Asociaţia ”Sfântul Voievod Ştefan cel Mare din Hârja”, comuna Oituz, favorită la Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţă Socială

Asociaţia ”Sfântul Voievod Ştefan cel Mare din Hârja”, comuna Oituz, favorită la Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţă Socială

Centrul de îngrijre de la Hârja a luat naştere la iniţiativa IPS Ioachim Băcăuanul FOTO epr.ro

O asociaţie filantropică din localitatea băcăuană Hârja, comuna Oituz, care oferă servicii sociale şi de îngrijire persoanelor vârstnice, aflată sub coordonarea Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, se află printre favoriţii Galei Naţionale a Excelenţei în Asistenţă Socială, eveniment care va avea loc pe 21 martie, la Bucureşti, la Ateneul Român.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asociaţia ”Sf. Voievod Ştefan cel Mare  din Hârja” are toate şansele să obţină titlul de instituţia anului în materie de asistenţă socială la Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţă Socială, eveniment organizat de către Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali ce îşi propune să promoveze performanţa în domeniu.  Ca şi la ediţiile trecute, Gala celebrează în România Ziua Mondială a Asistenţei Sociale prin premierea celor mai buni asistenţi sociali.  În seara zilei de 21 martie 2017, Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţă Socială îşi deschide cortina celei de-a IV-a ediţiila Ateneul Român, va avea 800 de invitaţi iar prezentator va fi ca şi în alţi ani, Andreea Marin.


În perioada 16 ianuarie – 5 februarie 2017 s-a derulat prima etapa a acestui concurs, cea  de înscrieri şi nominalizări.  În perioda 20 - 27 februarie 2017 s-a derulat etapa a doua, cea de votare online pe platforma concursului. 

„Asociaţia ”Sf. Voievod Ştefan cel Mare - Hârja”, la categoria Instituţia anului, a obţinut poziţia a doua, cu 2423 voturi. În urma acestor voturi, asociaţia de la Hârja a fost admisă în finala acestei prestigioase competiţii. În ultima etapă, cea de jurizare, în perioada 28 februarie - 13 martie 2017, va fi ales câştigatorul pentru fiecare categorie menţionată. Asociaţia ”Sf. Voievod Ştefan cel Mare” - Hârja, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, aduce sincere multumiri pentru votul de încredere acordat în contextul acestui eveniment, cât şi proiectelor sociale derulate în toţi aceşti ani, personalului angajat şi beneficiarilor insituţiei noastre“, a precizat preotul Ilarion Mâţă, presedintele al Asociaţiei ”Sf. Voievod Ştefan cel Mare” – Hârja.


Lista premiilor Galei Naţionale a Excelenţei în Asistenţă Socială 2017:


Premiul asistentul social al anului;
Premiul pentru asistentul social din domeniul protecţiei copilului;
Asistentul social din domeniul persoanelor cu dizabilităţi;
Asistentul social din domeniul sănătate / servicii medicale;
Asistentul social din domeniul reintegrării sociale a persoanei private de libertate;
Asistentul social din domeniul incluziunii persoanelor fără adăpost;
Asistentul social din domeniul persoanelor vârstnice şi îngrijrii la domiciliu;
Asistentul social din domeniul combaterii discriminării/ minorităţi;
Asistentul social din domeniul incluziunii sociale / economie socială;
Asistentul social din domeniul asistenţei sociale comunitare;
Asistentul social din domeniul prevenirii / reducerii riscurilor asociate infecţiei cu HIV, consumului de droguri şi exploatării sexuale;
Premiul pentru jurnalism;
Premiul politicianul anului;
Premiul instituţia anului;
Premiul personalitatea anului în promovarea educaţiei şi formării în asistenţa socială;
Premiul de excelenţă pentru promovarea profesiei liberale de asistent social;
Premiul pentru întreaga carieră în promovarea asistenţei sociale;
Premiul pentru cea mai activa sucursala a CNASR.


Ce oferă Centrul social-medical de la Hârja

În 2012, la propunerea IPS  Ioachim Băcăuanul, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a luat fiinţă Asociaţia "Sf. Ştefan cel Mare" de la Hârja, com. Oituz, jud. Bacău. „În cadrul acestuia s-a pus în practică un amplu proiect social-medical şi cultural-educaţional dediat vârstnicilor şi tinerilor. 100 de bătrâni rezidenţi în Centrul social-medical, 20 de vârstnici îngrijiţi la domiciliu şi 40 de copii beneficiari ai serviciilor oferite de Centrele de zi sunt susţinuţi de 60 de angajaţi, la care se adaugă cadre didactice implicate voluntar în activitatea desfăşurată în cele patru centre de creaţie, artă şi tradiţie populară. Acestora li se adaugă 3 centre de tineret şi voluntariat prin intermediul cărora anual, peste 300 de liceeni se implică voluntar în toate activităţile desfăşurate în cadrul Asociaţiei social-filantropice "Ştefan cel Mare" de la Hârja. Căminul de bătrâni al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului de la Parohia Hârja funcţionează din anul 2006, cu binecuvântarea şi implicarea directă a Înaltreasfinţitului Arhiepiscop Ioachim. Centrul social – medical adăposteşte bătrâni bolnavi si neputincioşi, unii dintre aceştia imobilizaţi la pat, fiecare necesitând îngrijiri speciale. Sunt bătrâni care trăiesc în singurătate şi lipsuri, care, asistaţi de personalul specializat al Aşezământului, beneficiază aici de servicii medicale, sociale, spirituale, psihologice, a terapiei ocupaţionale şi kinetoterapie“, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei, de prezentare a centrului de la Hârja, de pe site-ul epr.ro.

citeste totul despre: