„Hamlet“, hotelul clandestin din centrul Bacăului. Mergi la Casa de Cultură, intri în restaurant şi comanzi... o cameră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hotelul poartă numele restaurantului din Casa de Cultură, dar nimeni nu ştie că funcţionează la etajului întâi al clădirii FOTO: MIRCEA MERTICARIU
Hotelul poartă numele restaurantului din Casa de Cultură, dar nimeni nu ştie că funcţionează la etajului întâi al clădirii FOTO: MIRCEA MERTICARIU

Fostele birouri din Casa de Cultură din Bacău au fost transformate, din luna august, într-un hotel ferit de ochii trecătorilor şi despre care autorităţile spun că nu ştiau.

La etajul 1 al Casei de Cultură a Sindicatelor „Vasile Alecsandri“ din Bacău funcţionează un hotel clandestin, care s-a născut din transformarea fostelor birouri existente aici. Hotelul îi aparţine lui Petrică Ciobanu, un om de afaceri din Bacău care mai cotrolează o firmă de turism, dar şi restaurantul Hamlet, situat în acelaşi loc. Închirierea unui etaj întreg din clădire s-a făcut la preţuri modice. „Am închiriat cu 800 de euro pe lună întreg spaţiul. Contractul este pe opt ani, cu posibilitate de prelungire“, a declarat Gheorghe Huluţă, consilier local UNPR, şeful sindicatului CNSLR Frăţia Bacău şi director al Casei de Cultură a Sindicatelor din localitate.

Restaurantul Hamlet este „poarta de intrare“ spre hotelul de zece camere din Casa de Cultură. Deşi hotelul nu are recepţie, de primire se ocupă chiar chelnerii din restaurantul ultracentral, local preferat al unora dintre şefii instituţiilor din Bacău.

„Am găsit uşa închisă“

Pompierii băcăuani afirmă că au fost induşi în eroare de Gheorghe Huluţă (foto jos), directorul Casei de Cultură din Bacău, la ultimul control efectuat după drama din Clubul Colectiv, şi că află abia acum de existenţa hotelului. Pe 10 noiembrie 2015, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) din judeţul Bacău a făcut verificări la Casa de Cultură. Au fost amendate, cu câte 5001 lei, SC Naxos SRL (Clubul Zebra), Casa de Cultură a Sindicatelor şi SC Hamlet Restaurant SRL, şi fiecare a plătit jumătate din sumă. Casa de Cultură a Sindicatelor a primit amendă pentru nesolicitarea autorizaţiei de incendiu, iar Naxos SRL, care administrează un club, a fost sancţionată pentru lipsa autorizaţiei.

hotel clandestin bacau

A fost verificat şi SC Hamlet Restaurant SRL, adică doar restaurantul aflat la parter şi spaţiile de depozitare şi locul de joacă, aflate la subsol, dar inspectorii spun că s-ar fi împiedicat de uşa închisă a hotelului clandestin. „Inspectorii care au făcut controlul au găsit uşa închisă, iar directorul Casei de Cultură le-a spus că e o altă firmă acolo, care face nişte reparaţii, dar că nu există activitate. S-a dispus ca în termen de zece zile să fie remediate deficienţele constatate. A venit Gheorghe Huluţă la sediul nostru, pe 20 noiembrie, când a dat o declaraţie pe proprie răspundere că a închis sala de spectacole şi că acele spaţii sunt închiriate către un alt agent economic, dar sunt închise. Din câte văd, el a schimbat destinaţia, iar pentru asta îi trebuia aviz de la noi, pentru proiect. Mai mult, Casa de Cultură nu a cerut nici consultanţă, nici avizare pentru acest hotel. Vom face un control săptămâna viitoare, cu toate instituţiile statului care au competenţă. Dacă lucrurile stau aşa, atunci se va face un dosar penal“, a spus Ion Mihalache, comandantul ISU Bacău.

Pompierii băcăuani mai spun că, deşi au găsit închisă uşa hotelului clandestin, nu aveau dreptul legal de a sparge uşa. „Doar în cazuri de forţă majoră putem sparge uşa. Nu mirosea a gaz, ca să fie justificată intrarea în acest mod“, a adăugat Mihalache.

„Bă, nu funcţionează hotelul“

Gheorghe Huluţă, acuzat de pompieri că a încercat să-şi acopere chiriaşul la control, afirmă că nu are nicio responsabilitate în acest caz. Iniţial, a avut o cădere nervoasă, când a auzit că este întrebat de hotelul clandestin pe care-l găzduieşte. A ridicat tonul şi chiar a bruscat jurnalistul de la Adevărul, pe motiv că se grăbea. „Ce vrei, frate?  Bă, nu funcţionează hotelul! Eu administrez Casa, nu şi hotelul. Nu am nicio răspundere“, a spus prima oară directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, după care a dat vina pe chiriaşul său.

„E treaba lui ce face acolo. El răspunde. Nu are autorizaţii, este în curs de autorizare. Conform noilor normative, noi nu avem autorizare ISU pentru întreaga clădire. Voi avea probleme dacă scrii“, a mai declarat Huluţă pentru „Adevărul“. Pus în faţa dovezilor, acesta a afirmat că nu-l interesează ce activitate se prestează în clădirea de care răspunde: „Se făceau reparaţii atunci, lucrări la băi, candelabre. Nu ştiu dacă se caza cineva. Mie să-mi dea chiria, atât mă interesează, în rest să se descurce şi, dacă a greşit, să răspundă“, a mai spus Huluţă. Petrică Ciobanu, proprietarul hotelului-fantomă, nu a răspuns la telefon şi nici mesajelor trimise de jurnalistul „Adevărul“, pentru a oferi un punct de vedere.

„Acum aflu de acest hotel“

Mai multe instituţii din Bacău au fost sesizate asupra funcţionării hotelului, cu încălcarea tuturor normelor legale în vigoare. Reclamaţiile au fost făcute de un fost asociat, după drama din Clubul Colectiv, pentru a preîntâmpina un posibil dezastru, deoarece modificările din clădire ar fi fost ilegale, fără proiect, fără respectarea unor norme minime de siguranţă la incendii. Acesta a reclamat întreaga situaţie încă de pe 11 noiembrie, dar nu a primit niciun răspuns până în prezent.

hotel clandestin bacau

FOTO: Interior cameră din Hotelul Hamlet

Primăria Bacău, Poliţia Locală şi Inspectoratul de Stat în Construcţii au promis că vor transmite jurnaliştilor rezultatele propriilor controale. „Acum aflu de acest hotel. Am să vorbesc cu Relu Mardare (n.r. - şeful Poliţiei Locale) să verifice situaţia şi să vă răspundă la adresa oficială“, a spus viceprimarul Radu Ababei.

La rândul lui, Relu Mardare a promis că trimite „în câteva momente“ rezultatele controalelor, dar nu a făcut-o, iar purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale din Bacău, Florin Podoleanu, a declarat că nu ştie despre ce e vorba. „Dar unde este hotelul?  Dar de unde ştii?“, după care nu a mai dat niciun răspuns.

În ceea ce priveşte Inspectoratul de Stat în Construcţii, Gheorghe Huluţă spune că ştie ceva despre un control făcut de reprezentanţii instituţiei la hotelul-fantomă: „Ştiu că i-au dat amendă, dar nu ştiu cât şi mai ştiu că trebuia făcută o expertiză“.

hotel clandestin bacau

FOTO: Bon primit la restaurant pentru plata unei camere la Hotelul Hamlet

Deşi a fost înştiinţat de subiect de o săptămână, Silviu Ardeleanu, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii din Bacău, a precizat că doreşte solicitarea oficial, în scris, iar răspunsul cu rezultatele controlului ar putea veni şi în termenul legal de 30 de zile. „Am nevoie de o solicitare oficială să vă răspund asupra situaţiei constatate la acest hotel. Dar să cereţi numai date care sunt de interes public, că altfel nu vă pot da răspuns“, a spus acesta, fără să mai revină cu vreo precizare.

În caz de incendiu

„Hotel Hamlet“ nu are ieşire de urgenţă, în caz de incendiu. Uşa din capătul holului este permanent  închisă, deoarece acolo este o cameră tehnică, cu două centrale, una electrică şi cealaltă pe gaz, şi nicidecum a doua ieşire. „Poate se schimba cineva acolo şi de asta era uşa închisă, e adevărat că sunt acolo centralele, dar ştiu că sunt autorizate“, a mai spus Huluţă când a fost întrebat de ce uşa de incendiu era închisă.

Promovare pe Booking

hotel clandestin bacau

Hotelul clandestin este promovat pe cunoscutul site de turism Booking.com din 27 august 2015.  Reporterii „Adevărul“ au verificat cum se poate caza cineva: rezervările se pot face telefonic sau la faţa locului, unde un ospătar vinde „servicii de cazare“. Spre exemplu, bonul fiscal pentru persoana care s-a cazat pe 25 ianuarie a fost dat de ospătarul Radu, care a servit „servicii de cazare“ la masa 6. O noapte în Hamlet costă 120 de lei, iar dacă doriţi şi mic-dejun preţul creşte la 150 de lei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite