Bacău: Stup revoluţionar pentru miere bio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul şi-a înregistrat descoperirea la OSIM şi a contactat mai mulţi producători de stupi pentru a răspândi produsul în această breaslă.

Ioan Ursu se ocupă de creşterea albinelor de peste 30 de ani. Ideea construirii unui stup care să producă miere bio i-a venit după ce a constatat că produsul finit nu era de cea mai bună calitate. Medicamentele contra paraziţilor afectau calitatea mierii. Ioan Ursu a încercat să renunţe la tratamente, însă a pierdut peste 60 de familii de albine în 2008. Acest lucru l-a făcut, în cele din urmă, să revoluţioneze modul de creştere a albinelor.

Fără tratamente
În realizarea invenţiei s-a folosit de o verigă slabă a parazitului care i-a decimat stupii. „Aceşti paraziţi cresc pe lângă larvele de trântori. Aceştia, la rândul lor, se dezvoltă pe o ramă specială plasată de apicultori în interiorul stupului. Invenţia mea constă în montarea acestei rame într-un buzunăraş special la care pot avea acces tot timpul. Îl pot scoate oricând afară şi omorî paraziţii, fără să mai folosesc medicamente“, a explicat Ioan Ursu. Pe lângă faptul că mierea nu va mai fi „contaminată“ cu medicamente, inventatorul spune că se reduce timpul de lucru la o familie de albine de la o oră la cel mult 15 minute. Inventatorul şi-a înregistrat inovaţia la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) la sfârşitul anului trecut şi a prezentat-o şi pe blogul său, „Profesorul Online“.

Comenzi de peste hotare
A fost asaltat de zeci de apicultori care au comandat mii de stupi. Nu le poate onora însă comenzile pentru că nu este producător, dar le dă indicaţii gratuite pentru a realiza stupii. Totuşi, cei care vor să-i producă pentru a-i vinde vor trebui să achite o sumă modică. „Percep o taxă de 5% din cât costă stupul. Nu vreau să mă îmbogăţesc din asta, vreau doar ca invenţia mea să ajungă la toţi apicultorii pentru a le face viaţa mai uşoară“, a mai spus profesorul Ursu. A încheiat deja un prim contract cu un producător din Oneşti, iar stupul minune are mari şanse să părăsească chiar şi graniţele ţării. „Acest stup este o invenţie pe cât de simplă, pe atât de utilă. Deja avem comenzi ferme de la mai mulţi apicultori din ţară, dar şi din Suedia“, a spus Lucian Zaharia, producător care a inclus în oferta sa noul stup bio.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite