Bugetul local este „fraudat“ de cerşetori şi prostituate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi vagabonzi refuză să muncească în folosul comunităţii şi nici nu au bunuri ca să poată fi executaţi silit
Mulţi vagabonzi refuză să muncească în folosul comunităţii şi nici nu au bunuri ca să poată fi executaţi silit

Munca în folosul comunităţii nu poate fi pusă în aplicare din cauza legislaţiei, iar organizaţiile nonguvernamentale au soluţii, dar nu şi bani.  

 Cerşetorii şi prostituatele care-şi fac veacul pe străzile municipiului Bacău sunt persoanele fizice cu cele mai mari datorii acumulate în 2009 către Direcţia de Taxe şi Impozite Locale (DTIL). Restanţele acestora au ajuns să însumeze la începutul anului 2010 aproape 1,3 milioane de lei, în timp ce gradul de încasare a fost de 0%.


„Această datorie s-a acumulat în ultimii şase ani. Numai în 2009, o singură prostituată a primit amenzi ce însumează 240.000 de lei. Primele zece persoane din topul datornicilor sunt cerşetori şi prostituate şi nu am reuşit să recuperăm de la ei nici măcar un leu“, ne-a declarat Marius Slătinaru, şeful biroului de executare silită din cadrul DTIL Bacău.


Soluţiile mor încă din faşă


Mai grav este că datoria nu poate fi recuperată. Prestarea unor activităţi în folosul comunităţii pare a fi singura soluţie viabilă, însă nu poate fi pusă în practică. „Din păcate, legea nu ne dă voie să luăm această măsură. Ea spune că doar cu acceptul lor putem face acest lucru, iar ei refuză categoric“, ne-a declarat Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău. Munca în folosul comunităţii nu este însă şi soluţia agreată de organizaţiile nonguvernamentale (ONG) băcăuane.


„Soluţia este organizarea unui serviciu de lucru stradal, în parteneriat cu Primăria, Poliţia şi ONG-urile. Să se facă anchete sociale şi să se vadă cauza care i-a condus pe aceşti oameni la cerşit şi prostituţie. După aceea, nu ne rămâne decât ca, prin diverse metode, să eradicăm cauza“, ne-a declarat Ionuţ Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Fundaţiei de Sprijin Comunitar Bacău. Chiar dacă planul pare simplu pe hârtie, în practică lucrurile stau altfel. „Am avut în desfăşurare un astfel de proiect în urmă cu trei ani. Pentru că autorităţile locale nu s-au arătat prea interesate şi banii au fost foarte puţini am fost nevoiţi să-l abandonăm“, a adăugat Ionuţ Chiriţă.

Cerşetorii, persoane insolvabile
Pe străzile din Bacău au fost depistaţi în 2009 aproape 50 de cerşetori. Deşi toţi au fost identificaţi şi amendaţi, niciunul nu a trecut pe la casieria DTIL Bacău. Mai mult chiar, datoria de 1,3 milioane de lei tinde să devină istorie. „Amenzile se prescriu în cinci ani de la acordarea lor, dacă persoana care ar fi trebuit să o plătească nu poate face dovada că deţine venituri sau bunuri proprietate personală. Practic, cerşetorii şi prostituatele se folosesc de această lege şi devin persoane insolvabile“, ne-a declarat Marius Slătinaru, şef birou executare silită din cadrul DTIL Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite