ANAT: Aeroporturile din Bacău şi Iaşi au contribuit la creşterea numărului de turişti străini în regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operatorii din turism aşteaptă autostrăzi şi promovare pentru destinaţiile turistice, de vis, din România FOTO Mircea Merticariu
Operatorii din turism aşteaptă autostrăzi şi promovare pentru destinaţiile turistice, de vis, din România FOTO Mircea Merticariu

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) şi Aurelian Marin, secretarul general al ANAT, Liviu Moraru, au avut ieri, la Hotel Decebal din Bacău, de la ora 17, o întâlnire cu directorii agenţiilor de turism din judeţele Bacău, Neamţ şi Vaslui, în cadrul manifestărilor “Networking ANAT”.

Infrastrustura rutieră din România dar şi lipsa promovării destinaţiilor turistice româneşti peste hotare stau la baza prezenţei reduse a turiştilor străini. Astfel, agenţiile de turism din regiune fac mai mulţi bani din vânzarea ofertelor operatorilor externi. Destinaţiile preferate ale românilor sunt, în continuare, Grecia, Bulgaria, Italia, Spania şi Turcia. Totuşi, după cum a remarcat Aurelian Marin, preşedintele ANAT, „income-ul“ a crescut cu 11,7% (numărul turiştilor străini), dar a refuzat să ofere cifre concrete. „Principala problemă a noastră este infrastructura din România, avem însă speranţa ca în 4-5 ani să fie mult mai bine, să avem autostrăzi şi drumuri foarte bune. Totuşi, turiştii străini nu preau ce reproşa turismului românesc. Din păcate, nu prea reuşim să-i aducem aici. Totuşi, numărul lor a crescut cu 11,7, majoritatea sunt din Vest. Un rol important în venirea turişitilor străini îl au aeroporturile din Bacău şi Iaşi. Au fost şi cazuri de turişti asiatici, care vin în Chişinău şi de acolo, în România“, a spus Aurelian Marin.

Secretarul general al ANAT, Liviu Moraru, a vorbit despre necesitatea colaborării cu universităţile din regiune, pentru formarea viitorilor agenţi de turism, cunoscători a mai multor limbi străine. Profesorul Dumitru Bontaş, de la Universitatea „George Bacovia“, s-a arătat interesat de dezvoltarea unei colaborări între instituţia de învăţământ şi asociaţiile care conduc destinele turismului.

Câteva iniţiative pentru dezvoltarea turismului în regiune au existat, dar au fost anemice şi fără rezultate. „Din păcate, zonele frumoase ale Bacăului şi Moldovei nu sunt promovate suficient. Vom face Asociaţia de Promovare a Turismului din Bacău. S-au mai făcut şi alte lucruri bune, precum centrul de informare în turism. De la an, la an, se observă o îmbunătăţire a serviciilor“, a precizat Dumitru Nănescu, directorul Inter Tour Bacău.


Întâlnirea conducerii ANAT, cu agenţii de turism, a avut ca rol cunoaşterea problemelor din teritoriu dar şi chestiuni arzătoare pentru agenţii economici din domeniu, confruntaţi cu un val de modificări legislative (Noul Cod Fiscal, modificarea TVA, şa. ), care le afectează activitatea.
 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite