Cât de uşor au scăpat fraţii Druţă, acuzaţi de uciderea afaceristului băcăuan Valeriu Damian, într-un dosar care a costat statul român peste 5,5 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţeaua criminală care a acţionat pentru uciderea omului de afaceri băcăuan Valeriu Damian, sufocat şi bătut în propria casă, va primi în scurt timp condamnarea definitivă, la Curtea de Apel Bacău. Implicaţi în crimă sunt şi fraţii moldoveni Tudor şi Grigore Druţă, puşi sub control judiciar în decembrie 2014, după aproape doi ani de arest preventiv, care au fugit peste graniţă recent.

Principalii inculpaţi care au acţionat pentru uciderea omului de afaceri băcăuan Valeriu Damian, în noaptea de 10 spre 11 august 2011, nu se află pe teritoriul României, deşi în scurt timp în acest caz se vor da condamnările definitive. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, Felix Bănilă, care a instrumentat cazul mai bine de un an, a descoperit că Valeriu Damian a fost ucis de o reţea de infractori care provin din spaţiul ex-sovietic, influenţaţi de o rudă a omului de afaceri din Bacău, care avea contacte în lumea interlopă din Republica Moldova.

Realizarea dosarului a presupus foarte multe resurse din partea instituţiilor statului român, mii de ore de interceptări şi filaje dar şi deplasări în Ucraina şi Republica Moldova. În total, cheltuilelile judiciare, care ar trebui plătite de cei vinovaţi de omor, se cifrează la 5,573 milioane de lei. „S-au făcut interceptări, localizări dar şi deplasări în Ucraina şi Republica Moldova. O zi de interceptări, pe un singur fir, costă aproximativ o mie de euro, iar o zi de filaj, 3-4 mii de lei“, ne-a declarat Felix Bănilă, prim-procuror al Parchetului Tribunalului Bacău, anchetator principal al acestui dosar.

Cum au ajuns prietenii lui „Pisateli“ să-l ucidă pe Valeriu Damian

Anchetatorii băcăuani au stabilit că omul de afaceri Mihăiţă Mincioagă, nepotul prin alianţă al lui Valeriu Damian, căruia îi datora bani, a luat legătura prin Nicuşor Ghenadi, dar şi direct cu recuperatorul Ion Druţă (zis Pisateli) din Republica Moldova. Acesta este cunoscut ca făcând parte din lumea criminală moldovenească, recuperator, implicat în mai multe crime şi tentative de omor. Acesta este frate cu Tudor Druţă (32 de ani) şi Grigore Druţă (30 de ani), care atunci aveau domiciliul temporar în Iaşi şi care au monitorizat întreaga acţiune soldată cu uciderea lui Damian.

Mihăiţă Mincioagă a lăsat de înţeles că Valeriu Damian, proprietarul unui lanţ de benzinării din România, ar avea 300 de mii de euro în casă şi că el ar fi interesat de dispariţia acestuia,  iar preţul serviciului pentru reţeaua de peste Prut ar fi fost chiar banii din locuinţa acestuia. În noaptea de 10 spre 11 august 2011, când au constatat că Valeriu Damian era singur în casă, Ramazan Murtazaliev, Sergiu Cebotar, Petru Calamanov, Iurie Procopenco  şi Alexei Vîjîilă au pătruns în casa acestuia din localitatea Luncani.

Fraţii Grigore şi Tudor Druţă au rămas în apropierea locaţiei, potrivit datelor obţinute ulterior, prin localizarea telefoanelor. Valeriu Damian a fost găsit mort în casă, prins cu bandă adeziv de mâini şi la gură. Moartea a survenit în urma asfixierii. După ce au constatat că „pontul“ primit de la Mihăiţă Mincioagă nu s-a confirmat, autorii crimei au părăsit ţara în aceeaşi zi, prin diferite puncte vamale.


Unde sunt criminalii lui Valeriu Damian acum?


Dosarul realizat de Parchetul Tribunalului Bacău, al uciderii lui Valeriu Damian, s-a disjuns faţă de autorii care nu au fost găsiţi şi aduşi pe teritoriul României, până la data finalizării rechizitoriului, pe 2 august 2013. Primul lot, format din Mincioagă Mihăiţă, Grigore Druţă, Tudor Druţă, Victor Niţă  Nicuşor Ghinadi şi Aniţei Mihai a fost trimis în judecată, urmând ca faţă de ceilalţi inculpaţi (Ramazan Murtazaliev, Sergiu Cebotar, Petru Calamanov, Iurie Procopenco , Alexei Vîjîilă, Ion Druţă zis „Vanea“) să fie continuate cercetările. 

Primul lot a fost condamnat de Tribunalul Bacău pe 11 iunie 2015, la pedepse grele privative de libertate: Mihai Mincioagă:18 ani, Ghenadi Nicuşor: 15 ani şi 8 luni, Tudor şi Grigore Druţă: 17 ani şi 8 luni de închisoare, Andrei Trofic: 17 ani ş.a. Instanţa, pe parte civilă, a stabilit plata a 500 de mii de lei, daune morale faţă de familia lui Valeriu Damian (Daniela Baicu, Alina Motruc şi Nicuşor Damian) şi un milion de lei faţă de Veronica Damian, soţia victimei.


Tudor şi Grigore Druţă, lăsaţi de magistraţi sub control judiciar, au fugit de sub ochii poliţiştilor din Iaşi


Parchetul Tribunalului Bacău i-a arestat pe cei doi fraţi Druţă în luna februarie 2013. Atât Tudor Druţă (Feghea), cât şi Grigore Druţă (Grisha) au cerut, lună de lună, schimbarea măsurii de arest preventiv cu cea de arest la domiciliu sau control judiciar.

În luna decembrie 2014, cei doi au fost puşi sub control judiciar şi s-au putut întoarce astfel la Iaşi, unde autorităţile trebuiau să-i monitorizeze. Până în vară, când s-a dat şi prima soluţie de condamnare, cei doi au venit la secţia de poliţie unde aveau domiciliul să semneze şi s-au înfăţişat la termenele impuse de instanţă, la Tribunalul Bacău. În luna august a acestui an, Tudor şi Grigore Druţă, complici la omor, au dispărut. „Eu doar mi-am făcut treaba ca apărător. Eliberarea lor sub control judiciar era justificată. Cred că sunt plecaţi peste graniţă, se aude că în Rusia, cu care nu avem tratat de extrădare. Am auzit că ar fi în enclava de la Kaliningrad“, a spus avocatul băcăuan Laurenţiu Chiciu.

Procurorul de caz, Felix Bănilă, afirmă că cei doi inculpaţi erau în grija Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi, care într-un fel ar trebui să răspundă. „Erau sub control judiciar. Dispariţia lor e treaba IPJ Iaşi. Ei stiu cum au efectuat controalele şi de ce i-au scăpat. Chiar ar fi de dorit ca cineva să răspundă pentru asta. Până în momentul de faţă, IPJ Bacău a efectuat verificări specifice şi sunt emise mandate internaţionale de arestare“, ne-a explicat prim-procurorul Felix Bănilă.

Dosarul a fost disjuns, iar adevăraţii făptuitori ai omorului şi violării de domiciliu sunt peste graniţă, cu excepţia lui Iurie Procopenco, care a fost adus din Belarus şi acum este în arest, la Bacău. „Dosarul, după cum bine ştiţi, este disjuns şi faţă de ceilalţi autori efectutează cercetări procurorul Cristinel Ciocântă. Vă pot spune însă că Ion Druţă, inculpat pentru instigare la omor, este închis în Republica Moldova (n.r. pentru încălcarea regimului armelor şi muniţiilor), Calamanov, Vîjîilă şi Cebotari execută o pedeapsă, tot penru omor, în Ucraina. Practic, nu sunt în evidenţa noastră cei doi fraţi Druţă şi cel care l-a ucis pe Damian, Ramazan Murtazaliev“, a mai precizat Felix Bănilă.


În România intră şi iese cine vrea


Autorităţile române s-au dovedit depăşite de situaţie atât pe 10 august 2011, când gruparea criminală a intrat pe teritoriul ţării, dar şi în ziua uciderii lui Valeriu Damian, când au ieşit, fără nicio problemă. În tot acest timp nu a existat nicio monitorizare. Mai mult, Tudor şi Grigore Druţă au scăpat vigilenţei poliţiştilor ieşeni, despre care conducerea IPJ Iaşi afirmă că au respectat procedura legală. Comisarul şef Ioan Scripniciuc, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi, a evitat să ofere un răspuns şi a lăsat asta în seama purtătorului de cuvânt al instituţiei. „Cei doi inculpaţi erau sub măsura controlului judiciar. Ei au fost verificaţi periodic de poliţişti, conform dispoziţiilor legale. Când nu s-au mai prezentat, a fost înştiinţată instanţa iar pe 3 septembrie s-au emis mandatele de arestare“, ne-a precizat Anca Vîjîiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi.

Până în momentul de faţă, nimeni nu a fost tras la răspundere pentru dispariţia celor doi inculpaţi. Mai mult, poliţiştii au evitat să explice ce li se întâmplă colegilor în cazul în care dispare persoana aflată sub control judiciar. „Nu vă pot da relaţii, nu aş dori să mă pronunţ“, ne-a spus Narcisa Butnaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău.

Potrivit investigaţiilor efectuate de organele de urmărire penală din România şi Republica Moldova, unul din liderii lumii criminale tranfrontaliere este Ion Druţă, cel care a comandat asasinatul de la Bacău, dar şi un triplu asasinat în raionul Ialoveni, din ţara vecină.

Din aceeaşi reţea fac parte fostul campion la judo Ramazan Murtazaliev, Sergiu Cebotari, Petru Calamanov, Iurie Procopenco, Alexei Vîjîilă, care au făcut crima de la Bacău, Vitalie Proca, care a avut două tentative de omor în Londra şi Bucureşti, dar şi Robert Gârleanu, autor al unor crime şi contrabandist de ţigări.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite