Cetăţenii Republicii Moldova îşi pot alege preşedintele la secţia de vot de la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău

Cetăţenii Republicii Moldova îşi pot alege preşedintele la secţia de vot de la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău

Studenţii basarabeni din Bacău speră să se patreze vectorul european al Republicii Moldova FOTO Mircea Merticariu

Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova a deschis pentru alegerile prezidenţiale, din 30 octombrie 2016, 100 de secţii de votare în străinătate. Dintre acestea 11 secţii de votare au fost organizate în România, pentru persoanele care au cetăţenie moldovenească iar una din ele este înfiinţată la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău. Peste 500 de persoane sunt aşteptate la vot.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urma unui recensământ referitor la numarul cetăţenilor Republicii Moldova stabiliţi în judeţul Bacău, GITB (Grupul de Iniţiativă al Tinerilor Basarabeni din Bacău), a intervenit  şi anul acesta la  Consulatul General al Republicii Moldova de la Iaşi să deschidă o secţie de votare  la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău.


Alegerile se vor desfăşura în două tururi, în cazul în care niciunul din candidaţi nu va obţine 50%+ un vot din încrederea cetăţenilor care vor participa la alegeri. Turul doi va avea loc pe 13 noiembrie 2016. La acesta vor participa primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea descreşterii numărului de voturi obţinute în primul tur.
Grupul de Iniţiativă al Tinerilor Basarabeni din Bacău Bacău invită şi îndeamnă toţi cetăţenii Republicii Moldova să se prezinte la secţiile de votare pentru a-şi exercita dreptul la vot.


“Acest scrutin este foarte important atât pentru viitorul Republicii Moldova cât şi pentru cetăţenii săi. Este prima dată după anul 2000 cand cetăţenii îşi pot alege prin vot direct preşedintele ţării. Nu mai putem să dăm vina pe Parlament ca au ales un candidat pe interese. Vreau să fac un apel către cei de acasă, mai ales către tineri, să iasă la vot şi să aleagă pentru  un viitor prosper al ţării noastre. Acum e momentul  să demonstrăm că părerea noastră contează şi că noi putem schimba lucrurile. Până în momentul de faţă, sondajele realizate îl plaseaza pe prima pozitie pe candidatul pro-rus al  PSRM, Igor Dodon, iar pe locul 2 şi 3 se plasează susţinătorii vectorului european al Republicii Moldova: Maia Sandu-candidat din partea PAS şi Marian Lupu din partea PDM. Sperăm ca aceste sondaje să fie doar nişte statistici, iar la finalul zilei alegerilor să putem visa în continuare la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”,

a precizat studentul Ilie Baxan, preşedintele GITB Bacău.

Cetăţenii Republicii Moldova aflaţi peste hotare în ziua alegerilor pot vota în baza următoarele acte:
-paşaport al cetăţeanului Republicii Moldova valabil;
-paşaport al cetăţeanului Republicii Moldova cu termen de valabilitate expirat dar care conţine cod numeric personal;
-livret militar;
„Nu este permisă votarea în baza buletinului de identitate pentru cetăţenii Republicii Moldova aflaţi în ziua alegerilor peste hotare. Vreau să trasmit fiecărui cetăţean să nu fie indiferent faţă de ţara sa. Vino şi votează!”, a mai spus Ilie Baxan, pentru ziarul Adevărul.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările