Cum a muşamalizat o armată de angajaţi din Sănătate şi Poliţie accidentul rutier produs de şeful CJ Bacău, Dragoş Benea: victimă tratată greşit, dosare dispărute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău FOTO Adevărul
Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău FOTO Adevărul

Preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Dragoş Benea (39 de ani), a comis un lung şir de nereguli, alături de angajaţi din Sănătate şi Poliţie, în tentativa de a ascunde gravitatea unui accident rutier pe care l-a comis recent.

Aflat la volanul unui automobil al instituţiei pe care o conduce, Dragoş Benea a lovit o femeie care se angajase în traversarea străzii în dimineaţa zilei de 10 decembrie, chiar în zona Consiliului Judeţean Bacău. Accidentul a avut loc în aşa-numita situaţie „colţ de stradă“.

Codul rutier arată că pietonul poate să travereseze, chiar dacă în locul cu pricina nu este zebră, după ce se asigură că se află în siguranţă. Potrivit relatărilor ulterioare ale victimei, cel neatent a fost Dragoş Benea, care, după ce a oprit, s-a asigurat la ieşire doar în partea stângă şi a demarat apoi spre dreapta, în condiţiile în care femeia se afla deja în faţa maşinii.

Ulterior, Dragoş Benea a luat-o pe contrasens în toată regula, din punct de vedere legal. Preşedintele PSD al CJ Bacău a urcat victima în maşina, fără să sune la 112, şi a plecat spre Spitalul Judeţean, aflat la o distanţă de aproximativ un kilometru. Nu a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe, ci a oprit în faţa Pavilionului Administrativ.

„După ce a oprit în faţa Pavilionului Administrativ, l-a sunat pe managerul spitalului şi l-a pus să mă ducă la Urgenţe. Eu nu mai puteam de durere. A venit directorul, s-a urcat la volan în locul lui Dragoş Benea şi m-a dus pentru primele îngrijiri“, a povestit Cornelia Cochior (30 de ani), femeia accidentată de preşedintele CJ Bacău.

Tânăra a fost condusă în unitate de directorul spitalului, aflat în subordinea consilului judeţean. Conform spuselor victimei, după ce i s-a făcut în grabă o radiografie, medicul Neculai Filipescu i-a pus piciorul în ghips, fără să-i spună diagnosticul. Băcăuanca mai povesteşte că, ulterior, a fost condusă în camera de recoltare a probelor, unde nu se afla şi Dragoş Benea, şi i s-au luat probe de sânge pentru stabilirea alcoolemiei.

„Nu mi-a dat nici concediu medical, deşi eram în drum spre serviciu, şi nicio reţetă. Am fost dusă apoi în biroul doamnei Elena Bilbor, şefa de la Primiri Urgenţe, unde era şi preşedintele Benea. A intrat între timp Blanca Zorilă, medicul care era de gardă în acea zi, responsabil pentru astfel de accidente. Şi dumneaei a fost dată afară de Elena Bilbor, pe motiv că eu aş fi o bună cunoştinţă a şefei de la UPU şi că a preluat cazul în întregime. Eu nu mă cunoşteam cu doamna Bilbor, sinceră să fiu“, a adăugat Cornelia Cochior.


Cornelia Cochior, victima accidentului lui Dragoş Benea, s-a ales cu o fractură la tibie, diagnosticată greşit

image

Conform relatării victimei, a fost lăsată singură în cameră doar cu preşedintele Dragoş Benea. „A încercat să-mi inducă în minte o minciună: că eu am traversat în fugă strada şi că, de fapt, ţopăiam pe bordură. Eu nu sunt căprioară să ţopăi pe bordură“, a comentat aproape în glumă Cochior.

După ce a terminat cu Benea, tânăra a fost preluată pe holurile spitalului de către şoferul preşedintelui CJ, care a îndemnat-o să meargă împreună pentru reconstituirea accidentului. Ajunsă acolo, a observat că o maşină fusese parcată exact în locul în care ea a fost izbită de carosabil.

„Eu am explicat poliţiştilor exact cum s-a întâmplat. M-am uitat după preşedintele CJ, însă el nu era, să spună şi el varianta lui“, a mai rememorat tânăra.

La două zile de la accident, sâmbătă, 12 decembrie, durerile tinerei deveniseră insuportabile şi au determinat-o să se întoarcă la Urgenţe. Medicii care au primit-o au constatat cu stupoare că fişele iniţiale medicale au dispărut şi că singura informaţie din baza de date a spitalului referitoare la un diagnostic era aceea de traumatism.

„Eu am căutat fişa iniţială şi nu am găsit-o. Nu ştiu unde a dispărut. La traumatism nu se pune ghips circular, ci doar la fracturi. Un alt medic ortoped a văzut-o pe pacientă şi în urma noilor radiografii făcute a observat că are fractură de tibie. De ce diagnosticul iniţial a fost de traumatism şi nu de fractură?“, se întreabă Liliana Petrescu, medicul de la UPU care a consultat-o ultima oară pe pacientă.

„Am vrut să fac un gest uman“

Declaraţiile şefului spitalului (foto jos), cel care s-a urcat la volanul maşinii lui Benea, sunt aproape hilare.


Adrian George Popa, şeful Spitalului Judeţean Bacău FOTO Deşteptarea

image
„De ce nu a dus-o domnul Dragoş Benea la Urgenţe? Nu ştiu, poate a vrut să se reculeagă, să se liniştească sau să sune la Poliţie. Eu am vrut să fac un gest uman, de asta am transportat-o 100 de metri până la Urgenţe“, afirmă Adrian George Popa, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţe Bacău.

În privinţa fişelor medicale dispărute, Popa susţine că a contactat-o pe Elena Bilbor, şefa de la UPU, care l-ar fi asigurat „că sunt în UPU, că nu aveau unde să dispară“. Popa mai spune că lui Dragoş Benea i s-au luat probe medicale în prezenţa managerului, a unor poliţişti de la Rutieră şi a mai multor alţi martori.

Deşi era obligat să sune la 112 imediat după accident, Dragoş Benea n-a făcut-o. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Bacău, preşedintele CJ ar fi notificat Brigada Rutieră, dar nimeni n-a putut preciza exact cum. De altfel, nici un oficial din Poliţia Bacău sau din Procuratură contactat de „Adevărul“ n-a dorit să explice dacă Dragoş Benea a fugit sau nu de la locul accidentului în speţa dată. Clarificarea a venit abia din partea unui avocat din Iaşi.

„Este clar părăsirea locului accidentului, infracţiune prevăzută de articolul 338 Cod Penal, iar în Regulamentul de aplicare al Codului Rutier sunt situaţii când nu se consideră părăsirea locului accidentului, dar aceste situaţii nu se regăsesc în cazul de faţă. Probabil că agenţii de poliţie s-au sesizat şi cel în cauza are dosar penal“, a explicat avocatul Gianina Poroşnicu.

Abia la cinci zile după producerea accidentului, marţi, 15 decembrie, Cornelia Cochior, după aparaţia unui articol pe această temă în cotidianul „Adevărul“, a fost chemată la Poliţie să dea primele declaraţii. „Poliţistul Apostu, cel care m-a audiat, încerca să mă determine să spun că Dragoş Benea a fost prezent la reconstituire. Eu am susţinut că aşa ceva nu era adevărat, că doar eu am fost acolo, şoferul de la CJ şi poliţiştii“, a mai spus Cornelia Cochior.

Tot abia în cursul zilei de marţi, preşedintele CJ Bacău a publicat pe contul personal de Facebook un comentariu în 27 de puncte referitor la accidentul pe care l-a produs, în care susţine că a urmat toţi paşii legali, că a colaborat cu anchetatorii, că nu a intervenit pe lângă nimeni pentru muşamalizarea cazului. „Mi se reproşează că mi-aş fi dorit să secretizez acest eveniment rutier. Nimic mai fals. Oricine m-a sunat de la presă, am răspuns şi am explicat. Nu cred că era cazul unei conferinţe de presă“, a spus, printre altele, Dragoş Benea.

Numele lui Dragoş Benea, în sertarele DNA

Dragoş Benea, logodnica lui, Adriana Nistor dar şi tatăl preşedintelui CJ Bacău au fost percheziţionaţi pe 17 iulie 2014 de mascaţi şi procurori de la Direcţia Naţională Anticorupţie din Bucureşti. Într-un dosar în care s-a început urmărirea penală „în rem“, Benea este suspect de fapte de corupţie la investiţiile realizate la Pârtia de Schi de la Slănic Moldova, dar şi la Spitalul Judeţean din Bacău. Benea ocupă din 2004 scaunul de şef al CJ Bacău, din partea PSD.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite