Blocuri şubrezite de modificări interioare făcute după bunul plac în Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii angajaţi de proprietarii care vor să-şi modernizeze apartamentele fac de multe ori lucrări fără cap
Muncitorii angajaţi de proprietarii care vor să-şi modernizeze apartamentele fac de multe ori lucrări fără cap

Din dorinţa de-a câştiga spaţiu şi a avea un apartament modern, mulţi băcăuani sparg pereţii de rezistenţă. Structura a sute de imobile din Bacău este pusă în pericol. În caz de cutremur, urmările pot fi devastatoare.

Moda demolării zidurilor de interior şi transformarea apartamentului într-un spaţiu deschis, fără uşi şi balcon, a început după Revoluţie. Numeroşi băcăuani plecaţi la muncă în străinătate s-au întors cu idei noi de reamenajare a spaţiului, fără să ţină cont că acestea ar putea să pună în pericol structura de rezistenţă a blocului. Foarte mulţi dintre ei au făcut aceste modificări de capul lor, fără să solicite părerea unui specialist. Pericolul unor astfel de acţiuni este şubrezirea clădirii şi creşterea riscului de prăbuşire în caz de cutremur. 


Autorităţile locale au început să ia măsuri abia când vecinii, speriaţi de lucrările necontrolate, au început să facă sesizări. Numai de la începutul acestui an, la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) Bacău s-au primit 191 de reclamaţii, majoritatea de la vecinii celor care au făcut lucrări în locuinţe. „Un număr de 14 sesizări se referă la modificările în apartamente. Am sancţionat şase astfel de acţiuni şi am dispus măsura de intrare în legalitate prin obţinerea unei expertize şi a unui proiect de refacere ori de consolidare, în funcţie de caz“, a spus inginerul Valeria Enache, şef Serviciu Calitate din cadrul ISC Bacău. Marian Stoica este unul dintre băcăuanii pârâţi de vecini că şi-a spart pereţii în apartamentele lui, motiv pentru care a fost amendat de două ori.


„Am două locuinţe. În ambele am făcut modificări şi de fiecare dată am fost taxat. Ultima dată m-am trezit la uşă cu o persoană de la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Mi-a spus că mai mulţi locatari au făcut plângere că am renunţat la geamurile şi uşa dinspre balcon. I-am explicat că eu vin şi consolidez în urmă, nu stric nimic, dar tot am luat o amendă de 6.000 de lei. Am plătit şi asta este“, a spus Stoica.


„În cazuri grave apelăm şi la jandarmi“


Specialiştii spun că nu pot intra în locuinţele celor vizaţi decât dacă li se permite accesul. „Noi nu putem trece de uşă dacă oamenii nu sunt de acord cu asta. Atunci când ni se sesizează lucruri grave facem apel şi la jandarmi. Oamenii nu înţeleg că pentru a face toate aceste modificări au nevoie de autorizaţie de la Primărie, dar până acolo mai au de obţinut o serie de documente extrem de importante“, a mai spus Enache.


Dacă cineva vrea să-şi demoleze pereţii din interior, primul drum pe care trebuie să-l facă este la un expert în construcţii, care decide dacă sunt în regulă lucrările de modificare a apartamentului. Apoi se merge la un proiectant, iar cu documentele emise de specialişti se ajunge la Primărie pentru obţinerea autorizaţiei.
Majoritatea băcăuanilor sar peste aceste etape obligatorii, pentru a economisi timp, şi se apucă de spart pereţii după capul lor. Amenda pe care o pot primi este cuprinsă între 1.000 şi 9.700 de lei, în funcţie de amploarea lucrării şi de cât este de şubrezit imobilul. Cei de la Inspectoratul în Construcţii s-au ferit să avanseze o cifră cu privire la numărul de case modificate fără aviz, dar se poate vorbi de câteva mii.


Amenzi cuprinse între 1.000 şi 100.000 de lei


Inspectorii ISC au mai spus că băcăuanii nu-şi iau acte nici când dărâmă un zid de interior, dar nici când îşi ridică o locuinţă. Poliţiştii locali de la Serviciul de Urbanism stau cu ochii pe cei care-şi construiesc vile în cartierele de la marginea oraşului fără să treacă pe la Primărie. „Sunt şi persoane care după ce au aprobarea Planului Urbanistic Zonal nu mai aşteaptă autorizaţia de construcţie şi se apucă de turnat fundaţia. În acest an am avut 12 construcţii fără acte. Amenda este cuprinsă între 1.000 de lei şi 100.000 de lei şi este stabilită de către primar pentru fiecare caz în parte, având în vedere că se poate ajunge şi la o asemenea sumă“, a spus Florin Podoleanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Bacău. Toate aceste construcţii sunt sistate până ce se obţin toate documentele.

Bulinele roşii dau fiori locatarilor

În municipiul Bacău sunt cinci blocuri încadrate în cel mai înalt grad de pericol în caz de seism. Locatarii imobilelor nr. 4, 7, 9, 10 şi 12, de pe strada Mărăşeşti, văd în fiecare zi bulina roşie de la intrarea în scară şi ştiu că un cutremur puternic le poate pune la pământ. Până acum autorităţile au reuşit să consolideze un singur bloc, iar celelalte sunt pe lista de aşteptare.


Specialiştii de la ISC spun  că de la aceste adrese nu s-a primit nicio sesizare în ultimii ani. „Aceste imobile sunt încadrate în clasa R1. Vorbim de un grad de pericol ridicat. Oamenii cunosc acest lucru şi nu cred că-şi permite cineva să vină şi să agraveze şi mai mult situaţia prin intervenţii la structura de rezistenţă“, a mai spus Valeria Enache. Lucrările de consolidare ale unui astfel de bloc se ridică la aproape 600.000 de lei. Oamenii care stau aici n-au atâţia bani şi sunt nevoiţi să-şi aştepte rândul la investiţiile făcute pe bani de la bugetul de stat. „Am o mătuşă care locuieşte în acest bloc de 30 de ani. Chiar dacă vrea să-l vândă, nu-l cumpără nimeni că are eticheta pe el. Să facă pe banii lor, nu-şi permit“, a spus Andrei Pascaru, un băcăuan.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite