Cum fac afaceri „băieţii deştepti“. Cazul clienţilor politici din PDL care cotizau la partid din banii contractaţi pentru îndiguiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Banu (foto stânga) şi Dorinel Ursărescu (foto dreapta)
Mihai Banu (foto stânga) şi Dorinel Ursărescu (foto dreapta)

Doi foşti deputaţi PDL/PNL/ALDE au fost condamnaţi la sfârşitul anului trecut pentru fapte de corupţie, alături de un cunoscut om de afaceri din zona Moldovei. Motivarea Tribunalului Bacău arată cum fac afaceri „băieţii deştepţi“ abonaţi la contracte publice şi cum cotizează partidelor politice aflate la guvernare.

Clientela politică nu are culoare în România, condamnările în dosarele de corupţie din ultimii ani vizând personaje din tot spectrul politic. Persoane care şi-au schimbat opţiunile politice în funcţie de interes, pentru a-şi proteja afacerile ori funcţiile. Astăzi vă prezentăm cazul unor clienţi politici din PDL. 

Este vorba despre doi foşti deputaţi din zona Moldovei: Dorinel Ursărescu şi Mihai Banu. Aceştia au fost condamnaţi de Tribunalul Bacău, la jumătate lunii noiembrie a anului trecut, la pedepse de 2, respectiv 3 ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar de corupţie. Amândoi politicienii mai aveau la activ câte o condamnare pentru fapte de corupţie. Alături de ei, a fost condamnat şi omul de afaceri Ion Rotaru, din Bacău, care a primit tot 2 ani cu suspendare.

Toţi cei trei inculpaţi s-au prevalat de dreptul la tăcere, atât în timpul anchetei procurorilor DNA, cât şi în timpul procesului derulat la Tribunalul Bacău. Motivarea judecătorilor, redactată la sfârşitul anului, arată cum au bătut palma politicienii şi oamenii de afaceri pentru a obţine bani de la stat şi protecţie de la partidul aflat în acele vremuri la guvernare.

Tandemul Ursărescu-Banu a ajuns în vizorul DNA în urma denunţului omului de afaceri Viorel Rusu, din Bacău. Afaceristul, la rândul său inculpat în dosare penale, a formulat mai multe denunţuri pentru a-şi uşura situaţia juridică, beneficiind, parţial, de cauza de nepedepsire.

Pe scurt, la data trimiterii în judecată, DNA arăta că „în perioada iulie 2010 - noiembrie 2011, inculpatul Banu Mihai, în calitate de deputat în Parlamentul României, a pretins şi primit pentru partidul din care făcea parte, prin intermediul unei societăţi comerciale, de la ceilalţi doi inculpaţi, suma totală de 1.264.000 lei (824.000 lei de la Ursărescu Dorinel şi 440.000 lei de la Rotaru Ion). Banii au fost pretinşi şi primiţi pentru ca inculpatul Banu Mihai să-şi exercite influenţa asupra reprezentanţilor unei societăţi comerciale, astfel încât aceasta să subcontracteze lucrările de îndiguire a râului Siret pe tronsonul Rotunda – Buruieneşti, comuna Doljeşti, judeţul Neamţ, firmelor administrate de inculpaţii Ursărescu Dorinel şi Rotaru Ion“. 

Denunţul afaceristului Rusu

„(...) În perioada iulie-august 2010, dl. D. M., în acel moment consilier prezidenţial cu rang de ministru, într-o discuţie avută la biroul meu a întrebat dacă SCT, firmă la care indirect eram acţionar majoritar ar fi interesată de executarea unei lucrări de reparaţii hidrotehnice pe albia râului Siret care fusese distrusă de inundaţii. Am fost de acord în principiu şi dl. M. mi-a prezentat condiţiile, adică obligaţia SCT de a subcontracta unor firme pe care mi le va indica o cotă de peste 50% din valoarea lucrărilor. Ulterior, într-o altă discuţie mi-a precizat că aproximativ 5-7% din valoarea finală a lucrărilor ce se vor deconta şi care va fi inclusă în facturile subcontractorilor îi va reveni lui şi partidului PDL.

Ulterior, a programat o discuţie la care mi l-a prezentat pe dl. Banu Mihai despre care mi-a spus că este parlamentar PDL şi care urma să fie omul de legătură. În perioada încheierii contractului, dl. M.sau dl. B. – nu mai reţin exact care – mi-a dat datele de contact ale firmelor care reprezentau subcontractorii desemnaţi, date pe care la rândul meu le-am dat persoanelor din executivul SCT.

Conform înţelegerii cu dl. M., SCT-ului i-a fost atribuit un contract de lucrări de îndiguire de către ABA Siret în valoare de 13.000.000 (fără T.V.A.) din care am subcontractat către firmele indicate aproximativ 60% din lucrări. Pe parcursul executării contractului, atât dl. M.cât şi dl. B. urmăreau atent şi se interesau de execuţia lucrării şi decontările cu subcontractorii.

La solicitarea dl. M. şi dl. B. în anul 2011, spre finalul contractului, o parte din sumele datorate de SCT subcontractorilor au fost plătite prin Bilete la Ordin. Sumele înscrise pe B.O. au fost stabilite de aceştia şi eu am trimis în contabilitate dispoziţia de a fi emise B.O. respective”.

Miza lucrărilor după inundaţiile de pe Siret

Martorul denunţător Viorel Rusu a detaliat în cursul urmăririi penale că în primăvara anului 2011, la biroul său a venit deputatul Mihai Banu, care i-a prezentat două bilete la ordin în valoare de 440.000 lei emise de Societatea de Construcţii în Transporturi Bucureşti S.A. Bucureşti favoarea S.C. RKS Drumuri S.R.L., al cărei administrator era inculpatul Rotaru Ioan, pe care îl cunoştea.

Banu i-a spus afaceristului Rusu că are de luat suma de 440.000 lei înscrisă pe biletele la ordin, de la omul de afaceri Rotaru Ion şi că această sumă reprezintă “comisionul aferent intermedierii lucrărilor între S.C. RKS Drumuri S.R.L. şi SCT .

”Martorul (Viorel Rusu - n.r.) a arătat că, ulterior, la biroul său au venit Banu Mihai şi Rotaru Ion, fiind reluate discuţiile referitoare la avansarea către cel dintâi a sumei de 440.000 lei, urmând ca martorul să îşi recupereze banii din încasarea biletelor la ordin. Astfel, pentru a avea o garanţie în acest sens, Rusu Viorel şi Rotaru Ion, asistaţi şi de inculpatul Banu Mihai au încheiat contractul olograf de împrumut (al cărui conţinut este indicat în cele ce preced) având ca obiect suma de 440.000 lei, cu termen de restituire la data de 15.08.2011, iar pentru garantarea sumei s-au folosit cele două bilete la ordin emise de SCT Bucureşti în favoarea S.C. RKS Drumuri S.R.L. Martorul a precizat că este posibil ca acest contract de împrumut să fi fost antedatat, însă nu a putut preciza exact acest fapt”, se menţionează în hotărârea Tribunalului Bacău

Pentru a justifica primirea biletelor la ordin, între S.C. RKS Drumuri S.R.L., reprezentată de Rotaru Ion şi S.C. Conextrust S.A., reprezentată de martorul denunţător Rusu Viorel, a fost încheiat un contract de prestări servicii datat 26.05.2011, ce avea ca obiect „Lucrările de îndiguire a râului Siret pe tronsonul Rotunda – Buruieneşti, comuna Doljeşti, judeţul Neamţ, în realitate reprezentând tocmai lucrările pe care S.C. RKS Drumuri S.R.L. le executa prin subcontractare de la SCT.  

„I-a explicat că banii sunt pentru partid“

Atât din declaraţia martorului-denunţător Viorel Rusu, cât şi din declaraţiile altor martori din dosar, precum şi din înscrisurile aflate la dosarul cauzei, judecătorii Tribunalului Bacău au reţinut că acest contract a avut un caracter fictiv, întrucât S.C. Conextrust S.A. nu a efectuat vreo lucrare ce făcea obiectul contractului, acesta fiind doar un paravan pentru a justifica primirea şi înregistrarea în evidenţele contabile a biletelor la ordin.  

Referitor la motivele pentru care a acceptat primirea biletelor la ordin de la inculpatul Banu Mihai şi avansarea unor sume de bani, afaceristul a arătat că ”la acel moment inculpatul era parlamentar şi vicepreşedinte al PDL Bacău, partid aflat la guvernare în perioada respectivă, astfel încât nu putea refuza solicitarea acestuia. A mai arătat că inculpatul i-a explicat că banii sunt pentru partidul din care făcea parte şi că dacă le-ar fi dat biletele la ordin celor două firme exista posibilitatea ca la momentul decontării reprezentanţii acestora să nu îî remită banii numerar, situaţie în care ar fi fost acuzat de către preşedintele PDL Bacău că şi-a însuşit banii şi că nu i-a adus la partid”.  

Cu ocazia audierii în faţa judecătorilor Tribunalului Bacău, afaceristul Viorel Rusu a indicat aceleaşi aspecte precum cele declarate în cursul urmăririi penale, subliniind că „în accepţiunea sa, din discuţiile purtate a concluzionat că acest comision reprezenta o şpagă”. 

„A fost dovedită dincolo de orice dubiu vinovăţia celor trei inculpaţi“

În urma administrării probatoriului, judecătorii au reţinut că Dorinel Ursărescu şi Ion Rotaru au promis, iar în perioada august - noiembrie 2011 i-au dat lui lui Mihai Banu, prin intermediul S.C. Conextrust S.A., primul suma de 824.000 lei, iar cel de-al doilea suma de 440.000 lei, în total 1.264.000 lei.
Banii au fost promişi/daţi pentru ca Mihai Banu să-şi exercite influenţa asupra reprezentanţilor S.C. Societatea de Construcţii în Transporturi Bucureşti SA, în scopul subcontractării către societăţile controlate de Ursărescu şi Rotaru.

„Efectuarea plăţilor de către Ursărescu Dorinel şi Rotaru Ion către societatea controlată de martorul Rusu Viorel, fără ca societăţile celor doi inculpaţi să datoreze aceste plăţi şi în condiţiile în care primul inculpat şi martorul denunţător nici măcar nu se cunoşteau, confirmă declaraţia acestuia din urmă cu privire la împrejurările şi scopul pentru care a primit banii în contul societăţii sale, respectiv pentru ca banii să îi fie remiş în numerar inculpatului Banu Mihai, la solicitarea acestuia. În concluzie, coroborând şi analizând toate probele administrate mai sus, văzând şi modul în care s-au derulat evenimentele, instanţa apreciază că a fost dovedită dincolo de orice dubiu vinovăţia celor trei inculpaţi în comiterea infracţiunilor reţinute în sarcina lor, fiind evident faptul că suma de 1.264.000 lei reprezintă contravaloarea foloaselor materiale pretinse de inculpatul Banu Mihai în vederea determinării reprezentanţilor SCT să subcontracteze lucrări în favoarea societăţilor administrate de inculpaţii Rotaru Ion şi Ursărescu Dorinel, respectiv că aceştia din urmă i-au remis, în mod indirect, prin intermediul martorului Rusu Viorel, sumele indicate, pentru a-şi exercita influenţa şi pentru a obţine subcontractarea lucrărilor în beneficiul societăţilor controlate de inculpaţi”, au motivat magistraţii hotărârea de condamnare.

Sentinţa a fost atacată cu apel de către toţi cei trei inculpaţi, o decizie definitivă în acest caz urmând a fi pronunţată de Curtea de Apel Bacău, după judecarea căii de atac.

Denunţătorul, nepedepsit

Referitor la martorul denunţător, afaceristul Viorel Rusu, acesta a beneficiat de cauza de nepedepsire.

”Faptul că denunţătorul Rusu Viorel a formulat denunţuri în mai multe cauze penale, având ca obiect alte infracţiuni de corupţie şi că acesta avea interes în cooperarea cu organele judiciare în scopul de a beneficia de cauza de nepedepsire, nu alterează conţinutul denunţului formulat în prezenta cauză. Atâta vreme cât beneficiul cauzei de nepedepsire se aplică oricărui cetăţean, raţiunea legiuitorului pentru instituirea acestui beneficiu legal fiind tocmai aceea a descoperirii faptelor de corupţie şi a tragerii la răspundere penală a persoanelor ce se fac vinovate de săvârşirea acestora, nu se pune problema credibilităţii martorului denunţător motivat de acest beneficiu legal”, au conchis judecătorii.

Rămas în tabăra liberală, după destrămarea PDL, Dorinel Ursărescu a demisionat din PNL şi de la conducerea filialei Neamţ în 2014, trecând la ALDE. În pofida problemelor cu legea, Ursărescu a fost numit la începutul anului 2018 consilier al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM), funcţie din care a fost forţat să demisioneze în vara anului trecut.

Fostul parlamentar Mihai Banu, condamnat la închisoare cu executare în dosarul în care a fost inculpat alături de fostul ministru al Internelor Gabriel Berca, a ieşit din puşcărie în 2019. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite