Cum încearcă stranierii să-şi acopere urmele după ce încalcă legislaţia rutieră în Europa. Cea mai frecventă metodă de păcălire a autorităţilor din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tiruri

Un şofer de tir din România, rămas fără permis de conducere în Italia după ce a fost depistat băut în trafic, a reuşit să păcălească autorităţile române să-i elibereze un nou permis.

Încă un român stabilit în străinătate a fost condamnat după ce a reuşit să păcălească vigilenţa autorităţilor române şi să obţină un nou permis de conducere, deşi avea dreptul de a conduce suspendat de poliţiştii din Italia. 

Cazul este aproape identic cu cel al femeii din Bacău, condamnată luna trecută pentru fals în declaraţii, după ce a solicitat funcţionarilor de la Permise să-i elibereze un nou permis, invocând că l-a pierdut, deşi îşi fusese reţinut de poliţiştii englezi.

Declararea falsă a pierderii documentelor, reţinute de autorităţile altor state, este cea mai des întâlit metodă de păcălire a funcţionarilor români.

În noua speţă, este vorba de un bărbat din localitatea Zăneşti, angajat ca şofer la o societate comercială ce are ca obiect activităţi de transport din Italia. Bărbatul, în vârstă de 50 de ani, s-a prezentat la , Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Neamţ unde a solicitat eliberarea unui nou permis de conducere, invocând că şi-a pierdut documentul în Italia. În acest sens, el a dat o declaraţie pe proprie răspundere, în baza căreia funcţionarii i-au eliberat un nou permis.

După o lună de la eliberarea documentului, Ambasada României în Italia, Secţia Consulară, a comunicat Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din România faptul că bărbatului i-a fost reţinut permisul de conducere pe teritoriul Italiei la data de 20 septembrie 2016, pentru „conducere sub influenţa băuturilor alcoolice – art. 186 din codul rutier italian”, fiindu-i suspendat dreptul de a conduce autovehicule pentru 12 luni. Prin aceeaşi adresă se comunica faptul că românul este obligat să prezinte analize medicale şi este necesară preschimbarea permisului de conducere.

Pe parcursul anchetei, bărbatul nu a putut fi audiat în calitate de suspect şi inculpat, neprezentându-se la audieri, însă i-au fost aduse la cunoştinţă calităţile procesuale prin procese verbale de discuţie telefonică, ocazie cu care acesta a susţinut că nu se poate prezenta pentru audieri întrucât este cercetat de autorităţile italiene şi are interdicţie de a părăsi ţara.

Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, Biroul Naţional Interpol a comunicat anchetatorilor că persoana vizată a fost condamnată în Italia de mai multe ori, dar în prezent nu figurează în evidenţe ca fiind în arest la domiciliu şi nu are interdicţia de a părăsi Italia.

Ulterior, după trimiterea în judecată şoferul de tir a transmis instanţei o declaraţie autentificată la notar privind recunoaşterea faptelor reţinute în sarcina sa.

Găsit vinovat pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, şoferul a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 3.000 de lei, transformată în 100 de zile de închisoare în caz de neachitare. Decizia a fost contestată însă de procurori care o consideră prea blândă.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite