Deputatul băcăuan Viorel Hrebenciuc, urmărit penal de procurorii DNA

Deputatul
băcăuan Viorel Hrebenciuc, urmărit penal de procurorii DNA

Deputatul Viorel Hrebenciuc este cercetat penal după ce a intervenit pentru postul de televiziune a lui Pinalti FOTO Mircea Merticariu

Viorel Hrebenciuc este acuzat de anchetatori că a influenţat membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului să nu închidă postul de televiziune Giga TV, care aparţine primarului Gheorghe Ştefan din Piatra Neamţ.

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, deputatul Hrebenciuc s-a implicat pentru a-i determina pe unii funcţionari şi membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului, pentru ca aceştia să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licenţa unui post de televiziune din judeţul Neamţ.

„În realizarea acestor demersuri, suspectul Hrebenciuc Viorel s-a folosit de influenţa şi autoritatea pe care le deţine în calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte – membru al Comitetului Executiv Naţional, organul de conducere şi de decizie al partidului. Parlamentarul Hrebenciuc Viorel este membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, funcţie care îi conferă automat calitatea de membru al organului central de conducere şi de decizie al partidului - Comitetului Executiv Naţional.
Prin acţiunea sa de punere în aplicare a influenţei, a autorităţii, exercitată de parlamentarul Hrebenciuc Viorel, s-a cauzat o tulburare însemnată şi efectivă a activităţii CNA, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu şi încălcarea dispoziţiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis funcţionarea în continuare a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licenţa. Acest lucru i-a afectat implicit şi pe ceilalţi operatori de televiziune, atât sub aspectul concurenţei neloiale, cât şi al încrederii în corectitudinea desfăşurării activităţii de către singurul organism abilitat să monitorizeze domeniul audiovizual şi să aplice legislaţia specifică“, se arată în comunicatul DNA.

La data de 17 septembre 2013, C.N.A. a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenţi), retragerea licenţei audiovizuale pentru postul Giga TV, deoarece televiziunea şi-a oprit activitatea mai mult de 96 de ore, fapt care contravine legislaţiei în vigoare. După ce deputatul social democrat băcăuan ar fi intervenit pe lângă membrii CNA, trei dintre aceltia şi-au schimbat opinia şi au votat pentru păstrarea licenţei postului Tv. „După numai două săptămâni, la data de 1 octombrie 2013, C.N.A. a revocat decizia anterioară (6 voturi pentru şi 4 voturi împotrivă, din 10 membri prezenţi), precizându-se doar că argumentele conţinute în contestaţia depusă de postul TV au fost admise, fără a se mai realiza o analiză tehnică sau să se ţină cont dacă există un punct de vedere al specialiştilor din cadrul CNA care să constate dacă susţinerile din contestaţie sunt temeinice şi legale.Din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit că, urmare a demersurilor menţionate anterior, în mod nejustificat, 3 dintre membrii CNA care, la şedinţa anterioară votaseră pentru retragerea licenţei postului TV, în şedinţa din 1 octombrie 2013, au votat în favoarea postului TV, deşi situaţia de fapt nu s-a schimbat, fără a se fi întocmit vreun document de natură tehnică în cadrul instituţiei pentru a se verifica argumentele susţinute în respectiva contestaţie“, se mai arată în comunicatul procurorilor Anticorupţie.

Astăzi, lui Viorel Hrebenciuc i s-au adus la cunoştinţă calitatea de suspect şi acuzaţiile.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: