FOTO Copiii şi bătrânii nevoiaşi din comuna Stănişeşti vor fi ajutaţi printr-un proiect al Fundaţiei de Sprijin Comunitar, cu finanţare elveţiană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaţia de Sprijin Comunitar, în parteneriat cu Primăria Stănişeşti, a lansat un nou program pentru sprijinirea persoanelor defavorizate din comună. Proiectul, în valoare de 110 mii de franci elveţieni, beneficiază de un grant de 74500 de mii de  franci din partea Elveţiei. Banii vor fi folosiţi în servicii sociale, pentru copiii şi bătrânii fără sprijin din comună.

Beneficiarii proiectului care va fi dezvoltat în Stănişeşti vor fi 100 de copii din familii aflate în situaţie de risc, 50 familii cu probleme sociale grave, 80 de persoane vârsnice dependente şi 50 persoane vârstnice, în regim centru de zi. Totodată, în acelaşi program vor fi cooptaţi 30 de voluntari, pentru cazurile sociale din comună. Comuna Stănişeşti, în care s-a născut şi sculptorul român George Apostu, este una dintre cele mai sărace localităţi din ţară. În satul Panu, în care trăiesc peste 600 de persoane, nimeni nu are loc de muncă iar familiile, de regulă, au între 6 şi 10 copii.

Proiectul „Un model replicabil de servicii comunitare pentru mediul rural“ a început zilele acestea şi se va derula până la finalul anului în curs. El este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contributiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană, extinsa şi are un buget total de 110.800 CHF. Grantul acordat este de 74.800 CHF, iar co-finanţarea asigurată de solicitant şi partener este în valoare de 36.000 CHF.  „Proiectul îşi propune să răspundă la o problemă actuala cronică: lipsa serviciilor sociale din mediul rural pentru grupurile dezavantajate. Dacă la nivel naţional mai există initiaţive sporadice pe anumite categorii de servicii în special în vestul ţării unde se face simţită implicarea bisericii catolice (exemplu Caritas în serviciile de îngrijire la domiciliu), totuşi, la ora actuală nu există nici o comunitate rurală care să implementeze servicii integrate pentru toate grupele dezavantantajate: copii, familii aflate în situaţii de criză, vârsnici“, a precizat Ionuţ Chiriţă, coordonator programe în cadrul FSC.

image

„Acest proiect este rezultatul colaborăririi solide între FSC şi Primăria Stănişeşti pentru identificarea şi rezolvărea problemelor sociale din comună. Este singurul din zonă care se referă la toate categoriile sociale defavorizate, de la copiii din familiile sărace până bătrânii fără sprijin. Vom dezvolta un centru de bătrâni, un serviciu de sprijin al familiilor defavorizate dar şi un nucleu de voluntari, care se vor implica în problemele oamenilor din comună. Cu FSC-ul avem mai multe proiecte, cum ar fi Clubul cu Lipici sau programul de îngrijire a persoanelor la domiciliu, a precizat Bogdan Popa, primarul comunei Stănişeşti.

 „Ne propunem ca modelul creat să continue şi să se dezvolte şi după terminarea finanţării. În acest sens, vom lucra cu partenerul nostru la realizarea unei strategii de dezvoltare a serviciilor, care să fie asumată prin hotarare a Consiliului Local Stănişeşti. Deasemenea, pentru că nu se poate vorbi de incluziune socială în absenţa locurilor de muncă, ne propunem prin proiect sa realizam o cercetare prin care sa identificam principalele oportunitati de initiere a unor structuri de economie socială”, a precizat Gabriela Achihai, preşedintele FSC Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite