Instituţionalizaţii, lăsaţi în voia sorţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenţii care părăsesc centrele de plasament ajung să îngroaşe, de cele mai multe ori, rândurile şomerilor. Doar 15 tineri şi-au găsit un loc de muncă anul acesta, în ciuda facilităţilor pe care le acordă statul angajatorilor.

Zeci de tineri părăsesc în fiecare an centrele de plasament din Bacău, după ce împlinesc vârsta majoratului. Ei află imediat cât de grea este viaţa pe cont propriu. Claudia (23 de ani) este unul dintre cei norocoşi. „Am crescut la Centrul «Pietricica» din Comăneşti. Nu ştiam ce voi face după ce voi împlini 18 ani. Am avut noroc de Fundaţia „Betania“. Mi-a oferit cazare şi m-a ajutat cu un loc de muncă. Acum încerc să mă menţin pe picioarele mele“, spune tânăra.

Claudia şi-a găsit de muncă la o croitorie. N-are un salariu mare, dar învaţă să-şi chibzuiască fiecare bănuţ. Tot în căminul provizoriu a învăţat să se gospodărească, să facă mâncare şi să cunoască responsabilităţile vieţii. „Claudia este un caz fericit. Sunt însă tineri care nu se pot dezlipi de viaţa din centrele de ocrotire. Practic, le este frică de societate. Cineva care are trauma instituţionalizării, cu greu va putea fi o fiinţă normală“, susţine Ana Maria Manoliu, psihologul Fundaţiei „Betania“. În momentul de faţă, 22 de tinere ieşite de pe porţile unităţilor de ocrotire din Bacău sunt ajutate de către specialiştii de la Betania să înveţe să se descurce în viaţă.

Loteria angajărilor

Anul trecut, de pe porţile unităţilor de ocrotire băcăuane au ieşit 76 de tineri. Dintre aceştia, doar 47 au fost integraţi. „Zece dintre ei au fost sprijiniţi să obţină o locuinţă de tip social, iar 12 beneficiari fac cursuri de recalificare“, adaugă Alina Iftode, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Anul acesta, perspectivele sunt la fel de sumbre. Cei de la Protecţia Copilului au contactat de la începutul anului 53 de agenţi economici, însă nu şi-au găsit de muncă decât 15 tineri.

Firmele se feresc de ei
De când cu criza, foarte puţine societăţi mai angajează persoane crescute în orfelinate. „Chiar dacă unităţile au anumite beneficii dacă fac angajări din rândul persoanelor provenite din sistemele de ocrotire, în ziua de astăzi foarte greu mai găsim locuri de muncă pentru aceşti tineri. Şi dintre cei angajaţi, mulţi au fost disponibilizaţi“, a precizat Claudia Matei, asistent social la Fundaţia „Betania“.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite