Ce au voie şi ce nu au voie să mănânce câinii. Alimentaţia care prelungeşte viaţa animalului de companie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mimi, un bichon havanez de 4 ani FOTO Mircea Merticariu
Mimi, un bichon havanez de 4 ani FOTO Mircea Merticariu

Medicii veterinari afirmă că o hrană variată, care conţine legume, paste făinoase şi carne, este cea mai bună pentru căţeii de companie. Însă, de obicei, proprietarii animalelor preferă pentru acestea hrana industrială, granulele, din lipsă de timp, dar şi pentru că acestea le oferă aproape tot necesarul zilnic.

Alimentaţia animalelor de companie îi preocupă deopotrivă pe medicii veterinari şi pe proprietarii de animale. O mâncare proaspătă, variată, din care trebuie să lipsească produsele interzise, este cheia pentru o viaţă lungă a prietenului canin.

„Discuţia despre alimentaţia animalelor de companie este complexă. Proprietarii câinilor şi pisicilor, în proporţie de 80%, preferă alimentaţia industrială, uscată de tip granule sau umedă, cum ar fi conservele. Eu recomand, pe cât posibil, o mâncare naturală. De exemplu, pentru căţeii de talie mică este ideală o mâncare de orez, cu legume şi carne de pui, de preferat piept. Jumătate să fie orez şi câte un sfert, legume şi carne“, afirmă dr. Gabriel Axinte, preşedintele Asociaţiei Chinologice din judeţul Bacău.

O alimentaţie deficitară este şi una din cauzele obezităţii la câini. Trebuie evitată carnea din meniul zilnic. „Este aşa-zisa boală „a câinelui de restaurant“, care permanent primeşte ceva, care e hrănit în continuu. Asta determină disfuncţii în lanţ, de pe urma secreţiilor şi enzimelor. În cele din urmă, se îmbolnăveşte. În cazul câinilor de talie mare, frecventă este torsiunea de stomac, afecţiune care este o urgenţă medicală, care-i pune viaţa în pericol. Lor li se recomandă câte două-trei mese pe zi, în cantităţi mai mici şi mâncare care să nu fermenteze“, afirmă medicul Axinte.

Ce este strict interzis pentru un animal de companie

Deşi par foarte fericiţi când primesc ciocolată sau pastramă, produsele de acest gen sunt o adevărată bombă toxică. Dar lista produselor interzise este mult mai lungă: alcool, salam, cârnaţi, oase de pui ş.a. Cei care îşi iau un animal de companie trebuie să ştie că este o mare responsabilitate, care cere timp, atenţie, resurse financiare şi cunoaşterea unor noţiuni din domeniu, care să-i ferească de moartea prematură a acestuia. „Trebuie alternată alimentaţia uscată cu cea umedă, trebuie evitate produsele prăjite. O alimentaţie prea umedă duce la apariţia tartrului dentar. Oasele de pui sunt foarte periculoase, pot duce la constipaţii dar şi la perforarea intestinelor“, afirmă medicul Gabriel Axinte. 

Mimi

Specialiştii veterinari spun că orice posesor al unui animal de companie trebuie să urmărească atât comportamentul acestuia, cât şi modul în care arată. Schimbarea de dispoziţie, căderea părului, scăderea greutăţii sau creşterea ei bruscă sunt motive de îngrijorare şi cel mai bine ar fi să fie consultat un medic. Totodată, trebuie observate materiile fecale, consistenţa lor, dacă există sânge în acestea. Este deosebit de importantă şi igiena animalului şi a hranei sale. Trebuie evitată hrana alterată, apa trebuie schimbată cel puţin odată pe zi, mesele să fie regulate şi, pe cât posibil, cantitatea de mâncare să fie controlată. Doar aşa, câinii sau pisicile vor avea o stare optimă de sănătate. 

Apă cu sare şi vizita la veterinar, obligatorii în cazul intoxicaţiilor

Foarte mulţi iubitori de animale îşi pierd fiinţa iubită după ce aceasta ingerează substanţe interzise găsite în apartament sau în curte. Câinii preferă substanţele dulci, pe care le detectează imediat prin miros şi gust. De cele mai multe ori, aceştia mor până la venirea stăpânului. „Fiecare posesor de animale trebuie să le ferească de substanţele toxice care există prin casă. Intoxicările se produc deoseori prin înghiţirea de antigel, otravă de şobolani, detergenţi dar şi alte substanţe, care se găsesc în casa fiecăruia şi au potenţial letal. Dacă totuşi situaţia nefericită s-a produs, trebuie să-i fie administrată apă cu sare, pentru a vomita ce a înghiţit şi cât mai repede posibil să fie adus la medic“, a mai spus specialistul băcăuan. 

Câini de talie mare FOTO Mircea Merticariu
Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite