FOTO Defilarea limuzinelor de lux la ceremonia de înscăunare ca arhiepiscop a lui Ioachim Băcăuanul. Ierarhii BOR au venit cu Porsche, Mercedes sau Audi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceremonie fastuoasă la Bacău, în ajunul întronizării Înaltpreasfinţitului Ioachim Băcăuanul ca arhiepiscop al Romanului şi Bacăului FOTO Mircea Merticariu
Ceremonie fastuoasă la Bacău, în ajunul întronizării Înaltpreasfinţitului Ioachim Băcăuanul ca arhiepiscop al Romanului şi Bacăului FOTO Mircea Merticariu

Ioachim Băcăuanul (60 de ani), ales pe 16 decembrie de Sfântul Sinod al BOR ca arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, a fost întronizat oficial în cadrul unor ceremonii fastuoase, care au avut loc în Bacău în seara zilei de 3 ianuarie şi care s-au finalizat pe 4 ianuarie, în Roman, cu o slujbă arhierească, urmată de una de întronizare, cu primirea însemnelor chiriarhale.

Mii de băcăuani, sute de preoţi şi înalţi ierarhi au participat la ceremonia din Bacău, care a început sâmbătă seară, 3 ianuarie, în ajunul întronizării lui Ioachim Băcăuanul în funcţia de arhiepiscop al Romanului şi Bacăului.

Autorităţile au mobilizat zeci de jandarmi şi poliţişti, iar echipajele de la Poliţia Rutieră au escortat luxoasele maşini ale ierarhilor veniţi la evenimentul de la Bacău. Instituţiile Primăria Bacău şi Consiliul Local, urmare a cererii Arhiepiscopiei, au devenit parteneri ai evenimentului. Au pus la dispoziţie o scenă din Parcul Catedralei dn Bacău şi o sală la Centrul de Afaceri şi Expoziţii, unde preoţii să-i adreseze felicitări lui Ioachim Băcăuanul.

Catedrala „Înălţarea Domnului“ din Bacău a fost neîncăpătoare sâmbătă, 3 ianuarie, când mii de băcăuani au venit să asiste la ceremonia-spectacol organizată în ajunul întronării Înaltpreasfinţitului Ioachim Băcăuanul, în scaunul de arhiepiscop al Romanului şi Bacăului.

La eveniment au fost invitaţi politicieni, aleşi locali în Parlament, medici, membri ai mediului academic ş.a. Ioachim (Ioachim Giosanu, pe numele de mirean) este primul ierarh care primeşte acest titlu, de la ridicarea eparhiei la rang de arhiepiscopie.

Ceremonia a început cu o cântare corală a maicilor de la Mănăstirea „Buna Vestire“ de la Tisa Silvestri şi slujba „Vecerniei unită cu Litia“. În acest timp, Ioachim Băcăuanul, însoţit de protopopii Bacăului şi Romanului, dar şi de parohi din întreaga arhiepiscopie, au pregătit la Biserica "Sfântul Nicolae" o primire cu buchete de trandafiri albi a înaltelor feţe biserceşti invitate la ceremonie.  

Ierarhi păziţi de bodyguarzi

Pe rând, au sosit preafsinţiţi din Buzău, Râmnic, Timişoara, dar şi Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, care a fost locţiitor de arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, de la moartea episcopului Eftimie, pe 2 noiembrie 2014.

Înaltele feţe bisericeşti s-au îmbarcat pentru venirea la Bacău în limuzine Porsche, Mercedes, Audi sau Toyota. Una dintre maşinile parcate în faţa bisericii, un Porsche Cayenne, porneşte la de un preţ de catalog de 75.000 de euro.

Apoi, soborul de 11 ierarhi a mers către scena din Parcul Catedralei din Bacău, păzit de forţe de ordine.

Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei: „ca pregustare a evenimentului din duminica dinaintea Botezului Domnului, întronizarea primului arhiepiscop ales al Eparhiei Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Ioachim Giosanu. Importanţa şi solemnitatea acestui moment cu o puternică încărcătură istorică şi spirituală au fost subliniate atât de numărul impresionant de credincioşi, cât şi de personalităţile vieţii academice, sociale, politice şi culturale prezente la eveniment“, după cum se arată într-un comunicat de pe site-ul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Un grup de copii le-au adresat urări cu rimă, atât Înaltpreasfinţitului Teofan, cât şi arhiepiscopului Ioachim Băcăuanul (foto dreapta). Apoi a luat cuvântul Vasile Tescaru, primar interimar al Bacăului, dar şi protopopul Bacăului, Costică Busuioc.

Ioachim Băcăuanul FOTO Mediafax

Seara s-a încheiat cu vizitarea Catedralei „Înălţarea Domnului“ unde, într-o scurtă slujbă a fost pomenit şi Episcopul Ioachim Mareş, fost vicar al Episcopiei Romanului, numit apoi episcop al Huşilor, care, în urmă cu 20 de ani, a pus piatra de temelie a Catedralei „Înălţarea Domnului“, una dintre cele mai mari din ţară, care a costat până acum peste 13 milioane de euro, din bani publici, dar şi alte sute de mii, din donaţii. Preoţii şi ierarhii lor s-au urcat apoi în maşini pentru a se deplasa la Centrul de Afaceri şi Expoziţii, unde au avut rezervată o sală, pentru cină, la încheierea acestui eveniment.

Ioachim Băcăuanul: „Mă simt smeritul urmaş al Apostolilor"

Astăzi, 4 ianuarie, de la ora 9, un sobor de 21 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sute de preoţi, lături de mii de credincioşi au participat la slujba de întronizare a Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim Giosanu, la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuvioasa Parascheva” din Roman.

Inaltpreasfinţitul Ioachim Băcăuanul, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a vorbit despre schimbările produseîn eparhie odată cu moartea Înaltpreasfinţitului Eftimie: „Pentru Arhiepiscopia noastră, a Romanului şi a Bacăului, anul 2014 a fost marcat, între altele, de două evenimente aparte, pline de semnificaţie şi cu rezonanţă în plan istorico-bisericesc: unul încărcat de sentimente de întristare, în directă legătură cu plecarea la Ceruri a IPS Eftimie Luca, iar altul festiv, de bucurie duhovnicească, ce stă sub semnul speranţei şi al înnoirilor, fiind legat de actul alegerii smereniei noastre ca întâistătător al acestei de Dumnezeu păzite eparhii“.

IPS Ioachim Băcăuanul consideră că este smeritul urmaş al Apostolilor: „De obicei, când cineva, în ordinea social-politică, este ales să conducă un popor, o comunitate, îşi creează o nouă structură reformatoare pentru a redinamiza societatea. Biserica însă nu face aşa. Ea nu reformează, nu revoluţionează, ci actualizează Evanghelia lui Hristos şi reorientează lumea către Răsăritul cel de Sus. Prin urmare, nu aşteptaţi de la mine vreo lege nouă sau să predic vreo altă învăţătură necunoscută până acum de Biserica lui Hristos, a spus arhiepiscopul Ioachim în timpul discursului pe care-l puteţi citi integral AICI.

Ioachim Băcăuanul, preferatul Patriarhului Daniel, nu a fost ocolit de scandaluri

Ioachim Băcăuanul a fost ales de Sfântul Sinod  al Bisericii Ortodoxe Române  pe 16 decembrie 2014, cu 35 de voturi pentru din 45 exprimate. Pentru cea mai înaltă funcţie din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a mai candidat şi Calinic Botoşăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei  Iaşilor.

Ioachim Băcăuanul (născut pe 29 martie 1954), după urmarea cursurilor şcolii generale intră ca frate la Mănăstirea Sihăstria, la doar 16 ani. Urmează seminarul ortodox şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, după care devine monah în mai multe din mănăstirile Moldovei. În 1990, Mitropolitul Moldovei de atunci, actualul Patriarh Daniel, îl hirotoneşte ieromonah la Mănăstirea Văratec, iar un an mai târziu este adus la Iaşi, ca protosinghel la reşedinţa mitropolitană. În următorii ani urmează doctoratul în Franţa, în 1998 devine arhiereu vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

În ultima perioadă, Ioachim Băcăuanul a fost contestat de mai mulţi preoţi, după ce a impus măsuri mai dure, pentru colectarea unor sume mari de bani la bugetul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului dar şi pentru contribuţii la marile edificii ale Bisericii Ordodoxe Române, cum ar fi Catedrala „Mântuirii Neamului“ sau catedrala de la Bacău, a „Înălţării Domnului“.

A impus ca în întreaga arhiepiscopie să fie comercializate, la preţul de un leu, doar lumânările produse la Roman dar şi cotă de lumânări pe fiecare familie din parohiile Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Astfel, bugetul eparhiei, potrivit calculelor ar avea de câştigat anual aproximativ 5 milioane de euro. Totodată au fost impuse alte taxe, pentru fiecare parohie, fapt vce a trezit nemulţimirea preoţilor, nevoiţi să strângă mai mulţi bani de la enoriaşii şi aşa săraci din această zonă a Moldovei.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Ioachim Băcăuanul şi-a făcut stână în secret pe un teren donat de stat cu destinaţia de centru social

EXCLUSIV Răscoala sutanelor negre. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, acuzat de preoţi că îi filmează, şantajează şi amendează

Preasfânta afacere cu lumânări şi birurile episcopului vicar Ioachim Băcăuanul

FOTO „Bacău. Acasă la creştini“. Campanie electorală facută cu bani publici, sub sutana Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului

FOTO Afaceri cu credinţă într-o fostă cazarmă

Statul verifică pomenile făcute Bisericii

VIDEO Preot hăituit de episcopul Ioachim: „Vreau înapoi cei 10.000 de dolari daţi şpagă la primirea parohiei!“

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite