Culmea falsului academic în România. Istoria alambicată a traficantului de arme şi a rectorului care s-au plagiat reciproc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un traficant internaţional de arme din Bacău, judecat în prezent în stare de arest în SUA după ce a fost prins în timp ce încerca să vândă gherilelor columbiene mitraliere în valoare de 17 milioane de dolari, este, împreună cu rectorul Universităţii „Vasile Alecsandri“ din Bacău, protagonistul unui caz de plagiat în formă continuată.

Un traficant internaţional de arme, judecat în prezent în stare de arest în SUA (după ce a fost prins în timp ce încerca să vândă gherilelor columbiene mitraliere în valoare de 17 milioane de dolari) este, împreună cu rectorul Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău, profesorul Carol Schnakovszky, protagonistul unui scandal de plagiat în formă continuată.

Cristian Vintilă (46 ani), românul acuzat de terorism în Statele Unite,  a izbutit, până în 2014 (când a fost arestat la Podgoriţa, în Muntenegru, în timpul negocierii livrărilor de arme), să-şi construiască o carieră de invidiat. Era deja doctor în inginerie (din 2006), fusese director al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi, la momentul reţinerii sale, era inspector în Comisia de Control Armament din subordinea Guvernului României.

La o primă vedere, Vintilă avea o carieră bazată pe o laborioasă activitate ştiinţifică, însă sub pojghiţa aparenţelor se ascunde, de fapt, un amestec exploziv de influenţe politice şi de plagiate. Nu de alta, dar acesta a fost un personaj important al PSD Bacău, fiind preşedintele organizaţiei de tineret şi consilier judeţean. Şi cum politica este deseori în simboză cu afacerile, Cristian Vintilă era şi asociat, în firma Barter Group, cu celebrii „baroni” Viorel Hrebenciuc şi Dan Matei Agathon.


FOTO fermapolitica.ro „Doctorul“ Cristian Vintilă, fost lider social democrat din Bacău, asociat într-o firmă cu Viorel Hrebenciuc, este acum arestat pentru trafic de arme şi terorism în SUA

Însă dacă informaţiile de mai înainte au ajuns, într-o formă sau alta, la publicul larg, povestea plagiatului în formă
continuată, în care este parte şi actualul rector al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău (UVAB), prof.univ.dr. Carol Schnakovszky este una scoasă la lumină în premieră, de către „Adevărul”.

Un articol ştiinţific furat de la americani

Cristian Vintilă

Colaboararea dintre Cristian Vintilă şi profesorul Carol Schnakovszky a început propriu-zis în 2002, atunci când cei doi au semnat un articol, publicat de revista  universităţii băcăuane, în care era copiată integral o lucrare a cercetătorului american Harry Robinson, fără ca sursa să fie menţionată.

În 7 mai 1997, Harry Robinson, publica la „The Sixth International Conference on Software Testing Analysis and Review“ (STAR'97), San Jose, SUA (disponibilă pe internet la adresa http:// faculty.washington.edu/ apurva/502/Readings/Lean/pokasoft.pdf), lucrarea  „Using Poka-Yoke Techniques for Early Defect Detection“.

Harry Robinson 1997 STAR Using Poka-Yoke Techniques by Mircea Merticariu on Scribd



După cinci ani, Vintilă şi Schnakovszky redescoperă apa caldă şi publică în revista universităţii din Bacău (Modelling and Optimization in the Machines Building Field  - MOCM, vol. 8, pag. 144-149, condusă de Valentin Nedeff, fost rector şi actual preşedinte al senatului UVAB),  lucrarea „The using of the Poka-Yoke techniques in order to avoid the translation programs and meniu from other languages“.

Compararea celor două lucrări arată că avem de-a face cu un plagiat sută la sută, căci singura „contribuţie“ a celor doi „autori” a fost de a înlocui între ele figurile 1 şi 2 şi de a înlocui în text toate trimiterile de subsol în limba franceză, cu altele în limba română.
 

Cristian Vintila şi Carol Schnakovszky 2002 MOCM by Mircea Merticariu on Scribd



Interesant este că plagiatul a fost descoperit după câţiva ani, iar în urma acuzaţiilor, profesorul Carol Schnakovszky a formulat o plângere către conducerea UVAB, cerând o investigaţie sub pretextul că i s-a folosit numele în mod abuziv.

„Acea lucrare nu-mi aparţine. A fost scrisă de Cristian Vintilă fără să ştiu eu şi a fost semnată şi cu numele meu, dar fără ştirea mea. În legătură cu ea a existat şi o anchetă la Universitatea din Bacău. Există la dosar declaraţia scrisă a lui Vintilă prin care recunoaşte că nu am scris acel articol împreună, ci că doar m-a semnat fără să mă consulte”, a declarat, pentru „Adevărul”, profesorul Carol Schnakovszky.

Se părea că lucrurile au intrat pe făgaşul normal. Însă evenimentele ulterioare vor demonstrat contrariul căci şirul plagiatelor continuă şi se ajunge la situaţia bizară ca plagiatul lui Vintilă să ajungă parte integrantă a lucrării sale de doctorat (obţinut în 2006, la Universitatea Politehnică din Bucureşti) şi apoi să fi plagiată de profesorul Schnakovszky pentru un curs predat în prezent viitorilor ingineri, doctoranzi, de la Bacău.

Un plagiat în formă continuată


Vintilă este doctor în inginerie cu teza „Optimizarea prin managementul de proiect a concepţiei produselor industriale”, realizată sub coordonarea lui profesorului Constantin Ispas (acesta este retras în prezent din activitate, locuind într-un azil), care a trecut cu vederea capitole întregi plagiate din alte lucrări.

Teza cuprinde şapte capitole distincte, din care patru sunt copiate prin metoda „copy/paste“  din cărţile profesorului universitar Carol Schnakovszky  în colaborare cu alţi autori.

Astfel, subcapitolele  2.1 „Analiza sistemică a activităţii de modelare şi optimizare a proceselor industriale„ şi  2.1.1 „Prezentarea sistemului de producţie” (pag. 54-59) sunt copiate integral din cartea „Ingineria şi modelarea sistemelor de producţie“ scrisă de profesorii Carol Schnakovszky, Valentin Zichil, Gavril Musca, apărută la Chişinău, Ed. Tehnică, 1998 (în care sunt la:  „Prezentarea sistemului de producţie“, 1.4.1 „Definirea noţiuni de sistem” - pag. 20-27).

Plagiat prima proba: Cristian Vintila paginile 54 59 by Mircea Merticariu on Scribd

Sursa1 Schnak 1998 20-27 by Mircea Merticariu on Scribd



Un alt subcapitol plagiat este 2.1.5 „Scopul analizei sistemice. Modelare sistemică. Conceptul de model. Concepţie, testare, rezolvare, optimizare, simulare“ (pag. 61-67). Aceleaşi pagini pot fi găsite integral în aceeaşi carte menţionată mai sus, la pag. 30-37.

Au fost copiate integral subcapitolele 1.4 „Prezentarea sistemului de producţie“, 1.4.4 „Scopul analizei sistemice. Modelare sistemică. Conceptul de model. Concepţie, testare, rezolvare, optimizare, simulare“.

Şi paginile 104-109 din lucrarea lui Cristian Vintilă (Subcapitolele 3.7. „Contribuţii privind dezvoltarea unei aplicaţii software pentru identificarea şi analiza cantitativă a riscurilor“ şi 3.7.1 „Structuri de date“)  sunt luate direct din cartea „Baze de date“ a profesorului  Carol Schnakovszky, apărută în anul 2000, la Universitatea din Bacău. Au fost preluate direct subcapitolele „Noţiuni introductive şi „Structuri de date“, care pot fi găsite la paginile 5-13.

Doctorandul Cristian Vintilă a depus un efort mai mare când „a scris“ paginile 147-168, în care a trebuit să copie din două cărţi. Paragrafe întregi dar şi câteva pagini din cercetarea lui se găsesc în cartea „Modelarea şi monitorizarea activităţilor logistice“,  scrisă de Carol Schnakovszky, George Culea, (apărută la Universitatea Bacău, în anul 2000), la Capitolul 5- „Modelarea activităţilor logistice prin reţele Pretri“, dar şi din cartea „Modelarea şi monitorizarea activităţilor logistice în sistemele de producţie“,  scrisă de Carol Schnakovszky, (apărută la Editura Tehnică-Info Chişinău, în 2000).

Din a doua carte, Vintilă a luat paragrafe întregi din capitolul 4 –„Modelarea activităţilor logistice prin reţele Petri“, (pag 103-128). De fapt, cele două capitole din cărţile publicate de profesorii din Bacău sunt identice, doar că la cartea apărută la Universitatea  „Vasile Alecsandri“ din Bacău este declarat drept autor Culea George, în timp ce la cartea publicată la Chişinău, acelaşi capitol îl are ca autor pe Carol Schnakovszky.

Teza de Doctorat Cristian Vintila 2006 by Mircea Merticariu on Scribd


Lucrarea plagiatorului, asumată integral de profesorul plagiat

În 2007, Schnakovszky publică la Bacău un volum de note de curs la disciplina „Managementul proiectelor de cercetare ştiinţifică“. Cursul (predat şi acum studenţilor UVAB) este în fapt o copie la indigo a tezei de doctorat plină de plagiate a lui Crisyian Vintilă.

Mai mult decât atât, deşi ştia (după cum ne-a şi declarat) că Vintilă plagiase, în 2015 profesorul băcăuan susţine, ajutându-se şi de cursul menţionat (care-i completează punctajul) la abilitarea pentru a putea  avea doctoranzi, pe care să-i conducă în cercetare.

Curs Carol Schnakovszky: Managementul Proiectelor Cercetare by Mircea Merticariu on Scribd



Practic, cercul plagierii se închide parţial, căci profesorul Schnakovszky ajunge să se autoplagieze, dar preia şi o parte din pagiatele din alte surse (cum ar fi cel din 2002, de la americanul Robinson).
Şi pentru ca absurdul să fie complet, anul acesta, Carol Schnakovszky reface documentele de concurs pentru abilitare unde apare raportat cursul „Managementul proiectelor de cercetare ştiinţifică“ ca „note de curs şi aplicaţii“, la capitolul îndrumare de laborator (detalii la http://www.ub.ro/files/cercetare/rapoarte/schnakovszky.pdf), iar acestora le adaugă o declaţie pe propria răspundere (conform legii) cum că sunt sută la sută originale. Ceea ce, după cum am arătat deja, nu sunt.

În schimb, Universitatea „Vasile Alecsandri“ încearcă să ascundă relaţia dintre cei doi. Referitor la întrebarea adresată în scris de către „Adevărul”, cu privire la câte articole ştiinţifice au fost semnate de rector împreună cu Cristian Vintilă, UVAB ne-a transmis, lapidar, următoarele: „Cristian Vintilă a fost student la Facultatea de Inginerie în perioada 1991-1996, profil Mecanic, specializarea Tehnologia Construcţiilor de Maşini. Domnul Vintilă nu are relaţii contractuale cu Universitatea“.

Colaborarea ştiinţifică dintre teroristul Vintilă şi profesorul Shnakovszky


Colaborarea ştiinţifică dintre Cristian Vintilă şi Carol Shnakovszky este însă mai bogată. În fapt, aproape toate contribuţiile în articole ale acestuia se leagă de activitatea profesorului băcăuan. În lista de lucrări menţionate de „doctorul“ Vintilă, ataşată tezei de doctorat apar următoarele contribuţii:
Vintilă Cristian, Carol Schnakovszky,„Industrial Project Planning, Modelling and Optimization in the Machines Building Field“ (MOCM), 2001, 7(1), 136-139.

Vintilă Cristian, Schnakovszky Carol, „The Using of the Poka-Yoke Yechniques in Order to Avoid the Translation Programs and Meniu from Other Languages“, MOCM, 2 (2002) pag 144.

Vintilă Cristian, Schnakovszky Carol, „Push and pull systems review“, TSTM, 2002, 8, paginile 40-45.
Vintilă Cristian, Schnakovszky Carol, „Aspects for estimate the energy consumption from stadium grassy heating“, MOCM, 2 (2002), pag 138.

Vintilă Cristian, Schnakovszky Carol, „Aspects for estimate the energy consumption from stadium grassy heating“, 5th International HVAC + R Technology Symposium, April 29 - May 01, 2002, Istanbul.
Schnakovszky Carol, Chirilă C., Vintilă Cristian, „Residual stress measurement methods for sheet metal“, în Buletinul IP Iaşi, Tomul L (LIV), Fascicula Va, Editat de Universitatea Tehnică Gh. Asachi Iaşi, 2004.

Vintilă Cristian, Schnakovszky Carol, „Managementul proiectelor în creaţia industrială“, apărut la Universitatea „George Bacovia“, în Buletin Ştiinţific, 2004, la paginile 263-278.

De menţionat ar fi că articolele 4 şi 5 din lista de lucrări a lui Cristian Vintilă au un titlu identic, iar articolul care poate fi văzut în revista Universităţii „Vasile Alecsandri“ din Bacău-MOCM descrie în amănunt instalaţia de încălzit a Stadionului Ghencea, ce aparţine Clubului Steaua al Armatei.

Cine este Cristian Vintilă


Cristian Vintilă a fost în anii 90 lider al organizaţiei de tineret a PSD şi asociat cu Viorel Hrebenciuc şi Dan Matei-Agathon în firma Barter Group, care care a condus-o din 1998, până în 2005.
A fost consilier judeţean social democrat în perioada 2004-2008. În 2009, Vintilă ajunge şef al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, în timpul Guvernului Boc, PSD-PDL. În acelaşi an primeşte certificat ORNISS, cu acces la informaţii clasificate.

Doctor în inginerie din 2006. A absolvit în 2012 cursurile pentru civili ale Academiei Nationale de Informaţii, cu specializarea in „Ştiinţe militare şi informaţii“. În luna decembrie 2014, Cristian Vintilă, Virgil Flaviu Georgescu (un american de origine română) şi Massimo Romagnoli (fost parlamentar italian) au fost arestaţi la Podgoriţa (Muntenegru), de autorităţile americane, sub acuzaţia că ar fi vrut să vândă armament Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).

Autorităţile judiciare din New York îi acuză pe cei doi români şi pe italian de conspiraţie pentru uciderea cetăţenilor SUA şi de trafic de armament făcut pentru sprijinirea unei organizaţii teroriste, oponentă statului american. Procesul este încă în curs de desfăşurare, cu inculpaţii în stare de arest.

Cine este rectorul Carol Schnakovszky


Carol Schnakovszky (55 de ani) este rectorul Universităţii „Vasile Alecsandri“ din Bacău din luna martie 2016. În perioada 2002-2004 a fost directorul Departamentului Cercetare şi Transfer Tehnologic, prodecan al Facultăţii de Inginerie în perioada 2004-2008, decan al aceleiaşi facultăţi în perioada 2008-2016, timp în care Universitatea a fost condusă de profesorul Valentin Nedeff(FOTO), apropiat al acestuia, cu care a făcut rocada în 2016, fiind susţinut direct de acesta.



În luna mai 2016, Parchetul Judecătoriei Bacău a dispus efectuarea unor percheziţii la Universitate. Procurorii au indicii serioase referitor la „săvârşirea de către funcţionari din cadrul conducerii Universităţii de Stat„ Vasile Alecsandri“, a mai multor infracţiuni asimilate celor de corupţie, în desfăşurarea procedurilor de achiziţii publice, în care a fost implicată această instituţie de învăţământ, precum şi în desfăşurarea procedurilor de acordare în favoarea mai multor persoane, printre care şi angajaţi ai unităţii menţionate, a unor titluri, funcţii şi grade universitare”.

Mai mult, Ministerul Educaţiei Naţionale a dispus efectuarea unui control, în luna martie, urmare a unor suspiciuni privind obţinerea ilegală a titlului de conferenţiar universitar de către şeful SIF Moldova, Costel Ceocea, cu sprijinul rectorului Valentin Nedeff.

Universitatea „Vasile Alecsandri“ va fi condusă tot de profesorul Valentin Nedeff
Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău a primit  premiul de excelenţă pentru comunicare on-line
Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite