Bacău: Schit reconstruit pe vârf de munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din donațiile enoriașilor și cu sprijinul primăriei din Zemeș, credincioșii vor avea o nouă atracție turistică și un loc de reculegere spirituală

O mână de călugări în frunte cu stareţul Emilian au început să reconstruiască în munţii Zemeşului mănăstirea Stirigoi, arsă din temelii în urmă cu un an. Atunci, biserica veche din 1937 a luat foc din cauza unui coş de fum neprotejat. Călugării nu au părăsit locul şi au început să caute ajutor pentru a-şi reface biserica. „Am fost foarte bucuros când am văzut că avem sprijinul oamenilor pentru a ridica din nou o mănăstire. Aceasta va purta hramul «Înălţarea Domnului» şi sperăm să fie gata în doi, trei ani. La 1.264 de metri vremea este extrem de capricioasă şi nu putem lucra decât câteva luni pe an”, ne-a spus stareţul Emilian. Acesta a primit aproximativ 250.000 de lei de la Primăria comunei Zemeş, bani pe care-i foloseşte la ridicarea noii fundaţii şi la achiziţionarea de materiale pentru construcţie.

Stareţul Emilian slujeşte la Stirigoi de 15 ani şi spune că vrea să rămână în munţii Zemeşului pentru totdeauna. „Lumea cunoaşte zona ca fiind leagănul industriei petroliere din România însă, eu m-am îndrăgostit de pădurile din împrejurimi şi liniştea divină care sălăsluieşte în acest lăcaş”, subliniază călugărul. Acesta se mândreşte că, deşi biserica a dispărut, a continuat să ţină slujbele ca de obicei, folosind în acest scop paraclisul. De asemenea, mănăstirea continuă să-i primească pe turiştii îndrăgostiţi de plimbările şi peisajele montane. Drumeţii au la dispoziţie 20 de locuri de cazare şi o masă caldă oferită de cantina mănăstirii. „Zona e foarte frumoasă şi oamenii care vin să viziteze locul sunt din toată ţara. Din acest motiv sperăm că odată cu construirea unei noi biserici, mănăstirea va putea fi înclusă într-un circuit turistic ecumenic”, ne-a explicat Ioan Şelaru, primarul comunei Zemeş.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite