„Aş transforma taberele în oaze de mişcare“

Vărul fotbalistului Gabi Balint, şef de catedră la Universitatea „Vasile Alecsandri“, a primit distincţia „Thulin“, acordată de Federaţia Internaţională a Profesorilor de Educaţie Fizică. Dacă ruda sa a făcut performanţă pe teren, el are 18 ani de carieră universitară şi distincţii notabile în domeniu.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Profesorul universitar Gheorghe Balint (43 de ani), şeful catedrei de Jocuri Sportive din cadrul Universităţii „Vasile Alecsandri“ Bacău, nu concepe viaţa fără mişcare. Este ardelean get beget, din Bistriţa Năsăud, însă de mai bine de 20 trăieşte printre băcăuani. Cu toate că prin mâna sa au trecut mii de studenţi, dintre care unii sunt mari sportivi ai României, puţini sunt cei care ştiu că Gheorghe Balint este vărul cunoscutului fotbalist român Gabi Balint.

„Dacă el a făcut performanţă pe terenul de fotbal, eu am făcut carieră academică. Mereu l-am avut pe Gabi drept model, însă vieţile noastre au avut drumuri diferite. Aceasta cu toate că mie mi-a plăcut enorm de mult fotbalul“, a afirmat profesorul băcăuan.


„A fost o mare surpriză!“

Săptămâna trecută, Gheorghe Balint a primit una dintre cele mai importante distincţii ale Europei: Premiul „Thulin“, acordat de Federaţia Internaţională a Profesorilor de Educaţie Fizică. „A fost una dintre marile surprize din viaţa mea!“, este replica profesorului Balint atunci când se uită la trofeu. El face o distincţie clară între educaţie fizică şi sport. Este convins că una înseamnă plăcere, iar a doua este doar „o meserie“.

Dintre cele două, o îndrăgeşte pe prima. „Educaţia fizică înseamnă sănătate şi fiecare om trebuie să facă măcar o oră de mişcare în fiecare zi. Sportul înseamnă performanţă şi bani, fără sănătate“, explică profesorul.

Acesta este motivul pentru care iubeşte la nebunie schiul. De fapt, este membru al Comisiei Tehnice de Schi Săritori din cadrul Federaţiei Române de Schi Biatlon. Povesteşte cu pasiune despre sutele de ore petrecute pe pârtiile din Austria, alături de alţi împătimiţi ai sporturilor de iarnă. „Oamenii trebuie să facă mişcare. Şi nu în sala de sport, ci afară. Dacă aş putea, aş transforma toate taberele de pionieri în oaze de mişcare“, a adăugat profesorul.


Palmares

Şi-a început cariera universitară în 1993, ca preparator la universitate. A obţinut toate gradele, iar în 2009 a devenit profesor universitar. A publicat 13 cărţi de specialitate, 20 de articole şi studii în ţară şi alte 32 internaţionale.  A fost propus ca în anul 2013, să ocupe funcţia de vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Educaţie Fizică, care cuprinde 175 de ţări membre.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările