Doar 100 de profesori noi în judeţul Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se anunţă o concurenţă crâncenă la titularizare, pentru că sunt de şase ori mai puţine catedre disponibile decât în 2009. Mulţi candidaţi se gândesc nici să nu mai încerce. Greu le este şi dacălilor care-şi vor pierde posturile după ce şcolile lor se închid.

Situaţie fără precedent în învăţământul băcăuan. La examenul de titularizare din vara acestui an, candidaţii vor avea la dispoziţie puţin peste 100 de posturi, adică ce va mai rămâne după transferurile care au loc în această perioadă. „Inspectoratul a anunţat 259 de posturi titularizabile, dar până la examen toate acestea sunt la dispoziţia celor 143 de cadre didactice titulare care şi-au pierdut catedra în urma restrângerii de activitate. Ce mai rămâne după această fază, probabil în jur de 100 de posturi, vor fi scoase la concurs“, ne-a declarat Claudia Merticaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bacău.

Numărul va fi de şase ori mai mic faţă de anul trecut, când au fost scoase la concurs 625 de posturi titularizabile. Vestea le-a dat peste cap planurile celor care se pregătesc pentru titularizare. „Sunt foarte dezamăgită. Problema este că, după ce înveţi atâţia ani, te trezeşti că toate cunoştinţele nu-ţi folosesc la nimic. Aveam de gând să merg la titularizare, dar când am aflat cât de puţine posturi sunt m-am dezarmat“, a spus Monica Timaru. Şedinţele publice vor avea loc în perioada cuprinsă între 3 şi 5 mai, iar după această dată cei care vor să se titularizeze în învăţământ sunt aşteptaţi la Inspectorat să consulte listele cu posturile rămase disponibile. În acest an, examenul de titularizare se va ţine în data de 14 iulie.

Învăţători la reprofilare

Dezorientaţi sunt dascălii care şi-au pierdut catedra în urma restrângerii de activitate. Unii s-au trezit peste noapte că nu mai au unde preda, pentru că şcoala lor s-a desfiinţat. Cea mai gravă situaţie se înregistrează la învăţători. 70 şi-au pierdut postul, iar Inspectoratul le oferă acum mai puţin de 15 în tot judeţul.

Cei care rămân în afara schemei vor trebui să se orienteze către alte specializări. Este şi cazul învăţătoarei din satul Bahna, comuna Pârgăreşti. „Şcoala primară se închide la toamnă, iar învăţătoarea de acolo, care preda de 10 ani, rămâne fără catedră. Şi-a depus dosar de transfer, dar dacă nu mai găseşte ca învăţător se va duce pe franceză, că are facultate“, ne-a spus Neculai Barna, directorul şcolii din Nicoreşti, comuna Pârgăreşti.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite