EXCLUSIV Un preot caterisit de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a fost condamnat la închisoare pentru practicarea fără drept a profesiei

EXCLUSIV Un preot caterisit
de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a fost condamnat la închisoare pentru
practicarea fără drept a profesiei

Nicolae Floriştean a fost încătuşat astăzi, cu o săptămână înainte de Crăciun

Astăzi, Curtea de Apel Bacău l-a condamnat pe Nicolae Floriştean (41 de ani), preot caterisit de BOR, la un an şi două luni de închisoare, după ce Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului i-a făcut plângere pentru exercitarea fără drept a profesiei. Preotul a fost deja încătuşat iar în urma lui au rămas soţia, fără venituri şi doi copii minori, de 3 şi 6 ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Curtea de Apel Bacău l-a condamnat astăzi, după cinci amânări succesive, pe Nicolae Floriştean la un an şi două luni de închisoare, cu executare, pentru practicarea fără drept a preoţiei. Decizia este definitivă şi a fost deja pusă în aplicare.
Anterior, Judecătoria Bacău l-a condamnat la un an de închisoare, cu suspendare. 
 
Conflictul între Nicolae Floriştean, paroh al Parohiei Sf Pantelimon din satul Bereşti, comuna Sascut  şi conducerea Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a pornit după ce acesta s-a recăsătorit. A fost judecat de Consistoriul Eparhial din Roman, al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, care a decis caterisirea lui. Nicolae Floriştean a continuat să facă slujbe de înmormântare, botez, cununie şi să ţină în sat toate slujbele din calendar, chiar dacă primise această decizie.
 
Între timp, acesta a fost acceptat sub tutela Mitropoliei Moldovlahiei, mişcare religioasă care ţine canonic de Biserica Ortodoxă Ucraineană şi în curtea casei şi-a construit o mică biserică privată. 
Noul paroh de la Biserica Sf Pantelimon dar şi Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului i-au făcut plângere penală iar în martie 2013, acesta a fost condamnat, pentru exercitarea fără drept a unei profesii, falsificare de instrumente oficiale şi folosirea unor obiecte de cult false. Tot atunci, instanţa a decis confiscarea ştampilei, a Evangheliei, dar şi a obiectelor bisericeşti, pe care acesta le avea în casa parohială iar decizia a fost pusă în aplicare,cu executor judecătoresc,  în februarie 2014. 
 
Decizia Curţii de Apel Bacău a produs consternare în rândul preoţilor Mitropoliei Moldovlahiei
 
Mihail Claudiu Vasilache, care conduce Mitropolia Moldovlahiei, grup religios ortodox, care are sediul în Secuienii Noi, în apropiere de oraşul Roman, a avut o reacţie dură pe Facebook, imediat după condamnarea lui Nicolae Floriştean. El speră, prin căile extraordinare rămase în Justiţia română, să poată schimba decizia judecătorilor iar dacă nu, se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului. Mai mult, Claudiu Vasilache afirmă că decizia Curţii de Apel din Bacău vine ca urmare a presiunilor făcute de reprezentanţii influenţi ai BOR. 
 
Potrivit articolului 23, secţiunea treia, aliniatul 4, din Legea Cultelor: „Exercitarea funcţiei de preot sau orice altă funcţie care presupune exercitarea atribuţiilor de preot fără autorizaţia sau acordul expres dat de structurile religioase, cu  sau fără personalitate juridică, se sancţionează potrivit legii penale“.  Claudiu Vasilache afirmă că, potrivit articolului 5 din această lege  „Orice persoană are dreptul să îşi manifeste credinţa religioasă în mod colectiv, conform propriilor convingeri şi prevederilor prezentei legi, atât în structuri religioase cu personalitate juridică, cât şi în structuri fără personalitate juridică. Nicolae Floriştean nu avea nevoie de avizul BOR pentru a fi preot. El era la noi din 2010“, a mai precizat Claudiu Vasilache.
 
„Acţiunile represive ale Bisericii Ortodoxe Române sunt îndreptate împotriva ortodocşilor care părăsesc BOR-ul, dar rămân ortodocşi. Şefii Bisericii mai degrabă îi înghit pe penticostali şi adventişti sau pe cei din alte religii, decât pe ortodocşii care  nu mai acceptă această subordonare, faţă de dictatura din BOR“, a mai spus Vasilache. 

 
Scrisoare pe Facebook, adresată de Mihail Claudiu Vasilache şefilor BOR:
 
„Cu ce sa incep? Sunt ingrozit si in aceeasi masura scarbit, revoltat, oripilat de faptele , de realitatile cu care ma lovesc intr-un stat asa zis de drept, in care legea a ajuns un apanaj al celor puternici si cu bani, iar mai nou si a mai marilor BOR-ului care folosind tertipuri si influente, folosindu-se de amenintari si presiuni reusesc sa scoata in instanta hotarari care sunt vizibil impotriva legii, hotarari care nu au nici o legatura cu legalitatea, cu dreptatea, ci sunt doar masuri coercitive si discretionare menite sa satisfaca orgolii personale si razbunari episcopale.
In fapt Episcopia Romanului, prin repetatele plangeri penale si dupa doua procese desfasurate pe parcursul a patru ani de zile a reusit sa-l bage in inchisoare pe preotul Floristeanu de la Beresti, pentru simplul fapt ca nu mai facea parte din structura lor, ci aderase la Biserica noastra.
Desi legea cultelor da clar posibilitatea functionarii noastre ca miscare religioasa, desi parintele avea contract de munca inregistrat la ITM, desi lumea din Beresti il vrea si-l sustine, totusi, dupa Curtea de Apel Bacau este vinovat si l-a condamnat la un an si doua luni de puscarie cu executare.
O sa vedem ce va spune despre aceasta si CEDO, dar altceva ma ingrijoreaza.Ce fel de biserica este aceasta care cauta sa te stapanesca cu forta, care te taraie in procese comandate, care pune in slujba interesului de casta justitia si statul. Unde vom ajunge cei ce nu mai vrem sa fim BOR-isti?
Pana unde se va merge cu falsitatea si cu teatralismul.Unde este constiinta si iubirea de oameni.Oare nu vede nimeni ca au ajuns sa ne stapaneasca de-a dreptul siluind vointa si constiinta.Chiar daca pare o victorie BOR-ista, in fapt este o pata rusinoasa pe obrazul unei institutii care se vrea mantuitoare.Pe de alta parte tot raul cu castigul lui.
am vazut adevarata fata a BOR-ului si sper ca o vor vedea si altii. Felicitari PREAFERICIREA VOASTRA, conduceti cu adevarat o biserica milostiva si mantuitoare in care abunda iubirea de oameni.... SI apropo sa-mi fac si eu bagajele si impreuna cu mine si sutele de preoti care nu va apartin ca negrii pe plantatie?
Am credinta ca Dumnezeu nu va lasa nerasplatita aceasta ticalosie care arata inca o data, daca mai era nevoie de ce sunteti in stare pentru a va putea mentine la conducerea turmei celei cuvantatoare. Procedati tot asa , poate se vor dezmetici mai multi din cei oprimati si batjocoriti, si vor vedea cu ochiul liber ce se ascunde sub reverenda celor ce conduc astazi institutia in cauza +Mihail Arhiepiscop si Mitropolit al BIsericii Adevarat Ortodoxe- dupa vointa si dorinta celor din BOR, viitor puscarias“, precizează Mihail Claudiu Vasilache, intr-o postare pe Facebook.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările