A continuat Liturghia cu mortul lângă strană! Vezi ce zic enoriaşii şi mai-marii Bisericii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto:Ziarul de Bacău / Preotul Petru Dinu (dreapta) a continuat slujba
foto:Ziarul de Bacău / Preotul Petru Dinu (dreapta) a continuat slujba

Teologii şi medicii îi dau dreptate preotului, care a respectat atât regulile bisericeşti, cât şi pe cele medicale. În Liturghier, cartea bisericească după care preoţii îşi fac slujbele, se menţionează că slujba de duminică nu poate fi oprită.

Un caz mai puţin obişnuit s-a întâmplat duminică, în Biserica „Învierea Domnului", din Bacău. Un bărbat, care a venit cu soţia să asculte Liturghia, a făcut infarct în timpul slujbei. Primul ajutor, până la venirea SMURD-ului, i-a fost acordat de un medic aflat la slujba religioasă. Deşi acţiunile de salvare, făcute în biserică, au durat peste o oră, preotul paroh Petru Dinu nu a oprit nicio clipă slujba, iar persoana decedată a rămas în acelaşi loc până la venirea procurorilor.

Citeşte şi: Un bărbat a decedat la biserică, în timpul slujbei. Preotul a continuat liturghia

O mie de credincioşi au asistat la Liturghie şi la acţiunile de salvare

Preotul Petru Dinu, de la Biserica „Învierea Domnului" din Bacău, a trăit cu speranţa, în timp ce oficia Liturghia, că Vasile Răzlog, de 58 de ani, va supravieţui. Cei aproape o mie de credincioşi prezenţi în biserica au asistat, în acelaşi timp, la încercările de resuscitare dar şi la Liturghie. „Omul avea probleme de sănătate, a mai avut doua preinfarcturi şi de curând a fost dat în şomaj, ceea ce i-a produs multă supărare. În biserică era şi soţia, dar şi medicul Florica Capătă, care i-a acordat primul ajutor, pâna la venirea ambulanţei. Nu aveam voie să opresc slujba, scrie în cărţile sfinte", a spus preotul Dinu.

Medicul Florica Capătă i-a făcut masaj cardiac şi respiraţie gură la gură până la venirea echipajului SMURD. „Ambulanţa a venit foarte repede. Au încercat încă o oră să-l resusciteze, dar nu s-a mai putut face nimic. În cazul unui preinfarct, bolnavul nu trebuie mişcat. Şi nu ajuta cu nimic dacă se oprea slujba", ne-a spus medicul Florica Capătă.

 

O regulă veche, de la Ioan Gură de Aur

Profesorul universitar dr. Anton Adămuţ, licenţiat în teologie şi filosofie, prodecanul Facultăţii de Filosofie al Universităţii „Al. I. Cuza" din Iaşi, crede că preotul băcăuan a respectat atât litera, cât şi spiritul creştinismului. „Regula liturgică este: când slujeşte, preotul nu are voie să părăsească altarul sub nici un motiv. Sensul ar fi: cand vorbeşti/te rogi cu/lui Dumnezeu nu faci o pauză pentru a răspunde la telefon. Liturghierul este pentru liturghie şi preoţi asemenea regulamentului militar pentru soldaţi. Dupa literă, preotul ar fi greşit oprind serviciul religios. După spirit, potrivit sensului Liturghierului, ar fi greşit şi mai mult. Nu este o exacerbare a practicilor religioase, pur si simplu a fost respectată o regulă care funcţionează de la Ioan Gură de Aur încoace. Creştinismul, apusean sau răsăritean, funcţionează potrivit acestei reguli", a spus Anton Adămuţ.

 „Dacă-l scoteau în frig, spuneau că vinovat e popa"

O parte din credincioşii care au asistat la liturghie cred că persoana decedată trebuia scoasă afară din biserică. „Am fost acolo. E o blasfemie să faci slujba aşa. Oamenii au plâns văzând cum acel bărbat îşi dădea duhul, iar preotul a continuat cântarea fără să-i pese", a spus George Tănase. „A trăit câte zile a vrut cel din cer. Dacă îl scotea în frig, afară, spuneau că vinovat de moartea lui e popa", a spus Maria Popa.

Preotul va ajuta familia la înmormântare

 „În Liturghier se spune că nu ai voie să opreşti slujba nici dacă năvălesc păgânii sau cineva vrea să omoare preotul. Hristos lucrează şi pentru vii şi pentru morţi. Mărturisim compasiunea pentru familia îndoliată. Preotul parohiei se va implica în mod direct pentru ajutarea familiei şi înmormântarea celui decedat", a spus Constantin Gherasim, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romanului şi Bacăului.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite