Japonezul refugiat în Bacău după dezastrul de la Fukushima a mai bătut un record: as la limba română, a luat şi trofeul „Istoria fără manual“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Japonezul Kevin Chievici Kasiwazaki este pasionat de istorie FOTO Facebook
Japonezul Kevin Chievici Kasiwazaki este pasionat de istorie FOTO Facebook

Kevin Chievici Kasiwazaki (16 ani), elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Bacău, îşi uimeşte profesorii şi colegii cu uşurinţa cu care a deprins limba română dar şi cu pasiunea sa faţă de istorie. Sâmbătă, împeună cu o echipă a Colegiului „Grigore Antipa“ din Bacău, a câştigat trofeul concursului regional „Istoria fără manual“, desfăşurat la Târgu Frumos, în judeţul Iaşi.

Un elev de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ îşi uimeşte colegii şi profesorii cu viteza cu care învaţă dar şi cu pasiunea faţă de istorie. Japonezul Kevin Chievici Kashiwazaki s-a mutat în urmă cu patru ani în România, împreună cu mama sa, Maria, de origine română şi fratele lui Marius, după marele cutremur de 9 grade Richter din Japonia, care a produs un tsunami dar şi avarii la centrala atomică, de pe urma cărora au murit peste 20 de mii de persoane. Divorţată recent de soţul japonez, Maria s-a mutat cu cei doi copii la o soră din comuna băcăuană Sănduleni. 

Kevin Chievici a luat lecţii de limba română şi după patru ani a luat nota 9.50 la limba română şi 9.25 la matematică, la Evaluarea Naţională din această vară. Olimpic la istorie în gimnaziu, a reuşit zilele acestea, împreună cu trei colege (Corina Gumeniţă, Ferăstrăoaru Florina şi Burlacu Bianca de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“) să câştige trofeul concursului „Istoria fără manual“, care a avut loc la Tîrgu Frumos. La compeia complexă pe teme de istorie au participat 10 echipe de elevi din şase judeţe ale Moldovei. 

“Nu mă aşteptam ca echipajul meu să câştige. Totuşi am fost inspirat în alegerea elevilor din echipaj. Cât despre Kevin, s-a evidenţiat cu cel puţin o clasă peste majoritatea participanţilor şi îi mulţumesc pentru contribuţia care a adus-o la câştigarea trofeului. Se vede că a mai citit istorie şi calităţile sale se îmbunătăţesc pe zi ce trece. Îi urez succes la şcoală şi la olimpiada de istorie din primăvară la care sunt sigur că va fi printre primii”, a spus profesorul Florentin Botezatu, de la Colegiul „Grigore Antipa“, coordonatorul echipei câştigătoare. 

image

Kevin Chievici Kashiwazaki, pasionat de istorie şi limbi străine, vrea să devină traducător

Lui Kevin îi place foarte mult România, mâncarea tradiţională românească dar şi limba, pe care o vorbeşte acum aproape fără accent. După ce a intrat la unul dintre liceele de elită ale Bacăului, îşi doreşte să obţină un rezultat maxim la olimpiada de istorie. „Îmi plac toate obiectele, sunt încântat de modul cum predau profesorii aici. La istorie am nota 10 şi mă pregătesc pentru olimpiadă. Mă bucur că am luat locul 1, împreună cu celelalte colege. Voi continua să învăţ, mai ales istorie şi limbi străine. Îmi doresc să devin traducător“, ne-a spus Kevin Chievici Kashiwazaki. 

„Istoria fără manual“, ediţia a doua

Concursul a avut loc sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 11, la Liceul Teoretic “Ion Neculce” din Târgu Frumos, din judeţul Iaşi. În cadrul proiectului au fost implicaţi oameni de cultură, profesori dar şi 35 de elevi, de gimnaziu şi liceu, pasionaţi şi cu performanţe în domeniul istoriei şi artei. Copii au trebuit să răspundă la întrebări de istorie generală şi să recunoască locuri celebre din România şi din lume. „La prima probă, fiecare echipaj a trebuit să răspundă la câte cinci întrebări din istorie generală, cei de la Antipa obţinând 4 răspunsuri corecte. La a doua probă, concurenţii au fost puşi să recunoască câte trei locuri celebre din lume, echipajul de la Grigore Antipa recunoscând pe rând Colloseumul, Statuia lui Isus din Rio de Janeiro şi Mănăstirea Voroneţ“, a spus profesorul Florentin Botezatu.

Proba decisivă a fost una de creativitate. Elevii au realizat în 30 de minute un desen pe baza unor termeni aleşi aleatoriu dintr-o listă. S-a evaluat originalitatea lucrării, cât şi prezentarea ei. Termenii aleşi de juriu au fost : împărat, Omul peşterii, scut, armată şi ţăran. Materialul realizat de echipajul băcăuan a făcut diferenţa. 

Kevin Chievici Kashiwazaki a prezentat desenul echipei din Bacău astfel: “Scutul din mijlocul imaginii care separă omul peşterii şi ţăranii de împăratul cu armată reprezintă evoluţia societăţii. Scutul trebuie să fie o barieră permanentă între trecut, prezent şi viitor”.

Pe primele trei locuri la „Istoria fără manual“ s-au situat Colegiul Grigore Antipa Bacău, Şcoala Orăşeni, din Botoşani şi Şcoala Răuceşti, Neamţ şi Liceul Pedagogic Botoşani. Următoarea ediţie va avea loc în iunie 2016, la Şcoala Gimnazială Răuceşti din judeţul Neamţ. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite