Bacău: Recalificarea, şansa de a scăpa de şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Centrul de Formare Profesională vin şi persoane care au facultate şi master, dar nu şi-au găsit o slujbă în domeniul lor. Recesiunea i-a lăsat fără loc de muncă, aşa că îşi pun diplomele obţinute până acum în dulap şi o iau de la zero. Învaţă o meserie nouă, care speră ei să le aducă un serviciu.

Unii au 20 de ani şi puţină experienţă la un loc de muncă. Alţii au aproape 60 de ani şi jumătate din viaţă trecută în cartea de muncă.

Şi unii şi alţii s-au aşezat în aceeaşi bancă şi pornesc cu şanse egale pe un nou drum. Ei sunt şomerii care se califică sau se recalifică la Centrul de Formare Profesională al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bacău.

Ioana Rotaru are 30 de ani şi este inginer în industria alimentară. Recesiunea a lăsat-o fără serviciu. S-a înscris la un curs de contabilitate, iar acum încearcă sa dezlege tainele unei noi meserii.

„Am lucrat la o firmă chiar pe specialitatea mea. A venit criza şi am fost dată afară. Pentru că am văzut că se caută contabili m-am înscris la acest curs, mai ales că am făcut şi un master pe economie“, ne-a spus Ioana Rotaru.

Un certificat aduce mai mulţi bani la salariu

O clasă întreagă de tineri îşi dă silinţa să deprindă calităţile unui ospătar desăvârşit. Unii profesează deja, dar vor un certificat pentru că asta le-ar aduce mai mulţi bani la salariu. „Lucrez ca ospătar necalificat şi am nevoie de certificat pentru că voi avea leafă mai mare pe cartea de muncă şi pot să-mi fac şi eu un credit. Peste tot cer venit mare“, ne-a spus şi Roxana Bojoga, o altă cursantă.

La cursurile organizate de Centrul de Formare Profesională se înscriu oameni cu opt clase, absolvenţi de liceu, absolvenţi de facultate şi chiar de master.

Meseriaş cu facultate

Cu diplomele în sertar, aceştia din urmă cer să se califice în meserii sub pregătirea lor, doar pentru a-şi găsi un loc de muncă. „Avem acum o grupă de 28 de persoane la un curs de resurse umane din care doar 4 sunt cu liceu, restul au studii superioare. Dar am observat că sunt persoane cu facultate care participă şi la cursuri de meserii“, spune Aurica Iftimiu, coordonatorul Centrului de Formare Profesională.

Un curs de resurse umane sau unul de operator calculator durează două luni şi două săptămâni, unul de contabil patru luni, iar un curs de zidar sau zugrav cinci luni.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite