Edilul comunei Prăjeşti şi-a delegat atribuţiile unui funcţionar din primărie. Prefectul Dorian Pocovnicu consideră decizia ilegală

Edilul
comunei Prăjeşti şi-a delegat atribuţiile unui funcţionar din primărie. Prefectul Dorian Pocovnicu consideră decizia ilegală

Eugen Antica face legea în comuna Prăjeşti FOTO Adevărul

Eugen Antica, primarul comunei Prăjeşti, şi-a delegat atribuţiile unui angajat din primărie, înainte de a se interna în spital. Potrivit legii administraţiei publice locale, sarcinile trebuiau delegate către viceprimar. Prefectul Dorian Pocovnicu a declarat dispoziţia edilului ilegală şi îi cere secretarului să emită o decizie legală.

În cursul acestei dimineţi, primarul din Prăjeşti a semnat o hârtie conform căreia toate sarcinile sale le-a delegat către Maria Iancu, o simplă angajată a instituţiei pe care o conduce. Potrivit legii, delegarea se putea face doar către cineva din executivul primăriei. Motivul pentru care Eugen Antica s-a degrevat de sarcini este acela că s-a internat la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Bacău.

Deşi ilegală, dispoziţia primarului a primit aviz de legalitate şi din partea secretarului comunei, Constantin Halungescu-Pletosu. Primarul de „ocazie“, Maria Iancu, a refuzat să răspundă la orice întrebare pusă pe acest subiect. În ultimii ani, a mai ocupat, cu intermitenţe, mai multe funcţii în Primăria Prăjeşti. „Maria Iancu este un fel de om de curte a primarului Antica. Are studii superioare şi a mai ocupat funcţia de ofiţer de stare civilă, de secretar, iar acum este consilier în aparatul primarului. Când 8 persoane din 14 şi-au dat demisia din primărie, dumneaei avea tot felul de sarcini“, a spus viceprimarul Petre Damian Jicu.

Dorian Pocovnicu, prefectul judeţului Bacău, a atacat dispoziţia primarului Eugen Antica, pe care a considerat-o ilegală în totalitate şi a solicitat secretarului comunei emiterea unei alte dispoziţii, în conformitate cu legea administraţiei publice locale. „Şi la Prăjeşti trebuie să se înţeleagă, odată pentru totdeauna, că trebuie să primeze legea şi nu prieteniile şi afinităţile personale. Faptul că secretarul primăriei ocupă această funcţie de puţin timp nu este o scuză. I-am spus şi lui acest lucru“, a declarat prefectul Pocovnicu.

Primarul Eugen Antica, acum internat în spital, nu a putut fi găsit, având telefonul închis. Edilul din Prăjeşti a fost în centrul mai multor scandaluri, care au răzbătut în presă. Eugen Antica a fost condamnat la 8 luni cu suspendare, după ce a încercat să mituiască comisia de examinare, de la Grupul Şcolar „Alexandru Vlahuţă“ din Podul Turcului, pentru a obţine note de trecere la Bacalaureat. După ce a dat 2 mii de lei şpagă şi a fost prins, edilul a luat 1.30 la matematică, 3.40 la geografie şi 6.80 la limba română.

Totodată, a rămas în conştiinţa localnicilor după ce a propus consilierilor locali să boteze toate uliţele satului cu numele rudelor sale.

Strada unde a locuit Petrache Antica, tatăl edilului, urma să poarte numele Petrache, strada Regina trebuia să fie viitorul nume al uliţei pe care a copilărit Regina Antica, bunica sa, strada Deleanu este numele bunicului matern, strada Paulina reprezintă numele soţiei şi a unei verişoare, iar strada Iancului vine de la porecla altei verişoare primare de-a edilului.
În urmă cu câţiva ani, după o vizită la Paris, Antica a avut visul să reproducă clădirea Muzeului Luvru. A cheltuit peste 1,2 milioane de lei, iar clădirea „decapotabilă“ nu este funcţională nici acum.

Deciziile lui Eugen Antica au pus în dificultate instituţia pe care o conduce în mai multe ocazii.

După ce în decembrie 2012 a cumpărat bomboane jelibon, pufuleţi, croasante, napolitane, bomboane de ciocolată şi acadele de Crăciun, în valoare de 10800 de lei, pentru copiii şi bătrânii satului şi nu a avut bani să le plătească, un hipermarket a cerut executarea silită a Primăriei Prăjeşti.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: