Cum a ajuns un bătrân de aproape 80 de ani să fie condamnat pentru „o palmă“ de pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pensionar de 78 de ani a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bacău, într-un dosar de tulburare de posesie. Bătrânul a fost acuzat că nu a respectat hotarul la o suprafaţă de teren, litigiul de la împărţirea pământului cu vecinii fiind pe rolul instanţelor de mai mulţi ani.

Neînţelegerile de la împărţirea pământului continuă să provoace patimi în mediul rural, un astfel de litigiu soldându-se recent cu condamnarea unui bătrân de aproape 80 de ani din Ruginoasa, judeţul Neamţ. 

În ciuda vârstei înaintate, pensionarul nu a vrut sub nicio formă să accepte decizia instanţelor civile în cazul împărţirii terenului din extravilanul satului. Astfel că, după ce suprafeţele au fost împărţite în prezenţa unui executor judecătoresc şi a unui specialist topograf, septuagenarul a dărâmat hotarul şi a mutat stâlpii de delimitare aşa cum a crezut că i se cuvine, intrând pe terenul vecinei, de unde şi-a însuşit 16 metri din teren. 

Ani la rând, cei doi vecini s-au judecat pentru bucata de pământ, depunând plângere împotriva bărbatului de 78 de ani, pentru distrugere (dărmarea stâlpilor n.r.) şi tulburare de posesie. Într-o primă fază, procurorii parchetului de pe lângă Judecătoria Roman au fost îngăduitori cu septuagenarul inculpat şi au propus o soluţie de renunţare la urmărire penală, având în vedere vârsta sa înaintată şi pericolul social al faptei. I s-a pus însă în vedere să respecte hotarul stabilit de instanţa civilă. Septuagenarul nu s-a conformat însă şi a continuat să delimiteze terenul după placul său. Pentru că nu a respectat obligaţiile, persoana vătămată a solicitat în instanţă redeschiderea anchetei, lucru care s-a şi întâmplat. 

Septuagenarul a fost trimis în judecată şi condamnat la un an de închisoare cu suspendare, fiind obligat să respecte un program de supraveghere, timp de doi ani. Decizia definitivă a fost pronunţată la sfârşitul anului trecut de Curtea de Apel Bacău. Judecătorii l-au obligat pe inculpat să restabilească hotarele la terenul care a făcut obiectul litigiului, aşa cum a stabilit instanţa civilă. Dacă nu se va conforma, bătrânul riscă un nou dosar penal şi, implicit, să ajungă după gratii.

”Inculpatul nu a mai suferit condamnări, aceasta şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii şi, în raport de persoana inculpatei (fără antecedente penale, cu un comportament bun în societate), de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată, instanţa considerând că riscul comiterii de noi infracţiuni de către inculpat este unul redus”, au menţionat judecătorii Curţii de Apel Bacău în motivarea condamnării. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite