FOTO Cine cere demisia chestorului Vasile Oprişan. Comandantul poliţiştilor băcăuani îi cheamă în instanţă pe protestatari, pentru defăimare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, de la ora 10, în faţa Prefecturii din Bacău a avut loc un protest în care s-a cerut demisia şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bacău, Vasile Oprişan. Mitingul, autorizat de Primăria Bacău, a fost organizat de fostul poliţist Aurel Munteanu, trecut în rezervă dar şi de Elena Bujor, al cărui frate a fost condamnat pentru complicitate la omor.

Mai mulţi cetăţeni din oraşul Moineşti şi comuna Horgeşti au protestat astăzi, cu pancarte, în faţa Instituţiei Prefectului din Bacău, împotriva chestorului Vasile Oprişan, comandantul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bacău. Miting-ul vine la puţin timp după protestele organizate în faţa IPJ Bacău, când aceleaşi persoane au cerut demisia şefului poliţiştilor băcăuani şi a şefului Poliţiei Moineşti, comisarul Gelu Margine. Ei îi acuză pe aceştia de fapte de corupţie şi de muşamalizarea unor dosare. Însă, probele pentru susţinerea acuzaţiilor lipsesc aproape cu desăvârşire.

Marian Pavel, şeful Sindicatului Poliţiştilor şi Personalului Contractual din judeţul Bacău, crede că protestele sunt direcţionate politic şi că anumite cercuri încearcă debarcarea şefului IPJ Bacău. Chestorul Vasile Oprişan, contactat de ziarul Adevărul, afirmă că va intenta acţiuni în instanţă împotriva protestatarilor, cărora le va cere să-şi susţină acuzaţiile, cu probe.

Aurel Munteanu, trecut în rezervă după ce a ameninţat că se sinucide şi a căzut testul psihologic

Poliţistul moineştean Aurel Munteanu susţine că este victima unei conspiraţii pusă la punct de comisarul Gelu Margine, care conduce Poliţia Moineşti, susţinută de şeful de la judeţ, chestorul Vasile Oprişan. Totul ar fi pornit de la un caz, în trafic, când l-ar fi prins pe finul şefului IPJ ameţit la volan, afirmă poliţistul. Cazul nu a mai fost investigat, iar probele ar fi dispărut. Pentru a atrage atenţia, ulterior a ameninţat că se va împuşca cu pistolul. După acest incident, produs în urmă cu trei ani, Aurel Munteanu a fost mutat pentru a face activităţi de birou, lucru care l-a refuzat. A fost trimis la verificări psihologice, dar a refuzat Spitalul din Focşani, care deserveşte personalul din MAI şi a preferat Spitalul Militar din Capitală. „S-a internat singur la Spitalul Militar Girota. Diagnosticul pus de medici a fost ca el să fie trecut în rezervă, după încheierea concediului medical, fiind considerat inapt, cu grad de invaliditate 3“, a declarat chestorul Oprişan. Aurel Munteanu, după ce a fost trecut în rezervă, i-a făcut mai multe plângeri penale şefului IPJ Bacău, toate casate de procurori. „Poliţistul Munteanu a avut probleme şi cu alţi comandanţi de Poliţie, din 1997 până în prezent. Oricum, pentru acuzaţiile care mi le aduce îi voi face acţiune în instanţă, să vină acolo să probeze cu ce am greşit eu“, a mai spus Vasile Oprişan, pentru ziarul Adevărul.

Chestorul Vasile Oprişan (FOTO Mircea Merticariu)

image

Situaţia poliţistului moineştean este cunoscută şi de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, care s-a solidarizat cu conducerea IPJ Bacău. „Acest Aurel Munteanu nu este sănătos la cap. Statul român i-a întins o mână, i-a dat o bucată de pâine, acum are drept la pensie.  Acuză şi nu are niciun fel de probe. Ne afectează imaginea noastră, a Poliţiei Române. După materialele defăimătoare apărute pe televiziunile naţionale, la Bacău a fost trimis Corpul de Control al MAI. Rezultatele încă nu se cunosc. În tot acest scandal, în care este defăimat chestorul Oprişan, există interese politice. Se doreşte schimbarea lui din funcţie, care se poate produce fie prin promovarea lui la Bucureşti, pe o funcţie de inspector şef, fie prin pensionare“, afirmă Marian Pavel, liderul Sindicatului Poliţiştilor din Bacău.

Cazul Toronilă, clasat de Parchetul Tribunalului Bacău

Elena Bujor, care a protestat astăzi în faţa Instituţiei Prefectului, este nemulţumită de tratamentul care l-a avut fratele ei, cât a fost în arest dar şi de modul în care a fost investigată o crimă produsă în Horgeşti, de către poliţistul Toronilă.  „Este vorba  de  un poliţist  din comuna  Horgeşti  care  a tergiversat patru dosare  şi  şi-a  bătut  joc  de  o  comună  întreagă. S-au  întâmplat  numai  nenorociri  din pricina  lui  şi  este  ţinut  în spate  de IPJ  dar şi de procurori“, acuză Elena Bujor, care, deasemenea, cere demisia lui Vasile Oprişan.

Şi poliţistul Ion Toronilă, acuzat de fapte de corupţie şi abuz în funcţie, îşi caută acum dreptatea în instanţă, pentru acuzaţiile aduse de persoanele nemulţumite de cercetări. „Noi l-am sprijinit cu avocatul nostru, al Sindicatului, pentru a face plângere pentru defăimare“, afirmă Marian Pavel.
Vasile Oprişan afirmă că nu a văzut niciodată comuna Horgeşti şi că nu are nicio implicare în modul în care s-a soluţionat dosarul de omor. „Este vorba de o crimă, care s-a soluţionat prin decizie definitivă a instanţei. Fratele Elenei Bujor a fost condamnat la opt ani de închisoare, pentru complicitate. Ştiu că ea e nemulţumită că fratele ei a fost arestat şi în cele din urmă, condamnat. Toate plângerile ei au ajuns la procuror, la fel şi cazul de omor. Poliţistul Toronilă are ordonanţă a procurorului în care se arată că nu este vinovat de acuzaţiile ce i se aduc, că şi-a făcut datoria. Şi în acest caz, voi face o acţiune în instanţă, pentru a se afla adevărul“, a mai spus Oprişan.

Marian Pavel: „Scandalul la adresa chestorului Oprişan a izbucnit după schimbarea prefectului“

Atât cazul „Munteanu“ de la Moineşti, cât şi cazul „Toronilă“ de la Horgeşti nu sunt chiar recente. Totuşi, de câteva săptămâni protestele se ţin lanţ. „Cineva doreşte schimbarea şefului IPJ Bacău. Şi nu oricum, ci cu scandal. Eu sper să nu cedeze presiunilor şi să plece cu fruntea sus pentru imaginea lui şi a noastră, a poliţistilor. Scandalul a devenit public şi cu proteste organizate, după schimbarea din funcţie a prefectului“, crede Marian Pavel.
Surse din rândul poliţistilor băcăuani afirmă că scandalul în care a fost implicată instituţia şi chestorul Oprişan ar putea avea legătură şi cu unele cazuri instrumentate de IPJ Bacău, de pe urma cărora au fost trimişi în judecată, pentru fapte de corupţie, oameni de afaceri influenţi dar şi politicieni.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite