Bugetul oraşului, la cheremul băncilor până în anul 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea a împrumut 63 de milioane de lei şi 5 milioane de euro pentru finalizarea investiţiilor începute în anii trecuţi. Banii vor fi rambursaţi în 15 ani. Băcăuanii se tem că povara creditelor va apăsa pe umerii lor prin creşterea taxelor. Gradul de îndatorare este de 20%, sub maximul prevăzut de lege.

Primăria Bacău s-a îndatorat la bănci pentru următorii 15 ani, scopul declarat fiind acela de a finaliza unele proiecte începute în anii trecuţi şi care nu pot fi lăsate acum de izbelişte. „Aşa se procedează peste tot. Municipalitatea nu dispunea de bani suficienţi pentru a susţine din bugetul propriu toate investiţiile demarate“, a precizat Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău.

De fapt, moda împrumuturilor bancare interne şi externe a început de câţiva ani, iar până în momentul de faţă nu au fost niciun fel de probleme în achitarea ratelor. „Gradul de îndatorare este de 20%. Stăm destul de bine, în condiţiile în care legea prevede că gradul maxim de îndatorare este de 30%. Banii se vor recupera din taxe şi impozite“, ne-a declarat Leonard Pădureanu, directorul economic al Primăriei Bacău.

Cele mai importante credite făcute de municipalitate sunt unul de 63 de milioane de lei, la BCR, cu termen de rambursare până în 2024, şi unul de 5 milioane de euro, extern, care trebuie returnat până în 2019. „În cazul împrumutului extern, dobânda pe care o plătim este mai mare, din cauza riscului valutar. Chiar şi aşa, nu depăşim gradul de îndatorare“, a completat Leonard Pădureanu. În bugetul de anul acesta, municipalitatea a prevăzut un fond de 13,5 milioane de lei pentru plata dobânzilor aferente creditelor contractate.

Investiţii de amploare

Indiferent de coloratura politică, consilierii locali au sprijinit iniţiativa Primăriei Bacău de a apela la împrumuturi interne şi externe. „În situaţia în care erau începute nişte proiecte, nu aveam cum să nu fim de acord cu aceste împrumuturi. Nu puteam să lăsăm investiţiile baltă şi să aşteptăm. Din bugetul local nu se pot acoperi costurile finalizării lucrărilor demarate la nivelul municipiului“, ne-a declarat consilierul local Ionel Floroiu. Singurii care se tem că vor avea de suferit de pe urma acestei îndatorări a municipalităţii sunt băcăuanii.

„De unde se plătesc dobânzile şi banii contractaţi? Tot din banii noştri! Căldura deja au scumpit-o, la fel şi apa. Ne vor mări taxele şi impozitele şi vor termina cu noi“, crede băcăuanul Gheorghe Popa, pensionar. Reprezentanţii primăriei susţin însă că populaţia nu va resimţi în niciun fel povara împrumuturilor contractate.

Din banii obţinuţi în urma creditării, municipalitatea promite să finalizeze pasajul subteran Oituz-Ştefan Guşe, Centrul de Afaceri, Spitalul Municipal, Teatrul de Vară şi să reabiliteze termic blocurile din Bacău.          

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite