Bacău: Claudiu Stoian - A făcut un crez din orientarea turistică (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul crede că acest sport l-a transformat. Claudiu este de părere că fiecare copil ar trebui educat în spiritul protejării şi respectării naturii.

Dacă în urmă cu trei-patru ani Claudiu Stoian ar fi fost întrebat ce este orientarea turistică şi ce crede despre ea, ar fi ridicat din umeri şi cu siguranţă ar fi spus o răutate la adresa celui curios. Acum lucrurile stau în cu totul alt mod. Tânărul este pasionat de  turismul sportiv, iar fiecare competiţie de orientare reprezintă o adevărată provocare pentru el. „Sincer, am apucat pe această cale fără să vreau. I-am auzit pe colegii de clasă discutând despre un concurs de orientare turistică. Mai târziu, unul dintre ei s-a retras din competiţie şi atunci am ajuns eu pe listă în locul său. A fost un pas pe care nu-l regret câtuşi de puţin“, mărturiseşte liceanul.


Claudiu a reuşit să se descurce. A lăsat orgoliul deoparte şi a urmat cu sfinţenie sfaturile „veteranilor“. „Mi s-au părut foarte grele cerinţele concursului. Nu ştiam exact unde să merg şi ce trebuie să fac. Recunosc, poate din punct de vedere sportiv eram pregătit, dar la munte nu prea mă simţeam în apele mele“, povesteşte tânărul. Cu toate acestea, rezultatele competiţiei l-au uimit şi l-au ambiţionat peste măsură. Echipajul din Bacău a obţinut cel mai bun punctaj la Lacul Roşu, iar bobocul grupului nu şi-a mai încăput în piele de fericire. În anul care a urmat nu a avut nevoie de multe îndemnuri ca să se apuce serios de treabă. A început să se documenteze şi să se pregătească ca la carte pentru competiţia de orientare turistică.

„Cei lipsiţi de voinţă să stea acasă!“
„De data aceasta era vorba de un concurs la Întorsura Buzăului, la care participau şi echipaje din alte ţări. Scopul echipei din Bacău era acela să ocupe un loc pe podium“, explică liceanul. Cum era vorba de o activitate cu participare internaţională, şi cerinţele au fost pe măsură.


Tânărul recunoaşte că nu s-a comportat ireproşabil şi chiar au fost momente în care şi-a dorit să nu fi făcut parte din echipă. Numai că finalul nu s-a dovedit a fi atât de rău.
„Traseul a fost foarte greu. La un moment dat ne-am rătăcit şi ne-am văzut nevoiţi să facem cale întoarsă. În final, am obţinut locul IV. Se putea însă şi mai rău“, este de părere sportivul. 


Claudiu ştie toate competiţiile la care a participat în ultimii doi ani „Ca să faci orientare turistică este nevoie de ceva mai mult decât dorinţă. Mai trebuie şi condiţie fizică, inteligenţă şi, mai ales, multă voinţă. Cei lipsiţi de aşa ceva să stea acasă“, spune liceanul.

Profil
Născut. 10 august 1992, la Podu Turcului, în judeţul Bacău.
Studii. Elev în clasa a XI-a la Grupul Şcolar Industrial „Letea“.
Familie. Este singur la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
Pe lângă posibilitatea de a-ţi testa condiţia fizică şi spiritul de orientare, crezi că aceste competiţii mai au vreun rol?
Cu siguranţă, da. Şi vorbesc din propria experienţă. Până să merg pe munte, nu acordam o atenţie foarte mare naturii. La fel ca mulţi alţii, aruncam gunoaie peste tot. Acum, nu mai procedez aşa. 
Ce a adus nou în viaţa ta orientarea turistică?
Multe. Acest sport este o metodă excelentă de a învăţa să protejez natura, să supravieţuiesc în condiţii grele, să gătesc, să mă adaptez tuturor situaţiilor. Acum prefer muntele în orice anotimp şi mă simt lipsit de energie dacă nu merg prin pădure, nu escaladez un vârf şi nu fac un traseu montan.

Ce-i place
Lui Claudiu îi place mişcarea. „Când eram mic am făcut fotbal şi atletism. Chiar am obţinut câteva rezultate frumoase. Acum merg la o sală de forţă. Nu-mi place să pierd timpul aiurea“, declară liceanul.

Ce nu-i place
Lui Claudiu nu-i plac oamenii aroganţi şi cei care suferă de narcisism. „Nici mincinoşii şi lăudăroşii nu sunt la sufletul meu. Nu-i văd cu ochi buni nici pe cei leneşi, care nu mişcă un deget“, spune tânărul.    

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite