De unde vin ţigările de contrabandă, care produc prejudicii de miliarde bugetului de stat. Campania „Contrabanda, o modă care te prinde. De la 2 la 7 ani!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi, 23 martie, la Iaşi a avut loc lansarea unei noi campanii naţionale de conştientizare a contrabandei cu ţigări, la care au participat oficiali ai Poliţiei de Frintieră, ai Poliţiei Române, DIICOT, dar şi organizatorii evenimentului de la Euromonitor Bussines Consulting, Novel Research.  Contrabanda este în creştere, iar pierderile la bugetul de stat sunt de miliarde de lei. 80% din preţul ţigărilor din România îl reprezintă accizele.

La Hotel Ramada din Iaşi, joi, 23 martie, a fost anunţată o nouă campanie publică, naţională, de conştientizare a efectelor negative ale comerţului ilegal cu ţigarete, „Contrabanda, o modă care te prinde. De la 2 la 7 ani!".  Aceasta se derulează în perioada martie-aprilie, în judeţele de graniţă din nord-est, nord, vest, sud-vest, precum şi în Bucureşti.

Conform ultimului studiu realizat de compania de cercetare Novel Research, în ianuarie 2017, regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, cu o cotă a pieţei negre de 37,6%. Regiunile nord-vest, vest şi sud-vest deţin, de asemenea, cote semnificative, de 14,7%, respectiv 24,3% şi 24,6%.

La lansarea campaniei au participat Tudor Tomegea, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor de la IPJ Iaşi, procurorul DIICOT de la Serviciul Teritorial Iaşi, Vasile Airinei, Marian Marcu, de la Novel Research, Cristina Vasiloiu, de la Euromonitor Bussines Consulting, Dănuţ Bolohan, de la Direcţia Regională Vamală Iaşi, Constantin Chircu, de la Poliţia de Frontieră, ş.a.

Studiu Novel Research by Mircea Merticariu on Scribd

O prezentare mai amplă, pe bază de cire, a făcut directorul Marian Marcu, de La Novel Research. În ultimile luni se constată o creştere procentuală a contrabandei cu ţigări venite din Republica Moldova, mai ales în judeţele din nord estul României, dar şi o creştere a ţigărilor contrafăcute, concomitent cu a celor cheap white. Sumele pierdute astfel de bugetul de stat sunt de ordinul miliardelor de lei, apreciază realizatorii studiilor.
Cele mai scăzute preţuri ale ţigărilor de contrabandă sunt în nordul şi estul ţării, în vecinătatea Ucrainei şi a Republicii Moldova. DIICOT a făcut sute de arestări şi dosare penale grupărilor infracţionale organizate, care şi-au dezvoltat o adevărată reţea în zonele de graniţă, cu echipe de cărăuşi, greu de depistat de autorităţi.

Atât reprezenţii Vămii, cât şi cei ai Poliţiei de Frontieră, au remarcat că instituţiile sunt subdimensionate şi nu fac faţă volumului de mărfuri şi trafic de la frontiera Republicii Moldova, care s-a dublat în ultimii doi ani.

„Lansăm o nouă campanie anticontrabandă, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare cu privire la ceea ce înseamnă de fapt a vinde şi a cumpăra produse ilegale. Mulţi nu ştiu că traficul ilegal constituie infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la doi la şapte ani. Un alt obiectiv este educarea consumatorilor şi, tocmai de aceea continuăm ideea campaniei derulate în 2016. Deşi nu este pedepsită expres de lege, aprovizionarea de pe piaţa neagră  finanţează direct reţelele de crimă organizată formate din Traficant/Şef de reţea, Cărăuş, Vânzător. Fără Client însă, ultima verigă a reţelei, lanţul acesta nu ar putea exista. Tocmai de aceea, campania pune din nou accent pe grupul de personaje ce formează reţeaua infracţională, care poate implica trafic de ţigarete, arme, droguri, persoane sau prostituţie. Totodată, urmărim să scoatem în evidenţă eforturile autorităţilor pentru reducerea comerţului ilegal. Printre cele mai eficiente în combaterea contrabandei sunt echipele canine, iar labradorul negru, care apare în spot şi pe afiş ca simbol al autorităţii, aparţine Vămii şi are dublă specializare, droguri şi tutun", a declarat Cristina Vasiloiu, director general Euromonitor Business Consulting Services.

Campania „Contrabanda, o modă care te prinde. De la 2 la 7 ani!" a fost prezentată în avanpremieră săptămâna trecută, în cadrul primei Conferinţe internaţionale pentru combaterea traficului ilicit cu ţigarete, la care au participat şefii vămilor din Moldova şi Bulgaria, înalţi reprezentanţi ai autorităţilor vamale din Ucraina, Serbia şi Ungaria, şeful EUBAM, ataşaţii vamali ai Marii Britanii, Franţei şi Norvegiei şi reprezentanţii companiilor oneste de tutun. „Din punctul de vedere al Direcţiei Generale a Vămilor, Campania anticontrabandă lansată astăzi se constituie într-o componentă suplimentară a eforturilor depuse în cadrul Operaţiunii Scut, încununată cu recenta confiscare a 14 milioane de ţigarete în Portul Constanţa. Vama Română va intensifica în perioada următoare eforturile pentru combaterea traficului ilicit cu ţigarete cu ajutorul echipelor canine şi al echipelor mobile şi prin reluarea activităţilor de scanare", a transmis Dorel Fronea, vicepreşedinte ANAF, coordonator al activităţii vamale.

Numai în primele două luni ale anului 2017, poliţiştii au desfăşurat peste 700 de acţiuni pentru prevenirea şi combaterea contrabandei cu ţigarete şi produse din tutun, activităţi în urma cărora au fost constatate 637 de infracţiuni.  „De asemenea, pe parcursul activităţilor au fost ridicate în vederea confiscării 3.947.708 de ţigarete, 844 de ţigarete foi şi 1.446 kg. de tutun. Totodată, odată cu finalizarea cercetărilor şi sesizarea instanţei de judecată, au fost indisponibilizate 8.118.080 de ţigarete", se arată într-un mesaj al Inspectoratului General al Poliţiei Române, transmis participanţilor la evenimentul de lansare a campaniei. 

„Având în vedere prejudiciile aduse bugetului de stat, poliţiştii de frontieră vor continua să întreprindă, atât independent, cât şi împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în zona de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul ilegal cu bunuri de larg consum (inclusiv ţigarete), precum şi reţinerii în vederea confiscării mărfurilor traficate", a declarat comisar şef de poliţie dr. Constantin Cîrcu – adjunct al şefului Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Campania „Contrabanda, o modă care te prinde. De la 2 la 7 ani!" va fi difuzată în parteneriat cu Televiziunea Română, în special pe posturile regionale şi va avea o importantă componentă de afişaj stradal în judeţele Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Maramureş, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Bucureşti. De asemenea, campania va fi vizibilă şi în punctele de trecere a frontierei prin materiale informative.

image
Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite