor de la Ardeoani şi că acesta ar fi luat diferite sume de bani şi în numele lui Gabriel Berca.

Fără probe care să-l incrimineze direct, Gabriel Berca a fost arestat preventiv în iulie 2015, doar pe baza denunţului deputatului Mihai Banu, dat după opt zile de arest, dar retractat în faţa judecătorului, la Curtea de Apel Bacău.


„Rusu Viorel a indus în eroare organele de anchetă. Acea şcoală a fost plătită nu prin hotărâre de Guvern, ci prin ordin al ministrului Dezvoltării Regionale din 2014, ordin semnat de Liviu Dragnea şi trecut la secret, nepublicat în Monitorul Oficial. Nu poţi folosi fondul de rezervă al Guvernului pentru o lucrare veche. Ultima plată alocată prin ordinul 2209 din 2014 s-a făcut la 12 decembrie 2014, iar HG 1169 a fost dată în 30 decembrie 2014, când banii erau deja cheltuiţi, pentru a fi acoperită nelegalitate comisă prin ordinul de ministru”, le-a spus joi Gabriel Berca magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, citat de news.ro.

image

“În toate litigiile primăriei cu Rusu, instituţia nu şi-a făcut apărarea şi nu a formulat căi de atac. Primarul a încheiat un act adiţional, în august 2010, la contractual de construire a şcolii, fără să aibă sursă de finanţare.  A două a zi, Rusu a dat primăria în judecată, iar în octombrie a executat silit instituţia”, a adăugat Berca, citat de aceeaşi sursă.

Firma Conextrust, abonată la banii comunei Ardeoani. Nouă contracte în 2009-2010

Omul de afaceri Viorel Rusu, prin firma Conextrust, a reuşit performanţa să câştige nouă contracte în Ardeoani, numai în 2009-2010. A făcut şi consultanţa dar şi proiectarea pentru realizarea canalizării în comună, a reabilitat căminul cultural, a reparat drumul din Leontineşti în august 2010, ca în ultima zi a anului, chiar de Revelion, să semneze şi un contract de proiectare pentru reabilitarea şi modernizarea aceluiaşi drum DCL 178 din Leontineşti. 

Şcoala numărul 1 din Ardeoani a fost scoasă la licitaţie pe 28 august 2009, pentru suma de 5, 669, 557RON, fără TVA. 

Licitaţia a fost adjudecată rapid de firma Conextrust, pe 20 octombrie 2009, pentru suma de 5.727.352 RON, cu tot cu TVA. 

Anunţul de atribuire a fost postat tardiv, din punct de vedere legal, abia pe 4 ianuarie 2010. 

Potrivit listei emise de Primăria Ardeoani, firma Conextrust a câştigat următoarele contracte, doar în 2009-2010:

Construire Şcoala nr 1 Ardeoani ( 20 octombrie 2009)


Reparaţii DCL 178, sat Leontineşti (25 iunie 2010)


Reabilitare şi modernizare cămin cultural, sat Ardeoani (18 august 2010)


Demolare Şcoala nr 1 Ardeoani (26 august 2010)


Refacere infrastructură calamitată în anul 2010 (14 septembrie 2010)


Reabilitare infrastructură calamitată în 2010 ( 14 septembrie 2010)


Servicii de proiectare în vederea realizării „înfiinţare reţea de canalizare şi staţie de epurare în comuna Ardeoani“  (11 octombrie 2010)


Servicii de consultanţă în vederea realizării „înfiinţare reţea de canalizare şi staţie de epurare în comuna Ardeoani“ (8 noiembrie 2010)


Servicii de proiectare pentru reabilitare şi modernizare DCL 178 din satul Leontineşti  (31 decembrie  2010)

Decizie definitivă în cazul lui Viorel Rusu. Afaceristul va fi judecat într-un dosar pentru spălare de bani şi şapte infracţiuni de fals în declaraţii

Rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău l-au trimis în judecată pe afacerist,  pe 20 martie 2016, într-un dosar în care acesta este acuzat că şi-a însuşit prin declaraţii false la notar şi cadastru apartamentele MAI, destinate poliţiştilor de la IPJ Bacău, pe care le-a înstrăinat. Tribunalul Bacău a menţinut toate acuzaţiile din dosar, după ce a respins contestaţiile nefondate ale avocaţilor: „constată legalitatea sesizării Tribunalului Bacău, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, cu rechizitoriul nr. 10/P/2016 din 16.03.2016 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău privind pe inculpaţii:

1. RUSU VIOREL, fără antecedente penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: - „participaţie improprie la abuz în serviciu”, prev. de art. 52 alin.3 C.p. rap. la art. 297 al. 1 C.p., - „spălare de bani” prev. de art. 29 alin.1 lit.a din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 35 C.pen.; - şapte infracţiuni de „fals în declaraţii”, prev. de art. 326 C.pen., toate cu aplicarea art. 38 C.pen.

2. SC CONEXTRUST SA având sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: - „participaţie improprie la abuz în serviciu”, prev. de art. 52 alin.3 C.p. rap. la art. 297 al. 1 C.p., - „spălare de bani” prev. de art. 29 alin.1 lit.a din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 35 C.pen.; - şapte infracţiuni de „fals în declaraţii”, prev. de art. 326 C.pen., toate cu aplicarea art. 38 C.pen. Dispune începerea judecăţii. Constă că inculpaţii au a fost asistaţi de apărători aleşi. În temeiul art. 275 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului“.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite