Lecţia de demnitate primită de o mamă de la copiii săi. A vrut să-şi salveze soţul de puşcărie, deşi teroriza toată familia

Lecţia de demnitate primită de o mamă de la copiii săi. A vrut să-şi salveze soţul de puşcărie, deşi teroriza toată familia

FOTO Shutterstock

Un bărbat de 38 de ani, din judeţul Bacău, a fost condamnat la închisoare cu executare pentru violenţele şi ameninţările exercitate asupra propriilor copii, pe care mama i-a încurajat să-şi ierte tatăl.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cazul familiei din localitatea băcăuană Gioseni este unul atipic, fiind pentru prima dată când un soţ agresiv ajunge la puşcărie, deşi soţia, victimă a unor violenţe extreme l-a iertat, retrăgându-şi plângerile în timpul procesului. Femeia i-a încurajat şi pe copii să procedeze la fel însă, în faţa judecătorilor, minorii, apăraţi de avocaţi din oficiu şi un asistent social, au declarat că „din punct de vedere uman, îşi iartă tatăl însă legal doresc să fie tras la răspundere pentru traumele ce le-au marcat copilăria”. 

În primă instanţă, Judecătoria Bacău a dispus condamnarea la 2 ani şi 6 luni înschisoare cu executare pentru tatăl agresiv, găsit vinovat pentru săvârşirea infracţiunilor de violenţe în familie, ameninţare şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti. În plus, a fost obligat să achite 5.000 de lei daune morale fiicei celei mari. Pentru infracţiunile a căror persoană vătămată a fost soţia agresorului, instanţa a dispus achitarea inculpatului, ca urmare a retragerii plângerii.

Ascunşi în pod sau pe câmp să scape de bătaie

Răzvan B. (38 ani) era cunoscut în comunitatea locală din Gioseni ca fiind o persoane extrem de violentă. De altfel, în 2019, a fost condamnat la închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pentru o tentativă de omor. Alături de soţia, cu patru ani mai tânără, au cinci copii (de 4 ani, 9 ani, 11 ani, 14 ani şi 15 ani). Violenţele în familie erau la ordinea zile, mai ales atunci când bărbatul consuma băuturi alcoolice. De foarte multe ori, agresiunile se îndreptau şi asupra copiilor, în special a fiicelor mai mari. Un astfel de episod violent, a avut loc în vara anului 2019. Supărat că fetele nu i-au gătit o mâncare care să-i placă, tatăl s-a năpustit asupra lor, lovindu-le cu brutalitate, pe fiica în vârstă de 15 ani, lovind-o cu capul de pereţi. Mama a încercat să-şi protejeze fiicele, intervenind, însă a fost şi ea luată la bătaie.

Pentru a scăpa de agresor, mama şi cei cinci copii au fugit desculţi pe un câmp din apropierea locuinţei. Aceasta era scăparea lor: să se ascundă de agresor în poduri sau pe câmpuri.

Urmare a acestui episod violent, împotriva bărbatului a fost emis un ordin de protecţie, dispunându-se evacuarea din locuinţă. În ciuda restricţiilor, bărbatul a încălcat în mod repetat măsurile şi a continuat să-şi terorizeze soţia şi copiii. Violenţele au culminat la sfârşitul lunii noiembrie, când nemulţumit de cum este servit la masă de fiica cea mare a luat-o de păr şi a început să o lovească cu brutalitate de pereţi. Fiica de 14 ani a încercat să intervină pentru a-şi salva sora, însă, la rându-i, a fost luată la bătaie. De frica soţului, soţia a luat copilul cel mic în braţe şi s-a ascuns în podul grajdului. Ceilalţi copii, desculţi şi dezbrăcaţi, au mers la postul de poliţie din sat pentru a cere ajutor. În urma acestui episod violent, bărbatul a fost arestat preventiv.

Avocaţi: Atitudinea mamei, de condamnat

În faţa judecătorilor, avocaţii celor cinci copii, au solicitat condamnarea la închisoare cu executare a tatălui, arătând că acestora le este mult mai bine de când agresorul nu mai este în familie.

„Ne aflăm într-o situaţie atipică în care minorii şi mama acestora trebuie protejaţi de Ministerul Public. Atitudinea persoanei vătămate B.G. (mama copiilor n.r.) este una de condamnat. Minorii au fost influenţaţi de mama lor să meargă să-şi viziteze tatăl la penitenciar, deşi acesta pare să nu aibă nicio afecţiune paternă. Inculpatul are un istoric violent ce denotă un comportament infracţional împământenit, iar o pedeapsă privativă de libertate orientată spre maxim se impune a fi aplicată”, a precizat avocatul fetelor mai mari.

Bărbatul condamnat a contestat decizia instanţei, o hotărâre definitivă urmând a fi pronunţată de Curtea de Apel Bacău.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările