Condamnări în masă în dosarul "Bacului corupt" de la Bacău. Fostul director al Grupului Şcolar ”Alexandru Vlăhuţă” din Bacău, trei ani de închisoare

Condamnări în masă în dosarul

Instanţa de judecată a hotărât condamnarea mai multor cadre didactice, dar şi a elevilor implicaţi în scandalul fraudării Bacalaureatului de la un liceu din Judeţul Bacău FOTO Adevărul

Fostul director al Grupului Şcolar ”Alexandru Vlahuţă” din comuna Podu Turcului, judeţul Bacău, Ţopa Dumitru, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru fapte de corupţie. Alături de acesta au mai fost condamnaţi şi directoarea adjunctă, dar şi profesori, părinţi şi elevi, restul de inculpaţi din dosare primind sentinţe de închisoare cu suspendare sau doar amenzi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dumitru Ţopa a fost condamnat la 3 ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: trafic de influenţă, în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi dare de mită în formă continuată, anunţă Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat printr-un comunicat de presă.

Instanţa a interzis inculpatului, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de doi ani după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

În acelaşi dosar a fost condamnată şi fostul director adjunct al aceluiaşi liceu, Doina Antohe, la pedeapsa de patru ani închisoare în regim de detenţie, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: trafic de influenţă, în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi dare de mită în formă continuată.

De asemenea, instanţa a interzis inculpatei Antohe Doina, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de doi ani după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Din cadrul didactic a mai fost condamnată şi Tatiana Moraru, fostă secretară în cadrul Grupului Şcolar, la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de patru ani, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi complicitate la infracţiunea de dare de mită.

Instanţa a interzis inculpatei Moraru Tatiana, timp de 2 ani după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Elevi condamnaţi

Printre cei condamnaţi se numără şi foşti elevi. Dănuţ Pană, candidat la examenul de bacalaureat, a primit la pedeapsa de opt luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă. Instanţa a revocat beneficiul suspendării unei pedepse pronunţate anterior astfel că inculpatul va executa în final un an şi opt luni închisoare.

Instanţa a interzis inculpatului Pană Dănuţ, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi cel de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Condamnaţi în masă

Instanţa a mai decis condamnarea la opt luni de închisoare cu suspendare condiţionată a următorilor foşti candidaţi la examen: ALECU RADU DAN, ANTOHI IOAN, ARTAN SIMONA ROXANA, BERDAN SAVEL, BERTEA LUMINIŢA ELENA, CARANFIL GINA, CHIRILĂ DĂNUŢ, CHIRILĂ VERONICA, CIOCAN GABRIELA, CÎRJAN CĂTĂLIN COSTEL, ERDEŞ IRINA, FÂNARU CIPRIAN, FLOREA ALEXANDRU, GALAN MIHAELA, GHERGHINIŞ IONEL, GOŞMAN VASILE, GROZA LUCIAN, GURĂU NICOLETA, IGNATOVICI ALEXANDRU DORIN, ISTRATE ADINA GEORGETA, MARIN MĂDĂLINA IRINA, MÎŞCĂ ANA MARIA, MORARU DAN DORU, OPREA NELA, PAŞCU FLORENTINA VIOLETA, PETREA LIDIA, POPA ANTONIŢA, RĂUŢĂ MARIA, ROTARIU ION, ROTARU MARIAN, RUSU ROMEL, SAVIN ALINA FLORENTINA, SIMION ION, TOMOZEI DOINA ALEXANDRINA, TRAISTĂ PAUL SEBASTIAN DORU, UMBRĂRESCU SIMONA LENUŢA.

Totodată, au mai fost condamnaţi şi:

PAŞCU DORU, tatăl unuia dintre candidaţii la examenul de bacalaureat, la pedeapsa de 8 luni închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 2 ani şi 8 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

BEŢA LILIANA, persoană fără calitate specială, CIOBANU GHEORGHE, profesor la Şcoala „Mihail Sadoveanu” din municipiul Bacău, FODOR IULIAN, persoană fără calitate specială, DUCA TRĂIAN, consilier local în comuna Motoşeni, judeţul Bacău (la momentul săvârşirii faptelor) şi rudă a doi dintre candidaţii la examenul de Bacalaureat, la pedepse de câte 8 luni închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 2 ani şi 8 luni, pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

ENACHE DANIEL TEODOR, profesor la Grupul Şcolar „Al. Vlahuţă” Podu Turcului, la pedeapsa de 10 luni închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 2 ani şi 10 luni, pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă.

Condamnaţii, bun de plată

Potrivit comunicatului citat, instanţa de judecată a dispus confiscarea de la inculpaţii Ţopa Dumitru şi Antohe Doina a sumelor de 91.750 lei şi 7.400 Euro, dar şi de la inculpata Moraru Tatiana a sumei de 50 de euro.

Totodată, instanţa obligă inculpaţii la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat după cum urmează: Antohi Ioan – 1600 lei, Galan Mihaela -1600 lei, Berdan Savel -1600 lei, Gherghiniş Ionel - 1600 lei, Marin Mădălina Irina -1600 lei, Oprea Nela -1600 lei, Rusu Romel - 1600 lei, Tomozei Doina Alexandrina -1600 lei, Groza Lucian -1600 lei, Ignatovici Alexandru Dorin – 1200 lei, Pană Dănuţ – 1200 lei, Ţopa Dumitru – 10 200 lei, Antohi Doina – 10 200 lei, Moraru Tatiana – 10 200 lei, Alecu Radu Dan -1200 lei, Artan Simona - 1200 lei, Bertea Luminiţa - 1200 lei, Caranfil Gina -1200 lei, Chirilă Dănuţ - 1200 lei, Chirilă Veronica - 1200 lei, Ciocan Gabriela - 1200 lei, Cîrjan Cătălin Costel - 1200 lei, Erdeş Irina - 1200 lei, Fânaru Ciprian1200 lei, Florea Alexandru - 1200 lei, Galan Mihaela - 1200 lei, Goşman Vasile - 1200 lei, Gurău Nicoleta - 1200 lei, Istrate Adina Georgeta1200 lei, Mîşcă Ana Maria - 1200 lei, Moraru Dan Doru - 1200 lei, Paşcu Doru - 1200 lei, Paşcu Florentina Violeta - 1200 lei, Petrea Lidia - 1200 lei, Popa Antoniţa - 1200 lei, Răuţă Maria - 1200 lei, Rotariu Ion - 1200 lei, Rotaru Marian - 1200 lei, Savin Alina Florentina - 1200 lei, Simion Ion - 1200 lei, Traistă Paul Sebastian Doru - 1200 lei, Umbrărescu Simona Lenuţa - 1200 lei, Beţa Liliana - 1200 lei, Ciobanu Gheorghe - 1200 lei, Fodor Iulian - 1200 lei, Duca Traian -1700 lei, şi Enache Daniel Teodor -1700 lei.

NIci fostul director al grupului şcolar nu a scăpat de la plata cheltuielilor judecătoreşti, acesta fiind obligat să plătească 400 lei către stat.

Inculpaţii au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău la data de 22 noiembrie 2010.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE VIDEO Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu“. Procurorii au început audierile în cazul celor 250 de elevi. Primii 20 se află acum la Poliţia Capitalei

Traian Băsescu, despre Bacalaureat: „Datul de bani la profesori nu mi-l imaginam”

Sindromul „Bolintineanu”, începutul sfârşitului: „The Tipping Point”

Premierul Ponta, despre frauda la Bac: „Cine a vândut subiecte, să meargă la închisoare“. Anchetă şi la liceul „Dimitrie Gusti“ din sectorul 5

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: