Bacău: Ciuperci otrăvitoare expuse la Vivariu (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciupercile vor putea fi admirate până luni
Ciupercile vor putea fi admirate până luni

Băcăuanii care vor veni astăzi la Vivariu au avut ocazia de a vedea pentru prima dată în această toamnă o expoziție cu ciuperci comestibile, toxice și ortrăvitoare. Cele peste 100 de exponatele au fost colectate de către muzeografi din pădurile din județul nostru și au fost aduse în fața publicului cu scop educativ.

Muzeografii de la Complexul Muzeal de Științele Naturii "Ion Borcea"au pregătit pentru băcăuani o expoziție inedită cu ciuperci comestibile, necomestibile și toxice.

image

Scopul acesteia este de a atrage un semnal de alarmă oamenilor cu privire la ușurința cu care ciupercile considerate otrăvitoare pot fi confundate cu celelate comestibile.

image

La Vivariu sunt expuse până luni inclusiv peste 100 de specii. Printre acestea se numără și "buretele viperei".

Buretele viperei

"Ciuperca este cea mai otrăvitoare din țară. Ea duce la decesul celeui care o mânăncă. Nu cred că s-a descoperit antidot pentru ea. Se recunoaște după bulb și inelul de pe tulpină. Se confundă ușor cu vinețica porumbeilor, cum este denumită în popor", ne-a spus Ortansa Jigău, director adjunct la Complexul Muzeal "Ion Borcea".

image

Exponatele au fost culese de muzeografi zilele acestea din pădurile de foioase și conifere din județul Bacău.

"Au fost culese în două zile însă determinarea lor a fost mai lungă. Am gândit această expoziție în folosul celor care consumă în această perioadă ciuperci sau ghebe și care nu o dată ajung la spital cu toxinfecții alimentare, deoarece nu le deosebesc pe cele otrăvitoare de celelalte comestibile", a mai spus Ortansa Jigău.

sd

Ea a mai explicat care sunt confuziile frecvente. "Pălăria Șarpelui" se confundă cu "buretele domnesc" sau "crăițele", "ciuperca albă" cu "ciuperca albă de pădure", "buretele viperei" cu "vinețica porumbeilor" și "pâinișoara piperată" cu "hulubița aurie".

De asemenea, muzeograful a spus că frecvent se mai confundă ghebele pucioase cu opinticii. Specialiștii spun că metodele "băbești" de a deosebi ciupercile otrăvitoare de cele bune nu sunt de folos oamenilor pentru că pot fi înșelătoare.

poza 6.J

"Se vorbește despre folosirea unei piese de argint sau a unui inel de aur pentru depistarea ciupercilor necomestibile dar acestea nu pot da un verdict corect. Nu este bine nici să credem că ciupercile din pădurile cu pin sunt periculoase, și nici că sarea înlătură din toxicitatea acestora", a mai completat Ortansa Jigău.

image

Specialistul spune că trebuie ținut cont de caractere fiecărei specii şi anume forma aparatului sporifer şi a părţilor componenete: talie, aspect, pălărie, picior, suprafaţa pălăriei, lamele sau tuburi, luate în complexitatea lor şi nu după celelalte caractere care pot duce la confuzii cu urmări grave.

De amintit că în această toamnă doi copiii din Bacău au murit în urma intoxicațiilor cu ciuperci și alte zeci au ajuns la spital.

Pentru că materialul biologic prezentat se degradează ușor, expoziția va putea fi vizitată până pe 25 octombrie, zilnic între 9.00 și 17.00. Prețul unui bilet este de 1 leu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite