Bacău: ”Am furat ca să-mi cumpăr etnobotanice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flavius a reușit să renunțe la drogurile ușoare
Flavius a reușit să renunțe la drogurile ușoare

Este mărturia unui fost consumator de droguri legale. Tânărul a reușit să renunțe la produsele halucinogene care se vând în magazinele de vise și să-și reia viața de adolescent. Acum merge la facultate, dar și la petreceri, însă nu vrea să mai audă de ierburi și prafuri.

Flavius are 22 de ani și spune că a ajuns să consume produse etnobotanice din curiozitate și datorită anturajului din care făcea parte. "Prin noiembrie 2009 am început cu alți trei prieteni să fumăm țigări din tot felul de ierburi. Trei luni mai târziu am trecut pe prafuri. Era ceva pentru flori și trăgeam pe nas. Consumam în fiecare zi și din ce în ce mai mult", își amintește tânărul.

Prafurile îi dădeau dependență, dar el și-a dat seama de acest lucru mult mai târziu. "Te simțeai bine, puternic și uitai de toate. Efectul durează cam două ore după care începi să revii la realitate, dar tot atunci apare și o senzație de rău. La început ai stări de panică, de frică, dar dispar atunci când ajungi să consumi zi de zi", mai spune Flavius.

De la un gram sau două pe zi, adolescentul a ajuns să consume chiar și șase grame pentru a se simți bine.

A plecat din țară ca să renunțe

Avea însă nevoie de tot mai mulți bani și a ajuns să fure pentru a-și procura drogurile. "Împreună cu ceilalți băieți am spart un magazin ca să facem rost de bani. Am dosar pe rol pentru furt. Prafurile erau viața mea. Mă trezeam dimineața, făceam un duș, mâncam și mă duceam direct la magazin. Până într-o zi când am exagerat și mi s-a făcut rău", mai spune tânărul.

Atunci și-a dat seama că trebuie să pună capăt. Slăbise nouă kilograme și se topea pe picioare. Avea pierderi de memorie, iar atunci când se afla sub efectul drogurilor vedea totul în reluare. A plecat în străinătate și așa s-a rupt de anturaj. A revenit în țară, și-a reluat cursurile la facultate și are alți prieteni.

Spune că a reușit doar pentru că și-a dorit acest lucru. În continuare merge și la Centrul de Consiliere și Prevenire Antidrog (CCPA) Bacău, mai mult pentru a sta de vorbă. "El este un caz fericit. A trecut prin sevraj, dar a reușit. Puțini sunt cei care vin la noi și ajung să se lase. Spun că vor, dar nu pot. Odată ce ai consumat aceste produse ai foarte mari șanse să mai aluneci", explică Marta Butnaru, inspector CCPA Bacău.

La Centru vin pentru consiliere peste 50 de tineri, cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani. Numărul consumatorilor este însă mult mai mare. "Din punctul meu de vedere aceste produse sunt mai periculoase decât drogurile pentru că nu știm ce conțin și nu știi ce tratament să aplici", a mai spus Butnaru.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite