Anchetă la Universitatea „Vasile Alecsandri“. Ministerul Educaţiei verifică dosarul de conferenţiar al lui Costel Ceocea, şeful SIF Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Educaţiei Naţionale s-a sesizat în urma articolelor din ziarul Adevărul. Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău FOTO Mircea Merticariu
Ministerul Educaţiei Naţionale s-a sesizat în urma articolelor din ziarul Adevărul. Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău FOTO Mircea Merticariu

Ministerul Educaţiei Naţionale anunţă că va efectua o misiune la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău, pentru a verifica dacă Costel Ceocea, preşedintele Societăţii de Investiţii Financiare (SIF) Moldova, şi-a obţinut legal titlul de conferenţiar. Ministerul s-a sesizat în urma articolelor din ziarul Adevărul, referitoare la sponsorizările date de şeful SIF înainte de a deveni conferenţiar, cu un dosar în afara legii.

După o lună şi jumătate de la investigaţiile ziarului Adevărul, Ministerul Educaţiei Naţionale anunţă că îşi trimite Corpul de control să facă propriile verificări. În cazul în care vor constata că titlul de conferenţiar a lui Costel Ceocea a fost dat ilegal, acesta va fi retras. La începutul lui februarie Ministerul a somat Universitatea „Vasile Alecsandri“, condusă de Valentin Nedeff, să explice cum de i s-a acordat titlul de conferenţiar „sponsorului“ Ceocea. Instituţia de învăţământ superior de stat din Bacău nu a răspuns nici până la această dată solicitării. 

La finalul lunii ianuarie preşedintele SIF Moldova şi-a depus dosarul pentru un post de conferenţiar, pentru care a candidat singur. Propriul dosar nu respecta criteriile minimale stabilite de Minister. Mai precis, în activitatea lui Ceocea nu există contribuţii ştiinţifice în domeniu, recunoscute de comunitatea internaţională. Însă asta nu a împiedicat Comisia de Examinare din cadrul Universităţii „Vasile Alecsandri“, condusă de rectorul Valentin Nedeff, să-i atribuie titlul. În ultimii ani între Costel Ceocea şi mai mulţi membri ai comisiei au existat colaborări. Mai mult, şeful SIF Moldova a sponsorizat Universitatea şi sume frumoase de bani au ajuns la fiul rectorului Nedeff.


Ministerul Educaţiei Naţionale: Corpul de control va efectua în perioada următoare o misiune de control la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău“


„În conformitate cu prerogativele conferite prin Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, art. 121: „Ministerul Educaţiei (...) este autoritate publică şi este abilitat să urmărească, să controleze aplicarea şi respectarea reglementărilor legale în domeniul învăţământului superior şi să aplice, dacă este cazul, sancţiuni. De asemenea, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului controlează modul în care universităţile îşi exercită autonomia universitară, îşi asumă misiunea generală şi pe cea proprie şi îşi exercită răspunderea publică.”
Verificarea şi controlul respectării reglementărilor legale în domeniul învăţământului superior la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău este de competenţa Corpului de control din MENCS. Pentru a verifica aspectele semnalate în articolele dumneavoastră, Corpul de control va efectua în perioada următoare o misiune de control la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău“, se arată în răspunsul oficial al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cecetării Ştiinţiice.

Cum să cumperi titluri academice. Şeful SIF Moldova şi-a „sponsorizat” postul de conferenţiar al Universităţii din Bacău din banii acţionarilor pompaţi în rector

Costel Ceocea (60 de ani), şeful SIF Moldova, a găsit metoda prin care să îşi pregătească un loc călduţ de conferenţiar la Universitatea de stat „Vasile Alecsandri“ din Bacău, sprijinit puternic de rectorul Valentin Nedeff. Reţeta este simplă: Ceocea, în calitate de preşedinte director general al SIF Moldova, a dat undă verde pentru trei sponsorizări din banii acţionarilor către universitate.

Cum ajungi conferenţiar universitar în România cu un dosar în afara legii. Şeful SIF Moldova, cocoţat academic de o comisie formată din colegi şi prieteni

Pe de altă parte, comisia de concurs care a conferit gradul universitar de conferenţiar pentru care s-a bătut şeful SIF Moldova a avut o componenţă cel puţin interesantă. Preşedintele comisiei a fost nimeni altul decât prof. univ. dr. Valentin Nedeff, rectorul Universităţii, dar şi beneficiarul mai multor sponsorizări din partea SIF, bani care, aşa cum am arătat mai sus, au ajuns la fiul şi la doctoranzii lui.

Un alt membru al comisiei de evaluare a fost Marilen-Gabriel Pirtea, profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, coautor la unul din capitolele din cartea publicată în 2014, trecută în dosarul lui Costel Ceocea. Din aceeaşi comisie au mai făcut parte Ion Popa şi Cosmin-Octavian Dobrin, ambii profesori-doctor la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Profesorul Ovidiu-Leonard Turcu, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, prieten vechi cu şeful SIF Moldova, dar şi coautor al unor articole de specialitate semnate alături de Ceocea, a fost  şi el în aceeaşi comisie de examinare.

Membru supleant în comisie a fost conf. univ. dr. Roxana Mironescu, fost viceprimar al Bacăului, cadru didactic la Universitatea „V. Alecsandri”, dar şi coautor al unui capitol dintr-o carte şi al unor articole de presă de specialitate semnate împreună cu Costel Ceocea. Şi tot pe lista membrilor comisiei care au evaluat prestaţia şefului SIF Moldova pentru postul de conferenţiar universitar mai este şi prof. dr. Dumitru Bontaş, de la Universitatea „George Bacovia” din Bacău. Fiul acestia, Ovidiu Bontaş, şi-a obţinut titlul de doctor sub coordonarea rectorului Valentin Nedeff.

Ca orice aspirant la funcţia de conferenţiar, Costel Ceocea a trebuit să dea, conform legii, o declaraţie pe proprie răspundere prin care să precizeze că nu a avut niciodată vreo legătură pecuniară cu vreun membru al comisie de examinare. Aceeaşi declaraţie a fost semnată şi de Valentin Nedeff, preşedintele comisiei de evaluare a candidatului Ceocea.

Rectorul Universităţii „Vasile Alecsandri“ răspunde calomnios la ancheta „Adevărul“ privind sponsorizări contra titluri academice

După dezvăluirile din ziarul „Adevărul“, despre sponsorizările date de Costel Ceocea, preşedintele Societăţii de Investiţii Financiare Moldova (SIF) înainte de a-şi depune dosarul de conferenţiar, către Universitatea Bacău, rectorul Valentin Nedeff, care a fost şi preşedintele de comisie la concurs, a reacţionat printr-un mail calomniator, în care implică atât numele ziarului „Adevărul“, cât şi pe cel al adversarilor închipuiţi din instituţie.

Ieri, 31 ianuarie şi astăzi, 1 februarie, de pe mailul oficial din instituţie al rectorului a fost răspândit în toată reţeaua universitară un mesaj în care sunt ameninţaţi mai mulţi profesori, deveniţi incomozi de-a lungul timpului pentru el. În mesajul trimis celorlalţi colegi lasă să se vadă că mailul ar fi fost primit de la adevarulbacaului@yahoo.ro, adresă care însă nu aparţine ziarului sau vreunui jurnalist al cotidianului. Totodată, mesajul în PDF, arată la „proprietăţi“ că a fost scris de Valentin Zichil, apropiat al rectorului, care va candida în luna martie pentru funcţia supremă din universitatea băcăuană. De altfel, în conţinutul mesajului, singura persoană care apare menţionată pozitiv este chiar profesorul Zichil.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite