EXCLUSIV Masonii îi aduc un omagiu generalului Victor Atanasie Stănculescu: „A fost unul dintre cei mai informaţi generali ai României, a ştiut ce va urma“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul Victor Atanasie Stănculescu,  care a murit în urmă cu două zile, la 88 de ani, este regretat de Marea Lojă Naţională Română (MLNR) 1880, unde avea gradul masonic 33. Marele Suveran Bartolomeu Săvoiu, conducătorul lojii, afirmă despre generalul Stănculescu că a fost unul dintre cei mai patrioţi militari români din timpul Revoluţiei.

Generalul Victor Atanasie Stănculescu a murit duminică, 19 iunie, într-un azil de bătrâni. După condamnarea din dosarul Revoluţiei, a fost degradat de la gradul de general, la cel de soldat. Cu toate acestea, masonii din Marea Lojă Naţională Română (MLNR) 1880 îi recunosc generalului merite în plan militar dar şi al informaţiilor. „Am avut onoarea să cunosc această personalitate a Armatei Române în 2009. După mai multe discuţii şi-a manifestat dorinţa de face parte din Obedienta Marea Lojă Naţională a Română 1880. Familia generalului a avut numeroşi oameni de vază. Bunicul său matern a fost general al Armatei în timpul războiului din 1877. Moartea lui este în primul rând o pierdere a unui om de o excepţională calitate intelectuală, de o mare eleganţă fizică şi de comportament. Noi folosim în limbajul nostru comun expresia despre un om de valoare că „este un adevărat boier“. Această expresie a fost făcută parcă pentru generalul Stănculescu, un om nobil“, a precizat pentru ziarul Adevărul generalul (r)Constantin Bartolomeu Săvoiu, Mare Suveran Comandor, de grad 33, al MLNR 1880.


Generalul (r) Bartolomeu Săvoiu a făcut o trecere succinta peste momentele geopolitice din 1989, care anunţau căderea regimurilor dictatoriale, urmare a înţelegerilor dintre marile puteri. 

Odată cu perestroika si desfiinţarea  regimurilor comuniste susţinute de URSS din RDG, Polonia, Cehia, Ungaria si Albania, căderea lui Ceauşescu era inevitabilă şi chiar anunţată in diferite ocazii de preşedinţii Mihail Gorbaciov, Francois Mitterand ş.a.  „În anii dinaintea Revoluţiei era unui din cei mai bine informaţi generali ai Armatei şi a ştiut ce se întâmplă şi cu ce urmări. Va rămâne o mare personalitate a românilor. Dumnezeu să-l odihnească în pace“, a mai precizat Constantin Bartolomeu Săvoiu.

Comunicat MLNR 1880: „IN MEMORIAM“

Duminică, 19 iunie 2016, a trecut la Orientul Etern Fratele nostru Victor Atanasie Stănculescu. O personalitate excepţională, un om cu adevărat nobil în sensul fizic spiritual şi intelectual, Generalul Victor Atanasie Stănculescu, unul dintre principalii conducători ai Armatei Române până în 1989, a avut o contribuţie esenţială în evitarea vărsării de sânge în ziua de 22 decembrie 1989, în momentul răsturnării dictatorului Nicolae Ceauşescu. Prin ordinul dat Armatei Române, Generalul Victor Atanasie Stănculescu a consemnat în cazărmi trupele, precum şi coloanele blindate care, la cererea criminală a dictatorului, trebuiau să sosească la Bucureşti pentru a înnăbuşi în sânge revolta pentru răsturnarea regimului comunist.

În perioada anului 1990, din funcţia de Ministru al Apărării, Generalul Victor Atanasie Stănculescu a iniţiat reorganizarea Armatei Române şi ulterior, în calitatea sa de Ministru al Industriilor, conectarea ţării noastre la reţeaua economică internaţională. Implicarea ulterioară în procesul privind represiunea Revoluţiei de la Timişoara din zilele de 17-18 decembrie a fost eminamente politică, Generalul Victor Atanasie Stănculescu fiind numai unul dintre cei 16 membrii ai comandamentului, neavând conducerea executivă a operaţiei de reprimare a revoluţionarilor.  Suveran Mare Inspector General al Supremului Consiliu de gradul 33 şi ultim pentru România al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat, Prea Ilustrul Frate Victor Atanasie Stănculescu este şi va rămâne mereu viu în memoria noastră, a celor care l-am iubit şi respectat.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! -Marea Lojă Naţională Română 1880 (M.L.N.R. 1880)

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite