Deszăpezire comandată la telefon. Drumarii și Primăria Bacău se ceartă de la clauzele din contract

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Străzile din centrul Bacăului au fost deszăpezite zilele acestea
Străzile din centrul Bacăului au fost deszăpezite zilele acestea

De aproape o lună, deszăpezirea în municipiul Bacău se comandă la telefon. După ce au expirat contractele cu Primăria - spun drumarii, pe 22 ianuarie - și nu au mai fost prelungite, utilajele de deszăpezire sunt scoase în stradă prin comandă telefonică.

Drumarii afirmă că nu au obligația să curețe drumul deoarece între ei și primărie nu mai există niciun contract valabil. Deszăpezirea o fac totuși în tot orașul deoarece sunt singurii care au utilajele necesare.

Deszăpezirea la Botoşani s-a făcut pe datorie. Autorităţile încearcă să ceară decontarea facturilor de la Guvern

"Noi nu mai avem niciun contract cu Primăria Bacău. Nu ni s-a mai făcut nicio prelungire a contractelor după ce acestea au expirat, pe 22 ianuarie. Au fost valabile doar două luni. Ieșim în stradă atunci când suntem solicitați. Ne sună doamna Marcu Viorica (n.r. - director al Direcției de Servicii Publice din cadrul Primărie) și ne zice să ieșim să curățăm străzile", a afirmat Costică Rusu, administratorul Rombet.

GALERIE FOTO Deszăpezirea în Vrancea costă cât asfaltarea a zece kilometri de străzi

Dan Rusu, administratoril Miralex, afirmă că, anul acesta, Primăria a făcut o mare bulibășeală cu licitația pentru deszăpezirea drumurilor.  „Se poate verifica, contractul este expirat și nu avem nicio adresă scrisă venită din partea Primăriei, care să ne convoace pentru deszăpezire. Ca să ții toate utilajele în oraș, trebuie să plătești atâția oameni, să faci forme legale. Nu poți aduce mașinile peste noapte. Acțiunea de deszăpezire trebuia organizată din timp", a spus Dan Rusu, de la Miralex.

Deszăpezirea Vasluiului goleşte bugetul alocat modernizării drumurilor

Alături de drumarii care au câștigat licitația a venit și Viorel Rusu care a pus la bătaie utilajele necesare curățării drumurilor. El a fost chemat să intervină, după ce au năvălit zăpezile, deoarece celelalte firme nu făceau față.

Primăria: "Contractele sunt valabile!"

Primăria Bacău spune că drumarii sunt în eroare și că există contracte bine puse la punct. "Contractele sunt valabile până la jumătatea lunii martie, deoarece nu se ia în calcul data semnării lor, adică 22 noiembrie, ci data când au fost convocați pentru prima dată la curățat drumurile. Adică, la jumătatea lui ianuarie", a declarat Ionuț Tomescu, purtător de cuvânt al Primăriei Bacău. El a mai adăugat că "firma care nu a scos utilajele la deszăpezire în ziua când a primit acest ordin de intervenție nu va primi certificate constatator de bună execuție și nu va mai putea participa la viitoarele licitații, organizate de Primărie", a mai adăugat Tomescu.

Deszăpezirea la Piatra Neamţ a topit factura la iluminatul public pentru jumătate de an

Dan Rusu nu rămâne fără replică în fața acestei acuzații. "Eroare! Nu există așa ceva! În anunțul lor de pe SEAP scrie clar că Primăria vrea contract de deszăpezire valabil până la data de 15 ianuarie. Ei habar nu au! Asta, cu valabilitatea contractului două luni de la prima chemare, e o prostie mare. Și mai e ceva! Aceste chemări făcute de Primărie trebuie confirmate oficial. Așa zice contractul: corespondența, mail, fax, se face în scris, cu confirmare de primire. Teoretic, până acum, eu nu am primit nicio comandă", a mai spus Dan Rusu.

Costurile deszăpezirii sunt necunoscute

Pentru iarna aceasta, Primăria Bacău și-a propus să cheltuie pentru deszăpezirea drumurilor din municipiu puțin peste 500.000 de lei. Infim față de anul trecut, când municipalitatea a pus la bătaie nu mai puțin de 1,8 milioane de lei, deși zăpada a fost cu țârâita.

Bani grei aruncaţi în nămeţii din Iaşi FOTOGALERIE

La sfârșitul anului trecut, Primăria a scos la licitație serviciile de deszăpezire și trei firme au fost câștigătoare pe cele 22 de loturi în care a fost împărțit municipiul. Problemele pe străzile din oraș au început după ce - spun drumarii - au expirat contractele dintre Primărie și ei, adică pe 22 ianuarie.

Ghinion, exact după această dată au năvălit zăpezile și drumurile au devenit impracticabile în câteva ore.

În acest moment nu se cunosc costurile finale ale deszăpezirii din acest an în municipiul Bacău, deoarece pe drumuri încă se mai lucrează.

Suma pentru deszăpezire, o mare necunoscută și în alte localități

Costurile deszăpezirii nu sunt cunoscute nici în Târgu Ocna. „Nu am o situație foarte clară. Noi facem deszăpezirea cu Compania de Utilități Publice, aflată în subordinea Consiliului Local. Avem utilaje proprii, buldo-escavatoare, tractoare cu lamă și remorcă. Singurele costuri până acum au fost cu antiderapantul și combustibilul. Cam 15 mii de lei au fost cheltuielile până acum", a spus Floarea Ivanof, primarul din Târgu Ocna.

Adrian Șerban, primarul orașului Slănic Moldova, afirmă că nu l-a costat niciun leuț deszăpezirea din această iarnă. „Deszăpezirea ne-a costat zero lei. Și în acest an am făcut lucrările de deszăpezire cu societatea subordonată Consiliului Local Slănic Moldova, Util Prest. Drumurile sunt foarte curate, avem utilaje și nu a trebuit să externalizăm acest serviciu. Cu aceeași angajați cu care facem salubrizarea, cu care lucrăm la sere, facem și deszăpezirea", a spus Adrian Șerban.

Nici la Consiliul Județean (CJ) nu se pot face calcule. „La sfârșitul lunii februarie se vor face centralizările. E prea devreme să vorbim de costuri finale. Încă se lucrează la deszăpezirea drumurilor județene și nu la facturi", a precizat Dragoș Benea.

Citeşte şi:

Municipiul Bacău, blocat de zăpezi. Pe trotuare şi străzi nu se mai poate circula

Bacăul, deszăpezit de deţinuţi

Viscol, ger şi drumuri blocate în Bacău

Deszăpezire cu scandal în comuna băcăuana Racova

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite