Casele memoriale din Bacău duc lipsă de vizitatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirile care au aparținut personalităților marcante ale județului au intrat într-un con de umbră. Muzeografii Complexului "Iulian Antonescu" spun că atât casa lui George Bacovia, cât și cea a lui Nicu Enea au nevoie de o mai bună promovarea în rândul oamenilor.

Casele memoriale ale poetului George Bacovia și artistului Nicu Enea nu se numără printre obiectivele culturale preferate de băcăuani în timpul liber.

Ambele clădiri nu sunt foarte des vizitate de persoane care vor să vadă locul în care au trăit cele două personalități marcante ale județului.

"Vorbim de o problemă generală care nu viziează doar casele memoriale, ci și muzeele din oraș. Poate mai des vizitată este casa lui George Bacovia unde noi am încheiat parteneriate cu liceele din Bacău și din țară și Teatrul Municipal pentru ca elevii să participe la diferite activități prilejuite aniversări ale poetului", ne-a explicat Geta Barbu, șeful Secției de Artă la Complexul Muzeal "Iulian Antonescu". Casa "Nicu Enea", deși se află centrul orașului a intrat într-un con de umbră.

"Dacă clădirea unde atrăit George Bacovia nu a mai fost consolidată de câțiva ani, casa lui Nicu Enea chiar are un aspect frumos după renovarea ei din 2005. Cu toate aceastea sunt puține persoane care vin aici pentru că majoritatea părinților, dacă nu au fost învățați în școală cu vizitarea obiectivelor culturale nu au această deprindere pe care să o transmită și copiilor lor", a mai zis Geta Barbu.

Promovarea obiectivelor culturale la stadiu de proiect

Băcăuanii spun că nu mai au bani pentru a merge alături de copiii la casele memoriale. "Eu am alte cheltuieli, începe școala, trebuie să cumpăr manuale, uniforme pentru copiii, plus că am cheltuieli în casă. De unde atâția bani și pentru distracție?", se întreabă retoric Elena Toronilă, secretară la o firmă din oraș.

Pe de altă parte, muzeografii spun că dacă s-ar face o promovare mai bună a caselor memoriale în școli și dacă s-ar primi fonduri de la Consiliul Județean, obiectivele culturale nu ar duce lipsă de clienți și ar avea un aspect mai bine întreținut.

"Dacă muzeul de istorie ar depune proiecte pentru finanțarea unor programe de reabilitare a caselor memoriale, cred că cei de la Consiliul Județean ar face mai departe demersuri. Deocamdată, chiar dacă avem inițiativă planurile stagnează întrucât nu sunt fonduri suficiente pentru cultură", a încheiat Geta Barbu.

"La Casa lui Nicu Enea vrem să deschidem pe viitor un miniaterlier de pictură pentru copiii. Cred că în acest fel vom artage mai mulți clienți. La cealaltă clădire de patrimoniu este nevoie de bani pentru o consolidare majoră pentru a putea gândi un proiect de promovare a obiectivului", spune Geta Barbu. 

Casa lui Nicu Enea a fost donată de soția pictorului, Elvira Enea, Muzeului de Istorie la 1969. În prezent, în interior pot fi admirate 50 de lucrări ale pictorului.

Clădirea unde a trăit George Bacovia, se află pe strada cu același nume și datează din secolul XIX.

Camerele acesteia adăpostesc de la manuscrise ale poetului simbolist până la obiecte care au aparținut acestuia și familiei Vasiliu. Costul unui bilet de intrare la amble case memoriale este de un leu pentru copiii și patru lei pentru adulți.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite