Dramele conjugale ce se ascund sub imaginea „familiei ideale”. Soţie ucisă de soţ imediat după ce au făcut dragoste

Dramele conjugale ce se ascund sub imaginea „familiei ideale”. Soţie ucisă de soţ imediat după ce au făcut dragoste

În timpul intervenţiei anchetatorilor, criminalul a dat drumul la gaz FOTO Arhivă Adevărul

Un afacerist de 55 de ani din judeţul Bacău a fost condamnat la 10 ani de închisoare şi obligat să achite 100.000 de euro celor doi copii, după ce şi-a ucis soţia într-o criză de gelozie.

Condamnarea a fost aplicată de Tribunalul Bacău după ce bărbatul a solicitat să-i fie aplicată procedura simplificată, recunoscând acuzaţiile aşa cum au fost reţinute de procurori. Pedeapsa blândă i-a nemulţumit însă atât pe copiii victimei, cât şi pe procurori, care au contestat-o, dosarul fiind înaintat Curţii de Apel Bacău pentru judecarea căii de atac. 

Crima în spatele căreia se ascunde o dramă conjugală, des întâlnită în societatea românească, s-a petrecut la jumătate lunii ianuarie anul curent în municipiul Comăneşti, din Bacău.

Nimic nu avea să prevestească o asemenea faptă, atât victima, cât şi agresorul fiind percepuţi de rude, prieteni şi apropiaţi drept o o familie model, deşi relaţiile dintre cei doi soţi se deterioraseră în ultimii ani, din cauza patimii pentru alcool ale soţului şi a suspiciunilor acestuia că femeia îl înşeală. La sfâşitul anului 2019, bărbatul se înscrisese la un program de reabilitare, pentru a scăpa de viciul alcoolului, însă nu l-a finalizat.

În timpul cercetărilor, anchetatorii au descoperit că în cursul anului 2019 bărbatul îşi înşelase soţia, care a aflat de infidelitatea partenerului. Escapada extraconjugală nu a făcut decât să amplifice situaţia tensionată dintre cei doi soţi. 

Bărbatul era convins că femeia a vrut să se răzbune pe el, înşelându-l la rândul ei. În ciuda conflictelor conjugale, cei doi soţi continuau să păstreze aparenţele unui cuplu fericit în ochii celorlalţi. Chiar cu două zile înainte de crimă, au organizat o petrecere pentru aniversarea zilei de naştere a fiului lor. Niciunul dintre invitaţi nu a sesizat că între cei doi parteneri ar fi o problemă.

A doua zi după petrecere, femeia s-a deplasat la Bucureşti pentru a-şi conduce fiica, elevă la o unitate de învăţământ din Capitală, şi fiul care urma să plece în Marea Britanie. Se întâmpla pe 12 ianuarie, anul curent. Femeia a fost văzută revenind la domiciliul din Comăneşti în seara de 13 ianuarie. Tot atunci a vorbit şi pentru ultima dată cu fiul ei la telefon, fără ca acesta să sesizeze ceva în neregulă la mama sa. A doua zi, fiul a încercat din nou să-şi contacteze părinţii însă niciunul nu i-a mai răspuns la telefon. În după-amiaza de 14 ianuarie, fiul a contactat o angajată de la firma părinţilor, însă aceasta i-a spus nu îi văzuse în ziua respectivă.

Îngrijorat, fiul aflat în Marea Britanie a luat legătura cu bunica solicitându-i să ia legătura cu o vecină de-a părinţilor. De la aceasta din urmă, tânărul avea să afle că în dimineaţa respectivă de la locuinţa părinţilor s-a auzit zgomote şi strigăte de ajutor. Nimeni însă nu s-a gândit să alerteze Poliţia.

A încercat să arunce locuinţa în aer

Fiul l-a contactat telefonic pe fratele mamei solicitându-i să se deplaseze la locuinţa părinţilor şi să sesizeze autorităţile deoarece bănuia s-a întâmplat ceva grav acolo. Unchiul s-a deplasat la locuinţa celor doi soţi, însă deşi era lumină în interior, nimeni nu îi răspundea la uşă sau telefon. Astfel, a sunat la 112. 

La faţa locului a fost dirijat un echipaj de poliţie şi  unul de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Echipajul de pompieri a fixat o scară până la fereastra bucătăriei, pentru a o debloca, ocazie cu care l-au observat pe proprietar stând în bucătărie, fiind complet dezbrăcat. Observând echipajele de intervenţie, bărbatul a încercat să blocheze geamurile şi uşile, pentru a nu le permite accesul. Întrebat fiind unde este soţia lui, a strigat că aceasta a plecat de acasă cu o seară înainte.

În timp ce bărbatul era ţinut de vorbă, cumnatul acestuia a reuşit să intre în imobil pe o altă uşă. Astfel avea să o găsească pe sora sa ucisă într-una dintre camere. A descuiat uşa de acces şi a coborât la parter pentru a deschide poliţiştilor, însă din urma sa, agresorul a încuiat din nou uşa. Între timp, bărbatul care îşi ucisese soţia, a dat drumul la gaz, ameninţând poliţiştii şi pompierii că va arunca tot imobilul în aer.

Doar intervenţia în forţă a făcut ca acest lucru să nu se întâmple. Cadrele medicale solicitate la faţa locului nu au mai putut face nimic pentru victimă. Femeia, aproape complet dezbrăcată, se afla pe podea, având semnele cadaverice instalate. Concluziile medico legale au arătat că a murit sugrumată. În plus, prezenta leziuni specifice de autoapărare. 

Cu ocazia cercetărilor, procurorii aveau să detaliile terifiante ale crimei, dar şi comportamentul bizar al agresorului după comiterea faptei până la intervenţia autorităţilor.

Şi-a dezbrăcat soţia după ce a ucis-o, fotografiind-o ore în şir

Bărbatul de 55 de ani şi-a ucis soţia la scurt timp după ce au întreţinut relaţii intime. Era măcinat că presupusul amant al femeii ar fi fost mai bun la pat decât el.

„După consumarea raporturilor sexuale, inculpatul a provocat un conflict cu soţia sa pe care ar fi întrebat-o dacă a satisfăcut-o la fel ca bărbatul cu care o înşela. În timpul conflictului, a lovit peste faţă pe victima, iar aceasta a lovit pe inculpat cu o sticluţă de parfum în zona ochiului stâng. În intervalul orar 9:00-9:30, inculpatul a strâns cu mâinile de gât pe victimă, care a strigat după ajutor, în timp ce se aflau în dormitorul amplasat lângă baia locuinţei. În timpul agresiunii, victima a provocat mai multe excoriaţii pe corpul inculpatului pentru a se apăra, însă, în ciuda apărării şi a strigătelor după ajutor,  nu a putut opri actele agresive ale inculpatului. După ce victima a decedat, ca urmare a sugrumării, inculpatul a realizat mai multe fotografii cu telefonul său mobil, în care cadavrul victimei apare îmbrăcat cu toate obiectele de îmbrăcăminte”, au precizat procurorii în actul de sesizare al instanţei.

Cu ocazia percheziţiei informatice efectuate asupra telefonului mobil, anchetatorii aveau să descopere că după comiterea crimei, timp de două ore bărbatul a fotografia cadavrul soţiei în repetate rânduri, realizând inclusiv un selfie alături de ea. Fotografiile găsite în telefon au arătat anchetatorilor că femeia a fost dezbrăcată după ce a fost ucisă. La sosirea echipajelor de intervenţie, cadavrul femeii era dezbrăcat aproape în totalitate. În imobil, poliţiştii au găsit mai multe bunuri răvăşite, dar şi o scrisoare prin care îşi cerea iertare. 

În faţa instanţei, bărbatul nu a dorit să ofere vreo declaraţie despre împrejurările în care a comis fapta, prevalându-se de dreptul la tăcere. Avocatul său a solicitat ca „la individualizarea judiciară a pedepsei să se aibă în vedere faptul că inculpatul nu are antecedente penale, era o persoană liniştită, iar din punct de vedere material era o persoană realizată, având bunuri imobile şi afaceri”. 

Apărătorul a invocat că fapta a fost săvârşită pe fondul unei crize de gelozie şi că inculpatul nu a dat dovadă de o eventuală perseverenţă infracţională. Din acest motiv, a solicitat aplicarea unei pedepse sub minimul special, având în vedere şi dispoziţiile privind reducerea limitelor pedepsei cu o treime, ca urmare a aplicării procedurii simplificate

În privinţa daunelor morale solicitate de copii, bărbatul a precizat, prin intermediul avocatului, că „a înţeles să compenseze persoanele vătămate, lăsându-le toată averea lui, respectiv bunuri imobile, apartamente şi afaceri”.

Psiholog: „Crimă pentru a sancţiona insatisfacţia sexuală din cuplu”

Psihologul Ionel Brătianu subliniază că violenţa domestică rămâne în România, pentru multe familii, un subiect tabu, percepţia publică fiind cea care primează. În cazul de faţă, în opinia specialistului, autorul are profilul unui criminal de tip organizat, care întreţinea imaginea familiei ideale.

„În general violenţa domestica este pastrată de victima secret pentru că e ruşine, jenă, izolare să semnalezi astfel de situaţii. De fapt, violenţa domestică în Romania trebuie văzută ca o  pandemie. Violenţa domestică e molipsitoare, e contagioasă vine din copilaria trăită care iese la suprafaţă prin relaţia interpersonala deficitară în cuplu. În cazul de faţă, masca unei familii ideale a fost întreţinută de agresor care face parte din profilul criminalului de tip ordonat, organizat: are compenta socială, este integrat profesional, statut social, urmăreşte crima pentru a sancţiona insatisfacţia sexuală din cuplu, convingător cu privire la actul infractional prin formula „daca e mai bun decât amantul". Toate manifestarile legate de întretinerea imaginii familii perfecte, vesele, a fost intenţionată, pentru a rămâne în tiparul comunitătii (semnătura crimalului) ca fiind şoc, de neuitat, învăţăminte”, a precizat psihologul Ionel Brătianu.

Vă mai recomandăm să citiţi şi: 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările