Cum a fost declinat dosarul fostului deputat Lucian Ciubotaru, la Tribunalul Bacău, deşi începuse judecata la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul deputat Lucian Ciubotaru şi fostul şef al Serviciului de Medicină Legală din Bacău, Marcel Bădără, sunt judecaţi la Tribunalul Bacău, pentru trafic de influenţă, într-un proces care a avut două termene la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Declinarea s-a făcut contrar prevederilor unui articol din Codul de Procedură Penală, pe motiv că Ciubotaru şi-a pierdut calitatea de deputat la finalul anului trecut.

Dosarul în care sunt judecaţi Marcel Bădără, fost şef al Serviciului de Medicină Legală, pentru trafic de influenţă şi fostul deputat Lucian Ciubotaru, pentru complicitate, a fost declinat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la instanţa din Bacău, după ce fostul parlamentar (2012-2016) Ciubotaru şi-a pierdut calitatea de deputat.

Declinarea procesului s-a făcut după citirea actului de trimitere în judecată şi după ce cei doi inculpaţi au fost înştiinţaţi că vor da declaraţii. „Deşi articolul 48 din Codul de procedură penală prevede că în situaţia în care competenţa instanţei este determinată de calitatea inculpatului, instanţa rămâne competenţă să judece chiar dacă inculpatul, după săvârşirea infracţiunii, nu mai are acea calitate, în cazul în care s-a dat citire actului, se constată că în cauză, deşi s-a dat citire actului de sesizare nu s-a păşit mai departe la începerea judecăţii“, se arată în justificarea ICCJ pentru declinarea procesului.


Magistraţii Curţii Supreme îşi continuă justificările, deşi, strict formal, dosarul nu putea fi declinat la Bacău. „Deşi strict formal,legea face posibilă  o schimbare a competenţei instanţei iniţial sesizată doar în măsura în care nu s-a dat citire actului de sesizare, o interpretare logică a textelor din lege ar trebui să conducă la ideea că momentul  procesual în funcţie de care ar trebui analizată competenţa este cel al începutului cercetării judecătoreşti, din raţiuni legate de continuitatea completului de judecată“, se mai arată în soluţia de la ICCJ din data de 27 ianuarie 2017.


Opinia magistraţilor ICCJ nu a fost împărtăşită nici de reprezentantul parchetului DNA, nici de avocaţii inculpaţilor. „Parchetul DNA Central a spus in şedinţă ca legea este clară şi s-a opus declinării competenţei către Bacău. Acest lucru este precizat în încheiere. Citirea actului de acuzare a fost în luna noiembrie, dată la care trebuiau date primele declaraţii. Atat eu cât si domul Bădăra ne-am manifestat intenţia să dăm declaraţii încă de la acel termen. Au mai urmat încă doua termene în care am fost înştiinţaţi clar că vom da declaraţii, iar apoi dosarul a fost declinat, contrar prevederilor legale. Nu cred că este în regulă să rescrie Codul de procedură penală cu cazul meu, nu este legală declinarea“, este de părere fostul deputat Lucian Ciubotaru.


Pe 7 martie, Tribunalul Bacău a respins cererea de declinare formulată de Lucian Ciubotaru şi Marcel Bădără, care au cerut ca dosarul să fie retrimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Faţă de această decizie ei pot face apel. Instanţa din Bacău a fixat un termen şi pentru verificarea măsurilor preventive. Cei doi inculpaţi sunt la momentul de faţă sub control judiciar, pe cauţiune.


Judecătorul de la Curtea Supremă, care a dispus declinarea dosarului, a plecat de la ICCJ în fruntea Institutului Naţional al Magistraturii


Declinarea dosarului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost făcută de un complet condus de Cristina Rotaru Radu. Magistratul a plecat în scurt timp de la Curtea Supremă în fruntea instituţiei care pregăteşte magistraţi. Potrivit practicii judiciare, Cristina Rotaru Radu ar fi trebuit să-şi continue dosarele pe care le avea în lucru, inclusiv pe cel al inculpaţilor Lucian Ciubotaru şi Marcel Bădără, ceea ce reprezenta o sarcină în plus pentru noul şef al Institutului Naţional al Magistraturii.


Ce acuzaţii aduc procurorii


„La data de 15 februarie 2016, inculpatul Ciubotaru Lucian, deputat în Parlamentul României, la solicitarea unui coleg de partid, i-a solicitat medicului legist Bădără Marcel să intervină pe lângă pe lângă angajaţi ai Serviciului de Medicină Legală Bacău pentru ca aceştia să consemneze pe un buletin de analiză toxicologică a alcoolemiei, valori situate sub 0,80 g/l alcool pur în sânge, lucru cu care legistul a fost de acord. Buletinul de analize respectiv îl privea pe un prieten de-al colegului de partid din care făcea parte şi Ciubotaru Lucian, care, la data de 12/13 februarie 2016, a fost oprit în trafic de organele de poliţie şi testat cu aparatul etilotest, rezultând o concentraţie de 0.52 mg/l alcool pur în aerul expirat. Pentru a fi emis acel buletin, în condiţiile arătate mai sus, inculpatul Bădără Marcel a pretins suma de 1.000 euro, afirmând că aceasta va fi remisă către doi angajaţi ai Serviciului de Medicină Legală Bacău, primind în aceeaşi zi, prin intermediul inculpatului inculpatul Ciubotaru Lucian, suma de 4.500 lei“, se arată în comunicatul DNA Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite