Bacău: Obligaţi să returneze indemnizaţia copilului

Bacău: Obligaţi să returneze indemnizaţia copilului

Băcăuanii care au lucrat cât timp au fost în concediu maternal trebuie să returneze indemnizaţia

Şefii Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale au depistat 22 de băcăuani care au încasat, pe lângă banii de la stat, şi salariu. Cei prinşi pe picior greşit sunt acum buni de plată. Situaţia a ieşit la iveală după ce s-au confruntat datele agenţiei cu cele ale Casei Judeţene de Pensii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conducerea Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale (AJPS) Bacău a profitat de înregistrarea la Casa Judeţeană de Pensii şi a celor cu venituri din activităţi independente şi a făcut o confruntare între cele două baze de date.

Aşa a constatat că 22 de băcăuani, femei şi bărbaţi, figurează în evidenţele lor cu indemnizaţie de creştere a copilului deşi merg la serviciu şi primesc salariu.

„La prima analiză ne-au ieşit cam 600 de persoane cu venituri dublate. Am verificat fiecare caz în parte şi am constatat că 90% nu au nicio vină că figurau aşa pentru că în aceeaşi lună au ieşit din serviciu şi au intrat în concediu şi de aici suprapunerea“, ne-a explicat Gheorghe Apostu, director AJPS Bacău.

22 de băcăuani au luat însă luni la rând şi salariu şi indemnizaţie. Toţi au fost identificaţi şi somaţi să returneze sumele. „Avem de recuperat 75.600 de lei. Sumele trebuie restituite integral în 30 de zile. Cei care nu respectă termenul vor fi executaţi silit de Finanţe. Am întâlnit şi persoane care au spus că au banii în cont. Nu i-au cheltuit pentru că s-au gândit că ar putea fi prinşi“, a mai spus Apostu.

Face credit pentru a înapoia banii

În fruntea listei se află Sidonia Voicu, care are de restituit agenţiei 8.100 de lei. Timp de opt luni a primit bani din două surse, iar când a auzit că trebuie să dea suma înapoi s-a înscris în audienţă.

„Mi-a spus că ea a cheltuit banii că ar vrea să-i dea în rate. I-am explicat că nu se poate şi am trimis-o să facă credit la bancă ca să nu intre în executare silită. A promis că rezolvă şi vine cu suma“, a adăugat Gheorghe Apostu.

Directorul spune că nu a sesizat organele de urmărire penală, deşi aceştia pot fi acuzaţi de fals în declaraţii, infracţiune pentru care riscă de la 3 luni la 2 ani de închisoare sau amendă.

Celelalte mămici spun că le-ar fi teamă să recurgă la astfel de metode. „Banii sunt puţini, cu un copil cheltuieşti mult, dar nu cred că aş putea să-mi asum un asemenea risc“, a spus băcăuanca Raluca Marin. 

4.951 de băcăuani cu indemnizaţie
4.951 de persoane din judeţul Bacău primesc în momentul de faţă indemnizaţie de creştere a copilului. 3.948 sunt femei şi 995 bărbaţi. 3.265 încasează suma fixă de 600 de lei, iar 1.686 primesc mai mult, respectiv 85% din venitul mediu net declarat. Alţi 244 de băcăuani s-au grăbit să se întoarcă la serviciu şi primesc un stimulent de 100 de lei lunar.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările