Comandantul unei unităţi militare, ameninţat de un subaltern: „Bă, tu îţi baţi p*** de mine?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Un bărbat de 36 de ani, din Bacău, în prezent căpitan în cadrul unei unităţi militare din Târgu Mureş, a fost trimis în judecată de Parchetul Militar, sub acuzaţia de ultraj, vătămat fiind comandantul unităţii militare din municipiul Roman, cu specific de mentenanţă tehnică.

Ancheta în acest caz a fost declanşată de Parchetul Militar Iaşi în urma unei plângeri formulate de comandantul unităţii Centrul 83 Mentenanţă Est, care şi-a acuzat un subaltern, consilierul juridic şef al instituţiei, că ar fi sărit la bătaie în biroul său, adresându-i ameninţări cu moartea şi injurii.

Iniţial, consilierul juridic, militar cu grad de căpitan, a fost inculpat pentru infracţiunea de ultraj, respectiv lovirea superiorului ori inferiorului. 

Ulterior, la finalul urmăririi penale, căpitanul a fost trimis în judecată pentru ultraj, faţă de cea de-a doua infracţiune fiind dispusă soluţia de clasare, constatându-se că acesta nu l-a lovit pe comandant. 

Conflictul între cei doi militari a avut loc înaintea sărbătorilor de iarnă din decembrie 2018 şi a survenit unei sancţiuni primite de consilierul juridic, care a apreciat-o ca fiind nedreaptă. De altfel, relaţia dintre comandant şi căpitan era una tensionată, aceasta fiind a doua sancţiune aplicată subalternului. Cea de-a treia sancţiune, un avertisment, a fost aplicată după ce consilierul juridic nu a fost depistat în unitatea militară în timpul unei după amiezi, când avea de recuperat două zile. Acesta a părăsit unitatea militară la ora 16.10, iar zece minute mai târziu, comandantul, revenit în unitate dintr-o deplasare, nu l-a găsit la locul de muncă. 

Căpitanul, care în zilele anterioare rămăsese la locul de muncă câte două ore în plus, pentru a acoperi zilele libere luate pentru a-şi rezolva o problemă personală, a explicat superiorului că a fost nevoit să plece din unitate pentru că soţiei sale, care avea o sarcină cu risc, i s-a făcut rău şi a mers să o ducă la spital. Scuza nu a fost acceptată de comisia de disciplină care a decis sancţionarea militarului cu avertisment (o pată neagră pentru dosarul profesional a oricărui militar). A contestat sancţiunea, însă organele ierahice superioare au menţinut-o.

Scandalul din biroul comandantului

Pe 21 decembrie, 2018, comandantul unităţii l-a anunţat pe consilierul juridic, în prezenţa mai multor ofiţeri superiori, că i-a sosit hârtia privind sancţiunea rămasă definitivă, solicitându-i să se deplaseze la resurse umane pentru a o ridica. Potrivit martorilor audiaţi, după luarea la cunoştinţă şi semnarea de primire a deciziei, căpitanul i-ar fi transmis comandantului: ” Doamne, de aşa sărbători să aveţi şi dumneavoastră parte şi familia dumneavoastră!”, 

Ulterior, la biroul de resurse umane i s-a comunicat că acolo nu a ajuns nicio hârtie. Simţindu-se umilit, căpitanul a revenit în biroul comandantului, iar acolo lucrurile au scăpat de sub control.

Momentul a fost relatat anchetatorilor, de către ofiţerii audiaţi ca martori: „… A intrat în biroul comandantului intempestiv şi fără a cere permisiunea … Schimbat la faţă, părea in stare de surescitare şi, după o secundă de ezitare, s-a îndreptat către comandant, adresându-i nişte cuvinte pe care nu le-am înţeles la început, dar ulterior am auzit cum ii spunea „Ridică-te în picioare în p…a mea!”, timp în care a început să se deplaseze alert către comandant”, a declarat unul şeful Structurii de securitate şi înlocuitor al şefului de Stat major în acel moment.

”Ajungând în dreptul biroului comandantului, persoana vătămată, col. K. G. , acesta s-a ridicat în picioare şi a interpus scaunul pe care stătea între el şi inculpat, pentru a nu fi lovit de acesta, deoarece căp. L.I. avea braţele ridicate şi le mişca în aer, ca şi cum ar fi vrut să lovească, dar fără a-l lovi sau a-l împinge. Deşi nu l-a lovit sau împins, când s-a oprit la scaun, inculpatul i-a strigat „ Bă, tu mie îmi distrugi sărbătorile  şi familia! Te omor!”, moment în care a intervenit martorul lt. col. B. S., care i-a atras atenţia asupra consecinţelor juridice ale comportamentului său”, se menţionează în hotărârea Tribunalului Militar Iaşi

În urma administrării probatoriului, Tribunalul Militar a reţinut că fapta a fost săvârşită de inculpat ”în contextul unor relaţii tensionate de durată cu persoana vătămată,având drept sursă deciziile de sancţionare, dar şi pe fondul unor probleme de ordin personal care au fost de natură să îl afecteze”. Instanţa a dispus schimbarea încadrării juridice din ultraj, apreciind că ”ameninţarea cu moartea, cu braţele ridicate, ca şi cum ar fi vrut să îl lovească, dar fără a-l lovi sau a-l împinge, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de ameninţare”.

Căpitanul s-a apărat singur în faţa instanţei

În faţa judecătorilor, căpitanul inculpat s-a apărat singur, fără, avocaţi. El nu a recunoscut în totalitate săvârşirea faptei. În declaraţia dată în faţa instanţei, a arătat că, fiind nervos, şi-a pierdut controlul, s-a îndreptat către birou şi i-a spus comandantului „Bă, tu îţi baţi p…a de mine!?” apropiindu-se de acesta mâinile pe lângă corp, şi nu a recunoscut că i-a adresat acestuia ameninţări cu moartea. 

În calitate de consilier juridic, funcţie pe care o ocupa din 2011, căpitanul a declarat că şi-a îndeplinit impecabil atribuţiile în ceea ce priveşte legalitatea întregii activităţi în unitate.

”Pentru anul 2017, a fost apreciat de fostul comandant cu calificativul „Excepţional” şi a susţinut că acest calificativ i-a fost schimbat de persoana vătămată, după venirea la comandă în „Foarte bine”. Acest fapt, împreună cu alte nereguli, le-a sesizat Direcţiei de Antifraudă. Personal, a considerat că deşi ulterior i s-a dat cumva dreptate şi urma să îmi fie menţinut calificativul „Excepţional”, din cauza unor „manopere” ale părţii vătămate, acest lucru nu a putut fi realizat. Consideră inculpatul că, după această poveste, cu notarea de serviciu, persoana vătămată comandant a prins o „ciudă” pe el, întrucât i s-a adresat cu expresia „ Ai câştigat o bătălie, dar nu tot războiul !”. Ulterior, a mai avut mai multe astfel de secvenţe. (...) În momentul când i-a fost înmânată sancţiunea avertisment in prezenta a patru ofiţeri, a devenit trist, mai ales că era intr-o situaţie familială deosebită, soţia fiind însărcinată şi anterior având probleme medicale. Într-adevăr, atunci, în starea de supărare a spus:  Aşa să vă ajute Dumnezeu, să aveţi bucuria pe care eu o am astăzi! ”se menţionează în hotărârea Tribunalului Militar.

Instanţa: Ameninţările au fost spuse la nervi

În urma administrării tuturor probelor, instanţa a apreciat că în cazul de faţă se impune la renunţarea aplicării unei pedepse, aplicarea unui avertisment şi atenţionarea asupra conduitei viitoare, fiind suficiente.

”Instanţa constată că fapta a fost cauzată de starea de enervare a inculpatului, acesta fiind inclusiv într-o stare de surescitare din cauza frustrărilor acumulate ocazionate de sancţiunile aplicate, dar şi a problemelor de ordin personal, şi că expresia „Te omor!”, deşi ameninţătoare, nu era de natură a duce la urmări foarte grave, adică de a fi duse la capăt în ceea ce priveşte viaţa comandantului, ci au fost spuse la nervi. Faţă şi de faptul că inculpatul se află la prima confruntare cu legea penală,contextul concret in care s-au petrecut faptele, conduita avută de către acesta anterior săvârşirii infracţiunii, precum şi cu posibilităţile sale de îndreptare, aplicarea imediată a unei pedepse inculpatului ar fi inoportună din cauza consecinţelor pe care le-ar putea avea asupra persoanei acestuia, având convingerea că inculpatul inspiră suficientă încredere pentru a se aprecia că se va îndrepta”, au conchis magistraţii.

Sentinţa a fost deja contestată atât de către inculpat, cât şi de Parchetul Militar Iaşi care a solicitat condamnarea acestuia la plata unei amenzi penale. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite