Angajat al unei bănci, trimis în judecată după ce a furnizat informaţii secrete unui om de afaceri vizat de o anchetă penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Funcţionari la o bancă comercială FOTO Adevărul
Funcţionari la o bancă comercială FOTO Adevărul

E.L.P., angajată a filialei Bacău al UniCredit Bank, a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, fiind acuzată de favorizarea făptuitorului şi divulgarea de informaţii secrete de serviciu.

E.L.P. este acuzată că ar fi favorizat un om de afaceri din Bacău, avertizându-l că este vizat de o anchetă a poliţiştilor şi furnizându-i informaţii secrete din anchetă. 

Întreaga poveste a început în vara anului 2016, când omul de afaceri Sorinel Bucă Saulea s-a prezentat împreună cu o angajată la sediul local al UniCredit Bank, unde era angajată E.L.P., pentru a contracta un credit. Ulterior, angajata omului de afaceri s-a prezentat la Poliţie depunând o plângere în care sesiza că a fost constrânsă să ia un credit bancar pentru a acoperi un pretins prejudiciu cauzat la locul de muncă.

În urma cercetărilor, poliţiştii au descoperit că angajata se prezentase în data de 16 august 2016 la sediul firmei pentru a comunica că doreşte încetarea relaţiilor de muncă. Cu această ocazie, patronul societăţii, Bucă Saulea Sorinel, i-a transmis că i-a descoperit o lipsă în gestiune şi i-a solicitat recuperarea prejudiciului adus patrimoniului societăţii comerciale.

Angajată constrânsă să se împrumute de bancă

”În aceeaşi zi, la orele 14:38 şi 15:44, persoana vătămată şi martorul Bucă Saulea Sorinel s-au deplasat la sediul punctului de lucru al S.C. UniCredit Bank S.A. Bacău, pentru ca persoana vătămată să solicite acordarea unui credit bancar, cu scopul de a acoperi, parţial, pretinsul prejudiciu cauzat patrimoniului S.C. Camelor Exim S.R.L”, au explicat procurorii în rechizitoriu.

Angajata a reclamat poliţiştilor că în timpul şederii la bancă, patronul s-ar fi întâlnit cu E.L.P. şi, ulterior, după ce ar fi semnat contractul de credit, i-ar fi reţinut cartea de identitate şi telefonul.

După înregistrarea plângerii la Poliţie, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bacău au înaintat o ordonanţă prin care au solicitat S.C. UniCredit Bank S.A. să predea imaginile video surprinse de camerele de supraveghere din incinta punctului de lucru al societăţii din ziua de 16.08.2016, în perioada în care persoana vătămată a fost prezentă în acea locaţie.

În cuprinsul ordonanţei, poliţistul care a întocmit-o a menţionat faptele pentru care martorul omul de afaceri Bucă Saulea Sorinel a fost reclamat. După ce a luat cunoştinţă de conţinutul ordonanţei organelor de cercetare penală, angajata l-a contactat telefonic pe omul de afaceri şi a stabilit să se întâlnească. 

Ordonanţa poliţiştilor, citită prin telefon clientului vizat de anchetă

”După întâlnirea, în care probabil inculpata E.L.P. a anunţat pe martorul Bucă Saulea Sorinel că faţă de acesta a fost depusă o plângere penală de către persoana vătămată B.R.I., în aceeaşi zi, la ora 16:41, inculpata L. a revenit cu un apel telefonic la martorul Bucă şi i-a citit cuprinsul ordonanţei organelor de cercetare penală”, se menţionează în actul de sesizare a instanţei.

În urma discuţiei cu angajata, omul de afaceri a contactat telefonic un prieten cu cunoştinţe juridice, solicitându-i sfatul cu privire la predarea unei cărţi de identitate, despre care afirmă că i-a fost lăsată de către o angajată, care „nu a fost corectă în gestiune”.

În aceeaşi zi, afaceristul a contactat-o din nou pe angajata şi solicitându-i să comunice poliţiştilor ”că durează câteva săptămâni să predea imaginile video solicitate”.

Deşi reprezentanţii IPJ Bacău au a stabilit prin ordonanţă termenul de predare a imaginilor video ale camerelor de supraveghere pentru data de 22 august 2016, angajata nu s-a conformat. Astfel, pe 31 august 2016, poliţitii au revenit cu o nouă ordonanţă prin care solicită S.C. UniCredit Bank S.A. să predea imaginile video surprinse de camerele de supraveghere în ziua de 16 august 2016.

Abia după o săptămână, pe 8 septembrie 2016, un angajat al UniCredit Bank SA a predat suportul optic ce conţinea imaginile solicitate. În faţa anchetatorilor, angajata E.L.P. a recunoscut că a furnizat informaţiile secrete omului de afaceri. Cu toate acestea, ea a scăpat, în primă instanţă, fără nicio pedeapsă.

Iertată de judecători

Judecătorii Tribunalului Bacău au decis renunţarea la pedeapsă şi aplicând inculpatei doar un avertisment. În motivarea deciziei, instanţa a invocat că fapta acesteia ”prezintă o gravitate redusă, având în vedere natura informaţiilor obţinute de către acesta  şi care au fost trimise către alte persoane, relaţia anterioară dintre inculpată şi martorul Saulea (vechi şi important client al băncii) şi împrejurările în care s-au săvârşit faptele. În favoarea inculpatei, se va reţine că aceasta a manifestat o atitudine sinceră pe parcursul procesului penal, recunoscând în cursul urmăririi penale săvârşirea faptelor şi exprimând o poziţie de regret faţă de acestea”.

Procurorii au contestat această decizie, solicitând aplicarea unei pedepse. Dosarul, în acest caz, a fost înaintat Curţii de Apel Bacău, pentru judecarea căii de atac.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite