A murit scriitorul băcăuan Eugen Şendrea. A publicat 27 de volume de promovare a istoriei şi patrimoniului naţional iar altele au rămas în manuscris

A murit scriitorul băcăuan Eugen Şendrea. A publicat 27 de volume de promovare a istoriei şi patrimoniului naţional iar altele au rămas în manuscris

Eugen Şendrea (1951-2016)  FOTO Mircea Merticariu

Eugen Şendrea, unul dintre cei mai prolifici scriitori băcăuani, autor a peste 27 de volume pe teme  de istorie, citite mai ales de elevii din învăţământul preuniversitar, s-a stins din viaţă sâmbătă, 30 iulie, la numai 65 de ani. În 2008 a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bacău.

Scriitorul şi istoricul Eugen Şendrea, fost şef la Oficiul Judeţean de Patrimoniu, iar în ultimii ani din viaţă bibliotecar la Biblioteca Judeţeană Bacău ”Costache Sturdza”, a fost transportat sâmbătă, 30 iulie, în stare gravă, la Spitalul Judeţean din Bacău, unde s-a stins după câteva ore. 

Şi-a dedicat întreaga viaţă pasiunii faţă de istorie şi patrimoniu.
Provenit dintr-o familie literaţi, născut pe strada Leca din Bacău, a urmat cursurile Liceului 4 (actualul Colegiu Naţional „Gheorghe Vrănceanu“) şi Facultatea de Istorie-Filosofie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (1970-1974).


Urmează şi Şcoala Militară din Infanterie după care se angajează la Oficiul Judeţean de Patrimoniu, unde a reuşit salvarea a peste 38 de monumente istorice dar şi a nenumărate obiective de patrimoniu, printre care bisericile de la Tescani, Biimac sau Glăvăneşti sau diferite conace boiereşti din judeţul Bacău. După 1976 publică mii de articole în ziare sau reviste de specialitate.

 În ultimii ani din viaţă a lucrat în sediul bibliotecii judeţene din clădirea Muzeului  de Istorie „Iulian Antonescu“ iar munca şi experienţa din domeniul patrimoniului şi istoriei a transpus-o în cărţi. Cele mai multe dintre ele au fost publicate la Editura Vicovia, condusă de Viorel Cucu, cu care a fost prieten cea mai mare parte a vieţii, până în ultimul moment. „A murit domnul Eugen Şendrea, pe 30 iulie, când vara dadea în sfârşitul  înfloririi. Cu el am început activitatea de editor. Prima carte, „Istoria pe placul tuturor”, a fost o piatră de încercare a editurii în vedearea finalizării ca grafică şi continut. Dupa aceea au urmat şi celelalte cărţi care au fost su aceleaşi auspicii realizate, numai ca fiecare venea cu un continut nou. Astăzi când el a dispărut dintre noi, spunem „domnule Şendrea, iţi mullţumesc pentru că ai avut multă răbdare cu mine, îmi vei rămâne acelaşi prieten şi să-ţi fie ţărâna uşoară”.  Nu te vom uita niciodată!“, a spus editorul Viorel Cucu.


Printre cărţile scrise şi publicate în ultimii ani se numără „Istoria pe placul tuturor“,  „Istoria comorilor din Bacău”, „Jafuri şi crime din istoria Bacăului”, „Istorisiri ciudate”, „Iubiri vestite’, „Pe urmele lui Ştefan cel Mare în Bucovina şi in Ţara Moldovei”, „Istoria municipiului Bacău”, „Povestea lui Gavril Buzatu-ultimul calău din Moldova”, „Istoria necunoscuta a Bacaului” şi  Istoria Universităţii din Bacău.
Au rămas în manuscris mai multe lucrări, printre care „Istoria Cimitirelor din Bacău“ şi o istorie a restaurantelor,  care urmau să vadă lumina tiparului atunci când ar fi existat bani. Scriitorul Eugen Şendrea era văduv şi are un băiat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: