UPDATE Cererea de recuzare a magistratului care judecă dosarul de mită al primarului Romeo Stavarache a fost respinsă la Tribunalul Bacău

UPDATE Cererea de recuzare a magistratului care judecă dosarul de mită al primarului Romeo Stavarache a fost respinsă la Tribunalul Bacău

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ i-a avut clienţi pe Dan Voiculescu, Relu Fenechiu dar şi pe fostul primar al Clujului, Sorin Apostu

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ, profesor universitar la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai, care este apărătorul milionarului Costel Căşuneanu, inculpat în dosarul în care primarul Bacăului, Romeo Stavarache, este acuzat de luare de mită, a cerut recuzarea judecătorului Gheorghe Ciocan, de la Tribunalul Bacău. Cererea se soluţiona mâine, la Tribunal, de la ora 12.

UPDATE: Cererea de recuzare depusă de cunoscutul avocatul clujean Mateuţ a fost respinsă astăzi la Tribunalul Bacău, dar excepţia invocată va ajunge pe masa Curţii Constituţionale. 

Preşedintele de şedinţă în dosarul în care Romeo Stavarache este acuzat de luare de mită trebuie schimbat, afirmă cunoscutul avocat clujean Gheorghiţă Mateuţ, care a cerut astăzi, când dosarul trebuia să se judece pe fond, recuzarea judecătorului. La cerere au fost ataşate înregistrările din ultima şedinţă, când Romeo Stavarache a făcut declaraţii şi s-a apărat faţă de acuzaţia adusă de procurorii DNA Bacău,  aceea că ar fi cerut mită 100 de mii de lei de la Costel Căşuneanu, prin intermediul  lui Constantin Apostol, preşedintele Asociaţiei Top Sport.


Totodată, avocatul Mateuţ afirmă că declaraţiile clientului său, Costel Căşuneanu, nu au fost notate cu acurateţe în instanţă, motiv pentru care omul de afaceri nu a semnat declaraţia la finalul şedinţei. „Avem suspiciunea rezonabilă faţă de afectarea imparţialităţii judecătorului, care la ultima şedinţă, aceea când a fost audiat Romeo Stavarache, şi-a exprimat mai multe opinii personale, în care a lăsat de înţeles că ştie cum se obţin certificatele de urbanism. Noi cerem la Tribunal un alt complet, deoarece judecătorul Gheorghe Ciocan a avut în cursul procesului o atitudine subiectivă şi a făcut consemnări contrare celor spuse. Am probat, prin înregistrări, că altceva a afirmat clientul meu, Costel Căşuneanu, decât s-a consemnat, motiv pentru care declaraţia nu este semnată. Mai mult, încercând să intimideze, la ultima şedinţă m-a ameninţat cu amenda, deşi eu nu făceam altceva decât să-mi exercit atribuţiile de apărător“, ne-a declarat avocatul Gheorghiţă Mateuţ.


În dosarul în care primarul Romeo Stavarache este acuzat de luare de mită, în cinci situaţii, în valoare de 2,39 milioane de lei sunt inculpaţi pentru complicitate şi Constantin Apostol, Liviu Cenuşă Vasile, Liviu Goian dar şi Costel Căşuneanu, pentru dare de mită.


Potrivit rechizitoriului DNA Bacău: „Inculpatul Stavarache Romeo este primarul municipiului Bacau începând cu anul 2004. în aceasta calitate, în perioada 2008 – 2011 a pretins de la patru oameni de afaceri din judetul Bacau sume de bani semnificative pentru a-si exercita atributiile de serviciu în asa fel încât acestia sa îsi realizeze scopurile economice, respectiv obtinerea de contracte de lucrari publice, desfasurarea în bune conditii a celor deja încheiate si obtinerea de documente emise de primaria Bacau în vederea obtinerii de fonduri din bugetele Uniunii Europene.
Inculpatul Stavarache Romeo a solicitat acesti bani atât în mod direct cât si prin intermediul complicilor sai, inculpatii Goian Liviu, Cenusa Liviu Vasile si Apostol Constantin, acestea fiind si persoanele care i-au primit, prin intermediul persoanelor juridice pe care le controlau.
Inculpatul Apostol Constantin este presedintele Asociatiei TOP SPORT Bacau, organizatie non-profit ce are ca obiect de activitate desfasurarea unor programe de sprijinire sub diverse forme a activitatii sportive locale, judetene sau regionale. între Asociatie si Clubul Sportiv Stiinta Bacau a fost încheiat un contract de parteneriat în anul 2006 având ca scop colaborarea în vederea obtinerii de performante sportive de catre echipa de handbal masculin. în baza acestui contract, Asociatia TOP SPORT asigura finantarea acestei echipe, principalele surse fiind contractele de sponsorizare sau publicitate încheiate cu diferiti agenti economici si fondurile obtinute în temeiul Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati non profit sau de interes public.
Inculpatul Goian Liviu este administratorul SC LIGONE INTERNATIONAL SRL Suceava, societate ce detine licenta de emisie pentru postul local de televiziune 1TV Bacau.
Inculpatul Cenusa Liviu Vasile a fost administrator si asociat al SC MEDIABAC SRL Bacau, SC SSC INVEST SRL Bacau si SC CELICA PROMO INVEST SRL Bacau, societati care în perioada 2006-2014 au editat cotidianul local „Ziarul de Bacau”“, se arată în actul de trimitere în judecată al procurorilor Anticorupţie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: