Cine sunt găgăuzii, turcii rusificaţi stabiliţi în sudul Basarabiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar câţiva kilometri de graniţa României (Galaţi-Giurgiuleşti), în Republica Moldova, trăiesc în două regiuni compacte aproximativ 160.000 de găgăuzi, care şi-au dobândit autonomia în urmă cu 21 de ani. Capitala Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia (Găgăuz Yeri) este Comrat, un orăşel cu aproximativ 25.000 de locuitori, din care peste 72% sunt găgăuzi.

Deşi şi-au obţinut autonomia în 1995, găgăuzii, o populaţie turcică, cu origini incerte, care a migrat în urmă cu două secole, împreună cu mii de bulgari din sudul Dunării, din Dobrogea, în sudul Basarabiei şi Bugeac, nu au reuşit să atingă un grad de bunăstare egal cu cel al restului populaţiei Republicii Moldova. Ca identitate, găgăuzii se recunosc ca fiind de origine turcică, dar cei mai mulţi dintre ei continuă să vorbească limba rusă, amestecată cu elemente ale graiului găgăuz.

Obţinerea autonomiei, pe principii etnice, a echivalat însă cu o anume izolare în cadrul ţării vecine. Efectele sunt vizile la orice pas. Infrastructura rutieră nu a mai fost reabilitată de ani de zile, numărul clădirilor nou construite este extrem de redus iar preţurile şi puterea de cumpărare sunt sub media pe ţară. 

Inscripţiile sunt deseori doar în limba rusă, iar instituţiile statului au dublate traducerea în română şi turcă. Pe site-ul oficial al Găgăuziei este prezentat un scurt istoric al poporului, în limba română, dar cu greşeli gramaticale şi date inexacte. „Găgăuzii... În mare parte constituie un popor miracol. Neavând scrisul său, el a păstrat de-alungul mai multor secole limba sa, cultura sa originală şi o bogată creaţie populară. Găgăuzii – un popor de origine turcă, de credinţă ortodoxă, care în marea sa parte locuieşte în partea de nord a Bugeacului central, de la 1940 a intrat în componenţa Republicii Moldova. Conform recensământului populaţiei din anul 2004, în Republica Moldova locuieau 155,6mii de găgăuzi. Aproximativ 40 de mii de găgăuzi locuiesc în raioanele vecine a regiunii Odesa din Ucraina. Saturi aparte de găgăuzi pot fi întâlnite înregiunea Zaporojie din Ucraina, în Rusia, Cazahstan şi în alte ţări ale Europei (Bulgaria, România, Grecia, Turcia)“, se arată pe site-ul gagauzia.md.

În România mai trăiau, în 2002, 45 de găgăuzi. În 1930, numărul găgăuzilor din judeţele Constanţa şi Tulcea era de aproximativ  o mie de persoane. Printre localităţile cu populaţie turcică, asimilată de unii cu găgăuzii, se numără Vama Veche, Beidaud, Stejarul, Negru Vodă, Mangalia, Topraisar, Cernavodă, Pădureni şi Tătarul.

Potrivit site-ului oficial al UAT Găgăuzia, istoria poporului găgăuz este aproape necunoscută şi nu prea există specialişti care să o studieze. „Găgăuzii, în calitate de etnie aparte, s-au format definitiv în secolul XIII, în regiunea de nord-est al Bulgariei, în special pe teritoriul Dobrogei şi Deliormanului. Pe teritoriul Dobrogei în acelaşi, al XIII secol este cunoscută formaţiunea statală Uziăilet,pe care savanţii o califică ca fiind primul stat al poporului găgăuz. Numai însecolul XVIII în regiunea Varna se menţionează precum că a existat o republică găgăuză Vister“, potrivit aceluiaşi site gagauzia.md.

Wikipedia, care citează atât surse statistice, cât şi istoriografice, afirmă că, între 1812 şi 1846, ruşii au recolonizat cu găgăuzi aduşi din estul Bulgariei (care a rămas sub Imperiul Otoman) într-o Basarabie ortodoxă, în principal în aşezările părăsite de nogai. Găgăuzii s-au stabilit acolo în paralel cu bulgarii basarabeni în Avdarma, Comrat, Congaz, Tomai, Cişmichioi şi alte sate locuite de nogai. „Unii găgăuzi s-au stabilit în partea liberă a Principatului Moldovei, care nu intra sub controlul rusesc în 1812, dar aceştia s-au mutat în zona compactă care populează astăzi partea de sud a Basarabiei. Cu excepţia a cinci zile, când a fost de facto, independentă în iarna anului 1906, când o răscoală ţărănească a proclamat "republica autonomă din Comrat", găgăuzii s-au aflat sub jurisdicţia Rusiei (1812-1917), României (1918 - 1940 şi 1941 - 1944), a Uniunii Sovietice (1940 -1941 şi 1944 - 1991) şi a Republicii Moldova (1991 până în prezent)“, este descrisă, pe Wikipedia, Găgăuz Yeri.

Printre obiectivele turistice care merită vizitate în zonă se numără Catedrala Sf Ioan Botezătorul din Comrat, parcul şi zona comercială a capitalei găgăuzilor, lacul din jurul oraşului, dar şi muzeul din satul Beşalma.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite