EXCLUSIV Răscoala sutanelor negre. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, acuzat de preoţi că îi filmează, şantajează şi amendează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioachim Băcăuanul, acuzat că s-a întors cu faţa spre „ochiul dracului“
Ioachim Băcăuanul, acuzat că s-a întors cu faţa spre „ochiul dracului“

Revoltă în sânul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, după ce, de la începutul lunii, mai mulţi preoţi au fost amendaţi „în nume personal“, somaţi să nu mai slujească, mutaţi de la o parohie la alta şi înlocuiţi cu fii de protopopi, fiind acuzaţi de superiorii lor că fac bişniţă cu lumânări, sau sancţionaţi fără nicio explicaţie.

„Ioachim Băcăuanul vrea să mă scoată din biserica mea. Eu nu plec nicăieri! Mă doare că nu mi s-a adus la cunoştinţă motivul pentru care trebuie să plec din parohie. Repet, nu plec când vrea Preasfinţitul!“ 

Aşa îşi începe „spovedania“ preotul Irinel Andronache, paroh la Biserica Cernu, din comuna băcăuană Poduri, care a primit, luna aceasta, o înştiinţare scrisă de la superiorii lui, din care reiese că este mutat la o altă biserică, din localitatea Bijghir. Mărturia lui este aproape trasă la indigo cu a altor preoţi din Bacău, revoltaţi că sunt sancţionaţi pe nedrept, reproşându-li-se că vând lumânări contrafăcute.

Prigoana a început în Postul Paştelui
În spatele răscoalei din rândul preoţimii stă un scenariu demn de un film poliţist, în care mai-marii Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului sunt acuzaţi de şantaj, filmări clandestine apărute de nicăieri şi anchete „neortodoxe“, care s-au lăsat cu un val de sancţiuni la adresa preoţilor din judeţ.

Ziarul „Adevărul“ vă prezintă povestea răscoalei sutanelor negre, izbucnită la începutul acestei luni. În timp ce un singur preot, Irinel Andronache, şi-a asumat în instanţă lupta cu superiorii săi, alţii au ales doar să povestească abuzurile la care ar fi supuşi, păstrându-şi, în unele cazuri, anonimatul. Aşa cum mărturisesc „prigoniţii“, răfuiala cu Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a început chiar în Postul Paştelui, în 4 aprilie.

Atunci, spun preoţii, într-o şedinţă ţinută la Roman, în sediul Arhiepiscopiei, la care au participat atât Ioachim Băcăuanul, cât şi toţi protopopii din judeţ, s-a discutat, pentru prima oară, că mai mulţi slujitori ai Domnului vând în biserică lumânări procurate mai ieftin prin diverse filiere, şi nu cea oficială, Atelierul „Sf. Fotini“, aparţinând Centrului Eparhial Roman. După această întâlnire, protopopii s-ar fi întors împotriva mai multor preoţi bănuiţi că fac afaceri necurate cu lumânări, aducându-le la cunoştinţă, în timpul altor şedinţe, că Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul are dovada filmată că ei vând în biserici lumânări de contrabandă.

Preotul Andronache: „Ce au făcut e şantaj“
Irinel Andronache, preotul de la Biserica din Cernu, comuna băcăuană Poduri, l-a chemat în judecată, în 12 mai, pe Ioachim Băcăuanul, pe numele său de mirean Ilie Giosanu. Motivul: preotul Andronache susţine că, în cursul lunii mai, a primit înştiinţări de la Arhiepiscopie prin care i se transmitea, mai întâi, că i se suspendă dreptul să slujească, timp de o lună, ulterior fiind informat că este transferat la o altă biserică, din localitatea Bijghir.

În spatele suspendării, susţine preotul, stă faptul că şefii lui i-au reproşat că vinde în biserică lumânări care nu apaţin Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, aşa cum prevede regulamentul intern, ci unele luate pe diverse filiere. „Am fost chemat la nişte şedinţe cu mai mulţi preoţi, ţinute la sediile protoeriilor. Eva şi Alexa (n.r. - preotul Dorel Eva, inspector eparhial, şi Aurelian Alexa, jurist al Arhiepiscopiei) mi-au spus să rămân cu ei la finalul discuţiilor. Aşa am aflat că am fost filmat în parcarea unui magazin din Bacău, în timp ce mă întâlneam cu fostul economist al Arhiepiscopiei, Gheorghiţă Groapă, de la care aş fi luat mai ieftin cutii cu lumânări ştanţate cu însemnele Arhiepiscopiei, dar contrafăcute. Mi-au pus filmarea pe un laptop, mi-am recunoscut maşina în înregistrare, dar n-am avut puterea să mă uit la tot, pentru că nu mă ştiam vinovat“, mărturiseşte Andronache.

De aici, a început răfuiala cu superiorii săi, care s-a lăsat cu un proces deschis la Tribunalul Bacău. „L-am dat în judecată pe Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul pentru conflicte de muncă. După discuţia în care mi s-a spus că am fost filmat în timp ce luam nişte cutii, în care ei susţineau că sunt lumânări contrafăcute, am primit înştiinţarea să mă mut din parohia mea, de la Cernu, în cea de la Bijghir. Pentru asta nu mi s-a dat nicio explicaţie oficială şi, chiar dacă noi suntem preoţi şi ne supunem canoanelor bisericeşti, suntem şi cetăţenii acestui stat, care are legile lui. Cer în instanţă să fie anulată decizia Arhiepiscopiei“, a spus Andronache. Acesta adaugă că, atunci când Dorel Eva şi Aurelian Alexa i-au adus la cunoştinţă că a fost filmat luând cutii cu lumânări de la Groapă, explicaţia lui că în pachete era, de fapt, făină nu a mai contat: „Cum pot ei să-mi demonstreze că în cutii erau lumânări? Din punctul meu de vedere, ce au făcut este şantaj“.

„Pedeapsa e o condamnare“
Vasile Sârcu, preot protopop la Biserica „Trei Ierarhi“, situată în Cartierul Nord din municipiul Bacău, este şi el pe lista neagră a lui Ioachim Băcăuanul. Povestea lui a început în aceeaşi zi de 4 aprilie când, la adunarea de la Roman, s-a decis să fie suspendat din funcţia de protopop, timp de un an. Cazul lui are cel puţin un numitor comun cu cel al părintelui Andronache: filmări ale unor întâlniri cu acelaşi Gheorghiţă Groapă, cel bănuit de şefii Arhiepiscopiei că ar vinde lumânări „la negru“.
„M-am dus la Protopopiat, pe 15 mai, şi mi-au dat o hârtie cu această decizie în care era prevăzută suspendarea mea, dar fără a-mi fi dată vreo explicaţie. Ulterior, am aflat că am fost filmat pe ascuns când mă întâlneam cu Groapă. Într-adevăr, m-am întâlnit o singură dată cu el şi i-am dat o reţetă, fiica lui fiind medic. Numai simplul fapt că am fost văzut cu Groapă, de la care mai mulţi colegi de-ai mei sunt suspectaţi că ar fi luat lumânări, mi-a adus sancţionarea“, mai spune Sârcu, care a rămas şi fără funcţia de paroh la „Trei Ierarhi“, fiind, acum, simplu preot. „Faptul că am fost învinovăţit pe nedrept de Preasfinţit (n.r. - Ioachim Băcăuanul), această pedeapsă este, pentru mine, ca o condamnare. Nu mă ştiu vinovat cu nimic. Acum am ieşit din spital şi trebuie să mă întorc tot în spital“, adaugă părintele Vasile Sârcu.

Amendaţi cu 5.000 de lei
Un alt preot, care a dorit să-şi păstreze anonimatul şi care slujeşte la o biserică din Protopopiatul Oneşti (Bacău), a primit, la rândul său, luna aceasta, o înştiinţare de la Arhiepiscopie, prin care este anunţat că trebuie să plătească 5.000 de lei, după ce ar fi fost prins pe picior greşit cu lumânări contrafăcute, în timpul unui control al şefilor săi.

facsimil

„Preacucernicia Voastră, vă facem cunoscut că, în urma controlului efectuat la pangarul (n.r. - masa pe care se vând lumânări în biserică) parohiei, în ziua de 8 martie 2014, au fost găsite lumânări care nu sunt confecţionate în Atelierul «Sf. Fotini», al centrului Eparhial Roman“, se arată în decizia primită de preot. Pentru nereguli, părintele a fost somat, prin aceeaşi hârtie, să plătească „în nume personal  o contribuţie de 5.000 de lei către Serviciul Economic-Financiar al Eparhiei, în termen de 30 de zile“. În plus, conform deciziei, s-a mai stabilit „confiscarea stocului de lumânări existent în inventarul parohiei”, iar preotului i s-a impus ca, până la finele anului, să vândă „o cantitate de lumânări egală cu numărul de familii din parohie“.

„Nu ştiu cum şi-au putut da ei seama că am luat lumânări din altă parte. Toate lumânările de la mine sunt identice la formă, culoare, miros şi au ştanţat pe ele sigla Arhiepiscopiei. Nu am plătit amenda, nu au nicio dovadă împotriva mea“, a spus preotul.
Povestea părintelui din Protopopiatul Oneşti este identică cu cea a unui alt preot de pe Valea Trotuşului, care, sub protecţia anonimatului, a declarat că are de plătit aceeaşi sumă de 5.000 de lei, pentru că ar fi fost găsit cu lumânări contrafăcute: „Mi-au trimis înştiinţarea că sunt amendat, fiind bănuit că am lumânări false. Nu am plătit nicio amendă, pentru că eu am doar lumânări de la Arhiepiscopie. Am aflat, însă, că mai mulţi preoţi trec prin aceeaşi suferinţă şi că suntem sancţionaţi pentru că am luat lumânări de la Gheorghiţă Groapă“. 

Arhiepiscopia: „Să conteste“
Referitor la scandalul lumânărilor şi la sancţiunile date preoţilor, oficialii Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului au avut un răspuns succint. „Nu există nicio sancţiune, nimeni nu a fost monitorizat. Cine a primit sancţiune să o conteste, conform legii“, a spus Aurelian Alexa, consilier juridic.

5,5 milioane de euro din lumânări
Arhiepiscopia condusă de PS Ioachim are în subordine aproximativ 550 de biserici şi mănăstiri întinse pe raza judeţelor Bacău sau Neamţ şi în jur de 250.000 de familii de credincioşi. Conform dispoziţiilor interne, fiecare preot ar trebui să vândă 100 de lumânări, anual, fiecărei familii. Un calcul sumar arată că, pentru cea mai ieftină lumânare, vândută cu 1 leu, afacerea gândită de clericii băcăuani ar putea băga anual în conturile Arhiepiscopiei 25 de milioane de lei, adică circa 5,5 milioane de euro. Jumătate din bani rămân în contul bisericilor care vând, iar restul merg la Arhiepiscopie.

Varianta lui Groapă, „mărul discordiei“
Gheorghiţă Groapă, cel care e la mijlocul scandalului legat de lumânări, a fost, mai bine de 20 de ani, economistul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Acum doi ani, acesta a fost înlăturat de Ioachim Băcăuanul, deoarece - afirmă el - i-a fost restructurat abuziv postul. Despre scandalul lumânărilor, Groapă susţine: „Mă cunosc cu foarte mulţi preoţi, pentru că, atâţia ani, eu am lucrat în această Episcopie. De fapt, în acest scandal, eu am fost cel urmărit şi filmat pe ascuns. Ştiu din surse sigure că am fost filmat de nişte poliţişti, dar şi de o agenţie de detectivi particulari, care avea avizul Poliţiei Bacău. Înregistrările au ajuns la Ioachim Băcăuanul, care le-a folosit împotriva preoţilor“. 

De partea cealaltă, Ionel Mirica, adjunctul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bacău, susţine: „Niciodată poliţiştii nu au atribuţii să facă filaj. Alte instituţii sunt abilitate pentru aşa ceva“.  

De altfel, Groapă oferă şi un exemplu de preot sancţionat: Sorin Ailenei, care slujea, până luna aceasta, la biserica din satul Drăguşani, comuna Parava. „Şi el a fost filmat în timp ce vorbea cu mine pe stradă şi l-au mutat la Corbasca (n.r. – sat cu populaţie majoritară de etnie romă)“. În locul preotului Ailenei, la biserica din Drăguşani a fost transferat părintele Ioan Negoiţă, fiul protopopului din Sascut. „Ca preot am datoria ascultării, adică sunt ca un ostaş“, a spus Ailenei, care a subliniat că nu are motive să conteste măsura Preasfinţitului. 

„Vinerea neagră“: Fiu de protopop, pus pe post fără examen
În urma întâlnirii din 4 aprilie, ţinută de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul în sediul Arhiepiscopiei de la Roman, şi alţi preoţi au mărturisit că au de pătimit nu doar pentru scandalul lumânărilor. De exemplu, părintele Petru Todeancă, care timp de 18 ani a fost protopop la Moineşti, mutat, acum şapte ani, la Biserica „Sf. Nicolae“ din centrul Bacăului, a fost obligat să plece, ca preot secund, la o parohie de la ţară, în Valea Arinilor (Bacău). „Mi-au trimis o hârtie prin care mă anunţau de schimbare şi mi s-a reproşat că nu am locuinţă în parohia în care slujesc, ci am domiciliul în Moineşti. După şapte ani mi-au inventat acest motiv, deşi stau cu chirie în Bacău. N-am mai auzit de aşa ceva“, a spus Todeancă, care intenţionează să obţină anularea deciziei lui Ioachim Băcăuanul, urmând, însă, căile bisericeşti.

„Am hârtie de la preasfinţit“


În locul părintelui Petru Todeancă, la biserica din centrul Bacăului a fost adus preotul Eduard Cosma (foto), fiul lui Vasile Cosma, protopopul Buhuşiului. Interesant este că tânărul Cosma, aflat la „primul mandat“ de preot, a ajuns să slujească la o biserică din oraş fără a da examen pe post.

eduard cosma

„Nu am dat examen, dar cred că am alte merite. Sunt doctorand la Teologie, în anul II, şi am făcut facultăţile de Filosofie şi de Teologie. Am ocupat acest post, din 1 mai, printr-o hârtie semnată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul“, se apără Eduard Cosma.
Despre acest caz, preotul Dosoftei Şcheiul, mare Eclesiarh al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, susţine: „Numirea şi transferarea preoţilor la oraş se face obligatoriu prin concurs şi doar după o practică de cinci ani într-o biserică de la ţară. Cei care au cele mai bune medii se înscriu la concurs şi, în funcţie de nota primită, se stabileşte la cine ajunge postul. La noi nu există excepţii. Nu am întâlnit cazuri ca un preot să ajungă la o biserică în oraş printr-o numire directă, semnată de un Preasfinţit“. 

Ioachim, un privilegiat al bugetului statului
Ioachim Băcăuanul, preasfinţitul din fruntea Episcopiei Romanului şi Bacăului, conduce din anul 2000 unitatea administrativ-teritorială aflată în subordinea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Având titulatura de episcop vicar, PS Ioachim este un apropiat al Preafericitului Daniel, care l-a numit secretar personal încă din 1990, imediat după ce actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a ajuns Mitropolit al Moldovei.

ioachim daniel

La fel ca şi şeful BOR, iniţiatorul proiectului de ridicare a Catedralei Mântuirii Neamului din Bucureşti, Ioachim Băcăuanul îşi urmăreşte obsesia ridicării unei construcţii-gigant în capitala judeţului său.

Piatra de temelie a Catedralei „Înălţarea Domnului“ din Bacău a fost pusă în 1991, de către episcopul de la acea vreme, Ioachim Vasluianul, dar lucrările au stagnat mulţi ani. De la venirea în funcţie a actualului episcop, finanţarea construcţiei a fost suportată în proporţie de 90% din fonduri publice. Preşedintele Consiliului Judeţean Bacău admite că pretenţiile băneşti ale reprezentantului BOR fac ca, anual, între 12 şi 19% din bugetul judeţului să fie îndreptat către catedrală, care a înghiţit deja peste 12 milioane de euro. Construcţia, mai spun aleşii, nu va fi gata mai devreme de 2016 şi mai necesită încă cel puţin 4 milioane de euro pentru finalizare. Are o înălţime proiectată de 70 de metri şi ar urma să poată primi până la 5.000 de credincioşi.

Ziarul "Adevărul" a relatat că Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a primit gratuit o fostă cazarmă militară, cu condiţia să o transforme în „centru spiritual“ pentru copiii străzii, dar a devenit centru parohial de afaceri. În septembrie 2013, PS Ioachim Băcăuanul a trimis peste 15 preoţi din judeţ la Curtea de Apel Bacău, pentru a-l susţine printr-un „zid de sutane“ pe părintele Octavian Balan, cel care le aducea puşcăriaşilor telefoane mobile.

Alte articole:

Preasfânta afacere cu lumânări şi birurile episcopului vicar Ioachim Băcăuanul

FOTO „Bacău. Acasă la creştini“. Campanie electorală facută cu bani publici, sub sutana Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite