Cum ajung adolescentele victime sigure ale şantajului. Licean obligat să achite 15.000 de lei daune unei eleve după ce a postat o poză cu ea goală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un elev în clasa a XII-a la Liceul Tehnologic Dărmăneşti, judeţul Bacău, a fost condamnat şi obligat să achite daune morale unei eleve minore pe care a şantajat-o cu o fotografie compromiţătoare realizată pe când aceasta avea 10 ani.

Elevul-inculpat, Alexandru George C. (18 ani), a fost condamnat de Judecătoria Bacău la 1 ani şi 10 luni închisoare cu suspendare, fiind obligat de instanţă să respecte un program de supraveghere timp de 2 ani, perioadă în care va trebui, printre alte obligaţii, să urmeze un curs de reintegrare socială şi sp presteze 70 de zile de muncă în folosul comunităţii. 

În plus, elevul găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de şantaj, a fost obligat de judecători să achite victimei 15.000 de lei daune morale şi 3.000 de lei daune morale, fiind avertizat că în cazul în care nu îşi va onora obligaţiile civile se va dispune revocare suspendării pedepsei. 

Şantajul care l-a avut ca protagonist pe elevul Liceului Tehnologic Dărmăneşti a avut loc la jumătatea lunii februarie, anul curent, acţiunea desfăşurându-se în mediul online. 

Preţul şantajului: „ 500 de lei boss, ca să nu mă superi” 

”La data de 14.01.2019, ora 13:48, persoana vătămată minoră B.A.M. a primit prin intermediul aplicaţiei Instagram pe telefonul mobil personal un mesaj scris expediat de către utilizatorul dani.manole.54 cu textul „ bună prinţeso, pentru mai multe detalii te aştept să accepţi cererea de pe Facebook şi să vedem cum discutăm şi să nu ne facem de râs,  părerea mea”. Mesajul era însoţit de o fotografie  în care persoana vătămată apărea  în bustul gol, fotografie făcută când avea vârsta de 10 ani. Despre acea fotografie, persoana vătămată precizează că îi aparţine şi la data când a fost făcută i-a trimis-o unei singure persoane pe nume F.A.M., fiind prietene. Urmare a acestui mesaj, persoana vătămată a răspuns utilizatorului dani.manole.54 cu textul „bună, nu ştiu cine eşti sau ce vrei de la mine, dar te-aş ruga să nu faci nimic cu poza aceasta. Putem discuta şi aici să vorbim” şi nu a accesat aplicaţia Facebook, aşa cum i-a indicat interlocutorul. Răspunsul dat de dani.manole.54 a fost „eu nu vreau să mă răzbun, spune-mi o postez pe Facebook sau ne punem de acord”. Persoana vătămată a întrebat cu ce să se pună de acord şi i s-a transmis că ar vrea să câştige ceva din combinaţia asta”, se menţionează în actul de sesizare al instanţei.

 În momentul în care eleva i-a transmis că nu va face nimic din ceea ce i se va cere, a primit răspunsul cu textul „ 500 de lei boss, ca să nu mă superi” urmat de mesajul „uită-te la profilul tău  în 10 secunde”. Astfel pe aplicaţia Instagram a fost publicată aceeaşi fotografie cu persoana vătămată în bustul gol, fotografie ce putea fi vizualizată de către toţi utilizatorii conectaţi la aplicaţie, iar după aproximativ două minute, fotografia a fost ştearsă. În continuare în discuţiile purtate tot prin intermediul Instagram minora a încercat să determine interlocutorul să nu mai publice fotografia şi să înceteze acele acţiuni, însă  i s-a transmis că dacă nu plăteşte, fotografia va fi postată pe grupul de Facebook ”Comăneşti, oraş frumos”. Te teamă să nu fie umilită public, adolescenta i-a transmis să şteargă fotografia şi să ajungă la o înţelegere. Adolescenta a cerut ajutorul prietenului ei aflat în Marea Britanie despre şantaj. Tânărul a luat legătura cu utilizatorul dani.manole.54, fiindu-i cerută suma de 100 sau 150 de lire sterline. 

Iubitul fetei a accept propunerea de a trimite de 150 de lire sterline în schimbul promisiunii că fotografia va fi ştearsă şi nu va mai fi publicată pe internet. Elevul şantajist a apelat la o colegă de clasă pentru a ridica suma de bani. Adolescentul locuieşte singur, părinţii fiind plecaţi la muncă în Germania de şapte ani. El a păcălit-o pe colega sa că nu poate poate primi suma de bani prin serviciul Western Union pe numele său, deoarece în Germania figurează ca fiind minor.

A refuzat să comunice poliţiştilor codul de deblocare al telefonului

În momentul în care au mers să ridice banii, şantajistul a constatat că în loc de 150 de lire a primit 15 lire. Imediat a trimis un mesaj pe Instagram tânărului din Marea Britanie:„şmechere, ai crezut că mă tragi pe sfoară trimiţând doar 15 lire, mare şmecher” urmat de alte conversaţii precum şi de repostarea fotografiei cu minora în bustul gol. În cele din urmă, familia minore a depus o plângere la Poliţie. În urma percheziţiei domiciliare, de la locuinţa elevului au fost ridicate, un laptop, o tableta şi un telefon mobil marca iPhone 8 Gold. Poliţiştii au efectuat o percheziţie informatică asupra  mediilor şi suporturilor de stocare ridicate de la locuinţa, mai puţin asupra telefonul mobi, care era prevăzut cu cod de deblocare.

Elevul nu a dorit să comunice acest cod, motivând că se prevalează de dreptul la tăcere. În faţa judecătorilor, el a recunoscut acuzaţiile, solicitând să fie judecat prin procedura simplificată.

Adolescenţa şi riscurile gesturilor teribiliste

Adolescenţi  sunt o categorie vulnerabilă dată de particularităţile morale, sociale şi educaţionale, spun psihologii, ceea ce îi fac să fie într-o continuă nelinişte, căutare a unor răspunsuri legate de identitatea lor socială, sexuală. 

„De multe ori pentru a şi căuta răspunsuri legate de frământările legate de sexualitate,adolescentul intră în jocul social, emoţional cu o participare activă în provocările date de diferite persoane cu care stabileşte contacte pe diferite reţele de socializare. Atunci când un adolescent nu este hrănit emoţional, nu primeşte răspunsuri legate de provocările sociale, morale din partea părintelului / adultului aflat în relaţie de răspundere, găseşte aceste răspunsuri din păcate prin manifestarea unor comportamente de exbiţinism sexual: nudism, limbaj vulgar ceea ce exprimă nevoia de a i se confirma curiozitatea, provocarea, crizele manifestate cu privire la dezvoltarea fiziologică, emoţională, sexuală. Când unui copil  nu îi sunt validate sau confirmate anumite reacţii, adolescenta intră în jocul stabilit de o persoană care îi dă încredere prin supunerea necondţionată la ceea ce îi solicită o anumită persană. Atunci când un copil s-a supus cerinţelor legate de a se fotografia nud şi îi tranmsmite fotografii cu conţinut sexual, noi o numim o tulburare de identitate morală, conflictuală. Când un copil află că i se pot da aceste fotografii grupului din care face parte sau familiei, este riscant de a manfesta comportamente autoagresive posibil suicid, fugă de la domiciliu, fiind întrunite condiţiile infracţiunii de şantaj pedepsită juridic şi social. Un astfel de comportament manifestat de către copil  este expresia nevoii de a fi apreciat, valorizat şi de a afla răspunsuri legate de plăceri, curizotăţii, provocării care nu îşi au răspunsul în mod sănătos în mediul său familial, educaţional”, a subliniat psihologul Ionel Brătianu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite