Bacău: „Mi-a explodat casa noaptea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Starpariu arată nenorocirea care s-a abătut asupra casei sale
Mihai Starpariu arată nenorocirea care s-a abătut asupra casei sale

Soţia şi cei doi fii ai bărbatului au ajuns la spital cu arsuri grave, iar 186 de persoane din localitate au fost evacuate din cauza unor acumulări de gaze subterane.

Viaţa tihnită a familiei Starpariu, dar şi a localităţii Zemeş, a fost dată peste cap miercuri dimineaţă, la ora 3.00. O explozie puternică a scos din ţâţâni uşile şi ferestrele unei locuinţe din centrul comunei. „Noaptea, la ora 3.00, a explodat casa. Geamurile şi uşile au sărit din balamale şi toată casa a luat foc“, povesteşte printre lacrimi omul. Băieţii săi împreună cu soţia au fost cuprinşi pe loc de flăcări.

Casa le-a devenit o ruină

Doi dintre membrii familiei Starpariu au ajuns în Spitalul de Urgenţă din Moineşti, iar un altul a fost transportat de urgenţă la Spitalul „Sf. Spiridon“ din Iaşi. Singurul care a scăpat de flăcări şi de suflul exploziei a fost capul familiei. Practic, casa construită în 1983 a ajuns acum o ruină, iar bărbatul a fost obligat de pompieri să-şi părăsească locuinţa.

Chemaţi să stingă un incendiu, angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) s-au trezit în faţa unei calamităţi naturale. 2.500 de metri pătraţi din centrul comunei Zemeş se suprapun pe acumulări de gaze naturale. Verdictul a fost dat după ce o echipă de la E.ON Gaz şi OMV şi-au verificat propriile conducte care tranzitează Zemeşul şi au constatat că nu există scăpări de gaze. „Nu avem indicii că scurgerile de gaz ar proveni de la ţevile noastre“, a spus Corneliu Zaiţ, purtătorul de cuvânt al E.ON Gaz.

186 de sinistraţi

Şase familii care au case în zona pungilor de gaze naturale şi cei 159 de elevi ai Şcolii „Ştefan cel Mare“ au fost evacuţi. Sinistraţii au fost duşi pe la rude sau în sălile unei şcoli din apropiere. Poliţiştii au izolat locuinţele cu bandă de protecţie şi nimeni nu mai poate intra în case pe timpul nopţii.

De altfel,  în zonă au fost înregistrate alunecări de teren din cauza pungilor de gaze. „Din 1952 şi până în prezent, din zece în zece ani tot alunecă terenul. Probabil că se realizează acumulări de gaze pentru că zona este cunoscută ca având acest specific“, a declarat Ioan Şelaru, primarul comunei Zemeş. El ia în calcul şi varianta ca locuitorii să fie strămutaţi într-o altă zonă, care să fie în afara pericolului.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite